El Govern demana aturar l''espiral de fabulació' sobre l'autoria del segrest dels tres cooperants catalans
Fa una crida a la 'calma' i la 'serenitat' · Encara no s'ha decidit si enviar una missió oficial a Mauritània
El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha fet aquest dimarts una crida a la 'serenitat' i a la 'responsabilitat', perquè 'ningú no ha sortit a reivindicar el segrest' a Mauritània de tres cooperants catalans i es desconeix si aquest té una motivació econòmica i política. Carod ha reclamat que s'aturi una 'espiral de fabulació' sobre l'autoria del segrest, després que s'hagi apuntat Al-Qaeda. Carod ha explicat que encara no s'ha decidit si enviar una missió oficial a Mauritània i que ha ordenat reforçar la seguretat per als funcionaris de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que participin en projectes i recomanar a les ONG que rebin subvencions del Govern també ho facin.
Després de la reunió del Consell de Govern, Carod ha exercit de portaveu de l'executiu per donar compte de les accions dutes a terme davant del segrest de tres cooperants catalans a Mauritània. Carod ha explicat que hi ha hagut una 'coordinació permanent' amb el govern espanyol i l'Ajuntament de Barcelona. De fet, ha remarcat que, 'des del primer moment en aquest cas i la mateixa nit' que es va produir el segrest, es van establir 'tots els mecanismes de coordinació'. 'A cada institució li correspon un tipus d'acció i unes competències', ha dit, i 'ningú trepitja cap competència a ningú i tots ens esforcem per un desenllaç feliç'.En contacte amb el govern espanyol
Carod ha explicat que el president de la Generalitat ha parlat amb la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, i la ministra de Defensa espanyola, Carme Chacón. El mateix Carod ha estat en contacte amb el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, mentre la viceconsellera d'Afers Exteriors, Roser Clavell, ho ha fet amb l'ambaixador de l'estat espanyol a Mauritània i la responsable de cooperació del govern espanyol. 'Els contactes són permanents, tots parlem amb tots', ha assegurat.
Caldrà estar pendent de saber qui reivindica el segrest per conèixer quina ha de ser l'estratègia a seguir a partir d'ara. 'Fins que no hi hagi la reivindicació de l'autoria del segrest', ha dit Carod, 'qualsevol afirmació que es pugui fer sobre aquest afer és una pura elucubració'. Per Carod, falta saber el que és 'essencial'. Davant d'això, ha demanat prudència i 'serenitat', ja que no es coneix què ha motivat el segrest. Depenent de si té una reivindicació econòmica com a finalitat, o bé ideològica, 'els passos a seguir són profundament diferents'.
De moment, encara no s'ha decidit si enviar a Mauritània una missió oficial que pugui seguir des del terreny el curs dels esdeveniments. Una decisió que podria dependre de la que la caravana solidària està previst que prengui aquesta tarda de tornar a Catalunya o continuar amb l'itinerari previst. El vicepresident no ha volgut entrar en quina hauria de ser la decisió i l'ha deixat a les seves mans, però ha remarcat que, en cas que volguessin continuar amb la caravana, al Govern li consta que 'l'exèrcit maurità els ha garantit la protecció'.
ONG: Evitar zones de risc
D'altra banda, ha explicat que ha ordenat fer arribar als funcionaris de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, o d'altres departaments del Govern, que a partir d'ara es reforçaran 'encara més' les mesures de seguretat quan participen en projectes de cooperació. 'Ho podem ordenar als nostres funcionaris, però no ho podem ordenar als cooperants que lliurement participen en ONG', ha dit.
De tota manera, Carod-Rovira ha dit que recomanaran a les ONG, quan se li subvencioni un projecte, 'la necessitat que el projecte no posi en risc la integritat física de les persones' i que tinguin en compte la situació de cada país. 'Això comportarà prescindir i evitar determinats itineraris que potser es fan en situació de risc, prescindir de determinades destinacions i no fer-les si no es compta amb una dotació de seguretat del propi país', ha dit, que garanteixin que l'acció humanitària es pugui desenvolupar amb normalitat.
Carod ha remarcat que 'el simple fet de ser cooperant' no és garantia que no puguin estar en situació de risc i que 'cada ONG haurà de saber de quina manera fa que els seus membres i cooperants no siguin posats en situació de risc'. El vicepresident ha remarcat que no se'ls pot obligar a aplicar 'mesures concretes'.
En qualsevol cas, el vicepresident ha garantit que els fets successions 'no farà reduir la voluntat del Govern' de fer seguir fent cooperació al desenvolupament. En aquest sentit, ha recordat els projectes que hi ha en marxa a Mauritània o a països propers, com Senegal i Mali.