directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La crisi, el pacte fiscal i la relació amb Espanya centren el debat electoral de TV3

CiU, PSC i PP protagonitzen un foc creuat per assolir la primera posició a Catalunya el 20N · Bosch opta per apel·lar a la llibertat de vot en benefici de Catalunya en lloc de demanar-lo per la seva formació

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

La crisi, el pacte fiscal per pal·liar el dèficit fiscal català i la relació de Catalunya amb Espanya han estat els principals eixos pels quals s'ha mogut el debat electoral d'aquest divendres a TV3 amb els caps de llista de les 5 principals forces polítiques a la demarcació de Barcelona, moderat per Mònica Oltra. Les principals batalles dialèctiques han estat entre els candidats del PSC, Carme Chacón, de CiU, Duran Lleida, i del PP, un Jorge Fernández Díaz amb una pronunciada afonia que feia recordar antics caps de llista populars. Tots tres han maldat per culpar els altres de la mala gestió del moment econòmic actual. Enmig de la batalla pel primer lloc han emergit el candidat d'ERC-RCat-Catalunya Sí, el debutant Alfred Bosch, i el candidat per ICV-EUiA, també debutant, Joan Coscubiela. Bosch s'ha encarregat d'aportar les propostes més nacionalment compromeses i ha carregat contra el 'caduc' estat de les autonomies, mentre ha afirmat que aquestes eleccions 'són de plantar-se davant la majoria absolutíssima del PP'.

Comparteix
   


Etiquetes
Chacón ha apuntat tota l'estona cap al PP, conscient que és el seu gran rival a l'Estat, i ha assegurat que els populars tampoc no tenen la solució a la crisi, citant com a exemple les comunitats autònomes on governen, on també hi ha un atur molt elevat. Igualment  ha atribuït la crisi i l'atur a l'Estat a l'anterior govern popular i el 'boom' de la construcció amb la seva llei del sòl, mentre Fernández Díaz li ha recordat que ella va ser ministra d'Habitatge al punt àlgid d'aquell 'boom'. Duran Lleida ha defensat el pacte fiscal i ha dit que les retallades són inevitables si no es pal·lia el dèficit fiscal català. Mentrestant Chacón recordava els pactes PP-CiU i Duran li replicava amb el pacte per la reforma constitucional PSOE-PP.

Chacón ha assegurat que gràcies al PSOE s'ha aconseguit que la Unió Europea impulsi el corredor mediterrani, assegurant que el PP d'Aznar, amb la col·laboració de CiU, va ser qui va construir el model radial espanyol. A això li han respost ràpidament alguns candidats, com Alfred Bosch, i li han recordat que el govern espanyol ha defensat amb fermesa la travessia central molt més que no l'eix mediterrani.

El cap de llista d'ICV-EUiA, Joan Coscubiela, ha criticat amb insistència les retallades i ha atacat molt sovint Duran per la gestió de la Generalitat. Ha mostrat simpaties amb els 'indignats' i ha afirmat que per sortir de la crisi no cal enfonsar l'estat del benestar. S'ha posicionat a favor del canvi de model econòmic i ha defensat el dret dels catalans a decidir un nou model de finançament i la seva relació amb l'Estat.

Sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, Bosch i Coscubiela han defensat el dret a decidir mentre Duran ha afirmat que el concert econòmic és el primer pas per decidir. Chacón ha apostat per cercar l'encaix de Catalunya a Espanya i Fernández Díaz ha dit que hi ha partits, com ERC o CiU, que cerquen la separació respecte d'Espanya.

Duran i Lleida, que es trobava entre Chacón i Fernández Díaz, ha apuntat contra el PSC per la seva submissió al PSOE i ha carregat també contra el PP per les seves polítiques anticatalanistes del passat. Ha insistit en reiterades ocasions que les retallades són conseqüència de la mala gestió socialista i del dèficit fiscal. Al seu torn Fernández Díaz ha qualificat el PSOE 'd'expert generador d'atur' i ha afirmat que el PP és la millor aposta per sortir de la crisi.

L'enganxada de la nit ha estat amb els sous dels parlamentaris i dels ministres, quan Chacón ha respost algunes insinuacions dient que 'només' cobrava 3.800 euros al mes en 14 pagues, com a ministra, tot i que li han recordat que això era 'sense extres'. Bosch i Duran i Lleida també han xocat precisament també en aquest punt, moment en el què ha aparegut el tema dels viatges oficials, si es fan en classe 'turista' o en primera classe. Duran ha defensat que els diputats han d'anar en primera classe mentre Chacón ha dit que 'sempre viatjo en turista'.

Petició de vot final

Després dels quatre blocs que han configurat el debat a cinc entre els candidats a les eleccions generals per Barcelona, tots ells s'han dirigit a càmera per demanar el vot dels ciutadans. Des de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida ha remarcat que catalans ho són tots els que han participat en el debat, però 'l'únic grup útil per defensar els interessos de Catalunya no serà altre que CiU'. El líder democratacristià ha reclamat als catalans que votin amb el cap, amb el cor (a favor d'una força de casa que defensi la identitat i la llengua) i amb la butxaca. En aquest punt ha reivindicat la necessitat d'un pacte fiscal per fer més polítiques socials, per lluitar contra la pobresa i crear ocupació. 'La nostra força són vostès', ha conclòs recordant així el seu lema electoral.

El candidat d'ERC, Alfred Bosch, ha alertat que aquestes eleccions 'van de plantar-se davant d'una majoria absolutíssima del PP', i no de negociar un govern o d'assegurar la governabilitat d'Espanya, ha dit en referència a CiU. Per fer-ho ha apuntat que cal una veu 'clara, alta, ferma i neta'. Tot i que ha evitat reclamar directament el vot, ha instat els ciutadans a mirar els candidats per decidir qui pot defensar millor Catalunya. 'Els vots no són de ningú, són vostres. El 20N votem llibertat', ha dit.

Els altres tres candidats s'han centrat més en el debat econòmic i social. La socialista Carme Chacón ha alertat que el 20N hi ha dues opcions de govern. El PP, ha continuat, té com a única recepta la retallada del sistema educatiu, de la sanitat pública i de l'autogovern. Els socialistes, en canvi, són 'garantia' de la sanitat pública i de la protecció dels qui pitjor ho passen.

El cap de llista d'ICV-EUiA, Joan Coscubiela, s'ha ofert per 'enganxar' les institucions amb el carrer, amb la societat, les empreses i els centres educatius, però també per aturar la reforma laboral i les retallades socials que planteja la dreta. 'El 20N és important que la gent no calli, com en les mobilitzacions socials', ha assenyalat.

Finalment, el candidat popular, Jorge Fernández Díaz, ha apel·lat al vot dels 742.000 aturats que hi ha a Catalunya, però també a la resta de catalans que ho passen malament, com les famílies que no arriben a final de mes, els que passen gana o els autònoms i les pimes. Els ha volgut donar un missatge 'de confiança i d'esperança en el futur'. 'El 20N deixarem enrere el passat i obrirem la porta a l'esperança, a la recuperació econòmica i al futur', ha conclòs.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
Joan fletxa Palamós
13 de novembre de 2011, 12.10 h

He de dir - entre altres coses - que fins fa pocs dies, moltíssims propers a ERC desconexian qui era el Dr. Broggi. Dic aixó perquè em consta que encara queden, per extrany que sembli, militants d'autèntica bona fe que estan perplexes de la praxi política de la direcció del partit i esperan que arribi un dia que es faci cau i net en l'actual Esquerra del PSOE i torni a ser l'Esquerra de Catalunya.
Un partit que torni a ser un partit VERITABLEMENT, independentista i que deixi de ser una f... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Pau fletxa Cardedeu
13 de novembre de 2011, 10.32 h

#3 pobre Joan de Palamós.........no toques ni quarts ni hores !!!! jajajajajaa


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
mario fletxa bcn
13 de novembre de 2011, 09.59 h

#3 El meu estimat amic Bosch no tenia res a veure amb aquests partits españolistes, el seu programa és el que és i prou , no fa conxorxa amb ningú que defensi españa i per tant ELL a la seva, que és el que va fer i demostrar que no es barallin tant per quelcom que no val la pena i no té solució. Tots varen quedar retratats, la foto ja està feta. Bé Bosch, d'això es tracta.
Una abraçada "orbet"


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
ull fletxa cat
12 de novembre de 2011, 15.49 h

M'he deixat una cosa: Salut, Independència i sort a ERC-RCAT.CATSÍ


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
ull fletxa cat
12 de novembre de 2011, 15.48 h

#11 Ha dit el mateix que Colom, Carod, Puigercós... i què? Doncs que mai han tingut la majoria suficient (perquè no se'ls ha votat) per portar-ho a terme. Si l'haguessin tinguda ja seríem independents. Salut!


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
ARNAU fletxa CATALUNYA
12 de novembre de 2011, 15.08 h

Alfred Bosch es mereix un vot de confiança. Si el que volem és la independència hem de votar CATALUNYA SI.


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat (Catalunya)
12 de novembre de 2011, 14.48 h

Qui vulgui la llibertat, ja sap qui no ha de votar!

Pròxima Estació Independència
http://www.fundaciocatalunyaestat.cat/2011/10/20/documental-proxima-estacio-independencia/


Visca la llibertat!
Visca Catalunya estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 32   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Santi Vidal fletxa Barcelona
12 de novembre de 2011, 13.47 h

L'avantatge d'un debat a cinc és que no es poden vetar temes, com va passar amb el cara a cara R versus R.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Joan fletxa Palamós
12 de novembre de 2011, 13.38 h

#10 - Va dir lo mateix que tants milions de vegades han repetit els Carod-Puigcercós- Ridao- Huguet, etc. etc. etc. i...............................què ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 23
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Olga fletxa Cubelles
12 de novembre de 2011, 13.10 h

El senyor ALFRED BOSCH va esta molt be. Crec que s'esta superant les expectatives amb ell mateix i el seu entorn. ERC esta tornant a enganxar a molts votants independentistes de divers signe i a molts abstencionistes. Les candidatures d'ERC poden ser la gran sorpresa positiva del proper 20-Novembre i poden fer petar totes les previsions i enquestes de resultats al seu voltant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 25   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.