directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 00:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Carod retreu a l'Estat que no actuï amb l'arxiu Centelles tal com la Generalitat ho va fer amb el de Negrín

Creu que la 'lleialtat institucional' d'aquell moment no ha estat recompensada

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha retret avui al govern espanyol que, en el cas de l'arxiu fotogràfic d'Agustí Centelles, no hagi actuat de la mateixa manera que ho va fer la Generalitat quan familiars de qui va ser president de la república espanyola, Juan Negrín, li van oferir el seu arxiu. Aleshores, ha recordat Carod-Rovira, la Generalitat va considerar que aquest arxiu no li corresponia i que 'l'hereu legítim i democràtic' de la República espanyola era l'actual govern espanyol. Ho ha posat com a exemple d'actuació del Govern amb 'lleialtat institucional' i 'sentit de la responsabilitat' que no veu correspost ara amb l'arxiu de Centelles.
agustí centelles
Comparteix
   

La decisió dels familiars del fotògraf Agustí Centelles de vendre al Ministeri de Cultura el seu arxiu per tal que sigui exposat al Centre de la Memòria Història de Salamanca ha provocat un gran malestar al Govern de la Generalitat i aquest dimarts el vicepresident Carod-Rovira l'ha volgut fer palès després de la reunió del Consell de Govern.

La Generalitat recorda que va ser lleial en el cas de Juan Negrín

Carod ha revelat que familiars de Juan Negrín es van dirigir en el seu moment a la Generalitat –sense precisar quan es va produir- per oferir-lo un arxiu de qui va ser president de la república espanyola 'molt voluminós'. 'Quan es va venir a oferir a la Generalitat, no em demani perquè a la Generalitat i no a una altra institució, la Generalitat va dir que era un arxiu importantíssim, però que no ens tocava a nosaltres', ha explicat, ja que 'és de sentit comú que l'hereu legítim i democràtic de la república espanyola és l'actual govern democràtic espanyol'.

És per això, ha explicat que per 'lleialtat institucional, sentit de responsabilitat i col·laboració mútua' el Govern 'es va posar en contacte amb el govern espanyol per si li interessava'. Carod ha dit que posava aquest exemple com una actitud de la Generalitat que ara 'no ha estat corresposta de la mateixa manera' amb l'arxiu de Centelles.

Sorpresos amb la reacció dels familiars del fotògraf


Carod-Rovira ha explicat que el conseller Tresserras ha explicat al Govern l'estat de la qüestió. 'Realment el Govern ha quedat sorprès per la reacció formal que en alguns moments han expressat familiars del fotògraf, sobretot tenint en comte que el Govern ha fet moltes iniciatives per poder fer que la societat catalana valori i conegui' l'obra fotogràfica de Centelles, ha dit. El vicepresident ha explicat que amb el president de la Generalitat i el conseller de Cultura van estar a l'octubre del passat any a Guanahato on hi havia una exposició promoguda per l'Institut Ramon Llull i on hi eren els fills del fotògraf Centelles.

Així mateix, Carod-Rovira ha destacat que si es diposités l'obra de Centelles 'al Museu Nacional d'Art de Catalunya o l'Arxiu Nacional de Catalunya el Govern estaria en disposició d'assegurar que estigués al servei i el lliure accés de tots els espanyols, tot els europeus i tots els què no siguin ni una cosa ni l'altre'. 'No entenem per quins motius el fet d'ubicar un patrimoni fotogràfic en un indret asseguri que està al servei d'un col·lectiu de ciutadans', ha destacat.

El vicepresident també ha destacat que si l'obra va ser entesa pel mateix Centelles com una 'mirada catalana sobre la realitat', 'les mirades catalanes el lloc més adequat per entendre-les és si es poden veure en un context català', ha remarcat.

Preguntat per les declaracions dels fills de Centelles quan diuen que no hi ha marxa enrere, Carod ha replicat que 'en aquesta vida les afirmacions massa contundents de vegades pequen d'un xic de contundència'. 'Sovint totes les persones no ens podem sentir al marge de moments d'una certa tensió en defensa d'interessos', ha dit. Acte seguit, ha recordat que el conseller Tresserras va fer una oferta econòmica a la família i que el Govern hagués volgut que 'allò que és una mirada catalana a la realitat es quedés a Catalunya al servei de tothom'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
2 de desembre de 2009, 11.03 h

Si Catalunya fos una nació independent, a aquests "pesseteros", botiflers, fariseus i Judes i per redundància mal catalans, com són els germans Centelles, hom podria bandejar-los de Catalunya, com a persones "Non Grates". Oi que sí ???.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
2 de desembre de 2009, 09.16 h

Els espanyols sempre jugen brut,no sé perquè ens sorprenenm tant, fins els que es diuen a ells mateixos d´esquerres porten la bèstia feixista-colonialista a dintre seu. Som els catalans els que ens hem d´espavilar i deixar de ser tan ingenus i actuar amb molta més picardia i astúcia, els nostres enemics en saben molt i tenen molta experència d´això i sempre troben botiflerots que és venen al millor postor, desgraciadament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.