Fernández Díaz admet que 'no hi ha conflicte lingüístic' a Catalunya i Bosch l'avisa que amb la immersió 'no s'hi juga'
Duran afirma que el pacte fiscal és "el camí pel dret a decidir", però Chacón li retreu que ja "enganyés" els catalans amb el pacte fiscal anterior
Jorge Fernández Díaz (PPC) ha reconegut durant el debat de candidats de TV3 que "a Catalunya no hi ha conflicte lingüístic", però ha defensat "que a les escoles sigui normal el que és normal al carrer" i, per tant, el castellà sigui també vehicular. En aquest sentit, el republicà Alfred Bosch avisa el PP que amb el model d'immersió i amb el model comunicatiu "no s'hi juga", fent també al·lusió a la proposta dels populars de reduir el nombre de canals de TVC. CiU i PSC han centrat el debat identitari en l'economia. Duran i Lleida diu que el pacte fiscal és "el camí pel dret a decidir", mentre que Chacón li ha retret que CiU ja "enganyés" els catalans amb el pacte fiscal anterior, pactat amb el PP. El debat s'ha desenvolupat íntegrament en català, a excepció dels segons en els quals el candidat del PPC, Jorge Fernández Díaz, ha fet la seva intervenció per parlar de la llengua. En castellà, Fernández Díaz ha explicat la seva aposta per un model "trilingüe integrador".
Segons el PPC, a les escoles s'ha de traslladar "el que és normal al carrer" i ha recorda que "un 50% dels ciutadans de Catalunya tenen com a llengua pròpia el castellà". En aquest sentit, ha recordat al candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que de la mateixa manera que "demana el vot en castellà", utilitzi aquesta llengua "sempre" amb la mateixa "normalitat". La resposta a Fernández Díaz ha arribat, però, des de la candidatura d'ERC-Rcat-Catalunya Sí. Alfred Bosch ha advertit al PP que amb el model d'immersió lingüística "no s'hi juga" perquè és "fonamental". Bosch també ha retret als populars que vulguin reduir el nombre de canals de TVC i, mostrant a càmera un adhesiu de suport a TV3, ha dit que "amb TV3 tampoc s'hi juga" perquè és una "conquesta històrica".
En relació a la llengua, el candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha reclamat l'oficialitat del català a Europa i ha retret a Chacón que el PSOE s'hi hagi oposat.
El pacte fiscal
El segon gran eix del debat sobre les relacions entre Catalunya i Espanya ha estat en l'òrbita econòmica. Els candidats de CiU, PSC, ERC-Rcat-Catalunya Sí i ICV coincideixen en afirmar que el dèficit fiscal continua sent un dels elements clau a resoldre. Aquesta coincidència, amb matisos, no ha evitat els retrets entre uns i altres.
Josep Antoni Duran i Lleida ha afirmat que el pacte fiscal és "el camí pel dret a decidir" i, tot i reconèixer que "cada pacte fiscal és millor que l'anterior", ha retret als socialistes que l'actual pacte fiscal s'hagi signat "a canvi de renunciar al principi de lleialtat institucional". Duran també ha retret a Chacón que el PSC votés al costat del PSOE en contra d'una proposta de CiU per pagar el fons de competitivitat.
La candida socialista ha respòs que la proposta dels nacionalistes era "electoralista" i, sobre el pacte fiscal, ha recordat que CiU ja va "enganyar" els catalans amb quan l'any 1999 va pactar amb el PP un pacte fiscal que suposava per a Catalunya 4.640 milions d'euros. Finalment, ha denunciat Chacón, només van ser 1.812 milions d'euros. "I a sobre ho van celebrar", ha etzibat tot exhibint retalls de premsa.
El republicà Alfred Bosc, per la seva banda, ha anat un pas més enllà i ha responsabilitzat l'estat espanyol de l'actual situació de crisi econòmica: "El que ens porta a la ruïna és l'Espanya de les autonomies" i ha afegit que la seva candidatura està "en contra de les injustícies del poder espanyol". "Volem ser lliures i marcar el nostre propi camí", conclou.
Coscubiela, menys bel·ligerant en aquesta part del debat de candidats a TV3, aposta per un noupacte fiscal amb "un concert solidari amb sobirania per recaptar impostos i capacitat per decidir quin son els fluxos de solidaritat". El candidat d'ICV també reclama donar veu a la ciutadania de Catalunya perquè opini com vol que sigui el seu futur.
El PPC adverteix, en canvi, que també en l'àmbit econòmic Catalunya i Espanya ha d'anar junts per sortir de la crisi. Europa, ha dit Fernández Díaz, "no accepta aventures sobiranistes". El candidat popular assegura que, separats, Catalunya i Espanya "s'ofegarien".