directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 21:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Òmnium Cultural considera una 'intromissió competencial' que el Ministeri de Cultura compri l'arxiu Centelles

Denuncien una estratègia de l'administració espanyola per entrar a través de la via econòmica en entitats catalanes

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Òmnium Cultural considera que la compra de l'arxiu d'Agustí Centelles per part del Ministeri de Cultura és una 'intromissió competencial' i una episodi més 'especialment flagrant de l’ús espuri dels recursos del ministeri'. En un comunicat emès per l'entitat, denuncien que el Ministeri espanyol de Cultura ha competit 'directament i secretament' amb Catalunya i ha dilapidat els recursos públics 'en un cas evident de deslleialtat institucional'. Per això, Òmnium Cultural demana 'que els recursos espoliats als catalans no siguin utilitzats contra els interessos de Catalunya' i reclamen la supressió del Ministeri. Els fills d'Agustí Centelles i propietaris de l'arxiu del fotògraf han venut la seva obra completa al ministeri per 700.000 euros.
jordi porta omnium cultural
Comparteix
   

D'aquesta manera, la família va desestimar una oferta inferior de la Generalitat que, segons va poder saber l'ACN, l'oferta presentada pel Departament de Cultura ascendia a 500.000 euros. La família, però, assegura que es va decantar pel Ministeri perquè ofereix un 'projecte expositiu d'àmplia difusió' mentre que han considerat que l'opció de la Generalitat era 'inconcreta' en aspectes de vital importància pels seus descendents. L'arxiu del conegut com el 'Capa català' ha rebut diverses ofertes des de 1986 però la família ha afirmat a l'ACN que sempre han primat el projecte de difusió que l'acompanyava.

L'arxiu del fotògraf ha rebut diverses ofertes des de poc després de la mort del fotògraf per part d'entitats socials, particulars, empreses de subhastes d'art d'àmbit internacional i de diverses administracions públiques. Els fills del fotoperiodista, Sergi i Octavi, 'sempre han reivindicat la necessitat de difondre al màxim l'obra del seu pare' i, per això, ja havien descartat opcions com la de 850.000 euros de Christies i una oferta milionària d'un col·leccionista privat. Sergi i Octavi Centelles han valorat, juntament amb diversos experts, que l'opció del Ministeri de Cultura pel projecte museístic i històric del Centre Documental de la Memòria Històrica, amb seu a Salamanca, era el més adequat perquè preveu 'un ampli ventall d'exposicions a Estats Units i l'Amèrica llatina'.

Dijous passat els fills i el Ministeri de Cultura van registrar a Madrid l'oferta de venda del fons històric de Centelles. L'arxiu ja va viatjar fa uns dies a Madrid, on un grup d'expert està fent la catalogació i estudi de conversació del fons que costegen els fills del fotògraf. Segons un comunicat emès per la família, l''únic reconeixement' que va rebre Centelles per la seva obra va venir de Madrid. El Ministeri de Cultura va atorgar-li el Premi Nacional d'Arts Plàstiques en Fotografia l'any 1984. El van recollir Sergi i Octavi Centelles en els últims mesos de vida del fotoperiodista.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
2 de desembre de 2009, 13.40 h

Aquests tios jugaven a la puta i la ramoneta amb l'administració catalana; què vol dir això de què ja fa uns dies que l'arxiu és a Madrid???? Pocavergonyes... I al damunt es fan els ofesos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.