directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 16:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC demana al Ministeri espanyol de Cultura que dipositi l'arxiu Centelles al MNAC i l'ANC

Tant la ministra com els hereus s'hi han mostrat en contra

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El grup parlamentari d'ERC al Congrés dels Diputats ha registrat aquest dimecres una proposició no de Llei que reclama al Ministeri de Cultura que signi un conveni amb la Generalitat de Catalunya per 'dipositar la documentació de l'arxiu del fotògraf Agustí Centelles a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)' tot i la negativa prèvia de la ministra. Els republicans també reclamen al ministeri de González-Sinde que mantingui els compromisos adquirits amb la família Centelles respecte a la difusió estatal i internacional de l'obra i que impulsi, juntament amb la Generalitat, un calendari per a fer una exposició itinerant per l'Estat, Europa i la resta del Món.
agustí centelles
Comparteix
   

Els republicans recorden que el Ministeri espanyol de Cultura té intenció d'ubicar l'arxiu al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, nascut de l'antic Arxiu General de la Guerra Civil on hi havia els 'papers de Salamanca', i afirmen que el Ministeri ha adquirit la col·lecció 'sense informar-ne la Generalitat tot i conèixer que la Conselleria de Cultura estava negociant la compra i que l'arxiu havia estat declarat com a bé protegit del patrimoni català'.

El diputat d'ERC Joan Tardà recorda que Agustí Centelles va ser una de les víctimes de la persecució franquista fins al punt que el fotògraf va haver de marxar a l'exili guardant en una maleta els negatius de les fotografies que va considerar més destacades. 'Curiosa i irònicament', recorda Tardà, 'la resta de negatius van ser requisats al seu domicili de Barcelona i traslladats a l'Arxiu de Salamanca'.

Segons ERC, l'arxiu s'ha de quedar a Catalunya tan per la indubtable vinculació de Centelles i la seva obra amb Barcelona i el país, com pel fet que el destí de l'arxiu és el mateix on van ser els negatius requisats 'en el marc de l'espoli documental de les tropes franquistes'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
David fletxa Barcelona
3 de desembre de 2009, 21.54 h

A mi em fa gracia d'aquest rebombori i en canvi ningú digui res de que La Caixa es vengui Aigües de Barcelona, una empresa aixecada amb els diners dels impostos de tots els consumidors d'aigua potable. És que han de ser més catalanistes una família de particulars que la primera entitat econòmica venent una empresa que s'ha aixecat amb els diners de molts catalans. Però es clar, contra La Caixa no pot anar-hi ningú, hi ha molts favors a tornar per dir alguna cosa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
3 de desembre de 2009, 10.58 h

Si no tenim les fotos i marxen a Espanya, espero que els Centelles les acompanyin.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
3 de desembre de 2009, 09.03 h

Vergonya. Mentre hi hagi botiflerots com els fills del centelles que han traït la memòria del seu pare i a Catalunya per diners ens haurem d´avergonyir moltes vegades. Ara ja que es fotin l´arxiu al cul aquets dos malnascuts.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.