directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

20N doble fletxa

Catalunya Sí qualifica 'd'abusives' les taxes de l'UdG i reclama el traspàs de competències

Oriol Junqueras i Teresa Jordà insten els joves universitaris a ser l'avantguarda del "moviment d'alliberació nacional"

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

ERC-RCat-Catalunya Sí denuncia les taxes 'abusives' i l'increment del preu per crèdit a la Universitat de Girona (UdG) i reclamen el traspàs de les competències i el finançament de les beques a la Generalitat de Catalunya. La cap de llista per Girona, Teresa Jordà, ha posat xifres sobre la taula i ha recordat que hi ha un increment global del 9,33% entre crèdits i taxes a l'UdG. Segons Jordà, una de les apujades més importants a les universitats és la del preu per crèdit que en els pròxims dos anys serà d'un 15% més. Per contra, només hi ha un 9% dels alumnes catalans amb beca. La candidata diu és un cas 'flagrant' d''injustícia social' a la qual només pot posar remei un traspàs de competències.
junqueras, jordà, 20N
Oriol Junqueras i Teresa Jordà, a la conferència 'Què anem a fer a Madrid?' a la UdG © AG

Comparteix
   


Etiquetes
El president d'ERC, Oriol Junqueras, i la candidata d'ERC-Rcat-Catalunya Sí per Girona, Teresa Jordà, han participat pronunciat la conferència 'Què anem a fer a Madrid?' a la facultat de Dret de l'UdG. En la xerrada, han reclamat un nou model de finançament universitari que 'no castigui' els joves catalans i també el traspàs de les competències i el finançament de les beques a la Generalitat.

Jordà ha denunciat que les taxes universitàries perjudiquen més Catalunya que d'altres comunitats autònomes perquè mentre el 16% els estudiants de l'Estat són catalans, només hi ha un 9% d'alumnes catalans amb beca. Fent un càlcul aproximat, la candidata ha explicat que dels 185.000 estudiants universitaris que hi ha a Catalunya només n'hi ha 18.000 amb beca, mentre que n'haurien de ser 'mínim' 27.000. 'És una vergonya', ha afirmat Teresa Jordà.

Durant la xerrada, la candidata s'ha mostrat contrària a les retallades pel curs que ve i als augments dels preus públics, que es preveuen de més del 7% en el cost de les matriculacions i que se sumen a les que ja hi ha hagut aquest any, del 7,6%, i que han afectat a les taxes per compensar la reducció d'aportacions de la Generalitat.

En el cas de la UdG, l'augment percentual entre els crèdits i les taxes ha estat del 9,33%, una xifra que la coalició independentista considera 'absolutament abusiva'. Teresa Jordà, a més, ha recordat als estudiants que omplien l'auditori que a això se li han de sumar les retallades en professorat, personal d'administració i serveis i inversions.

L'avantguarda del 'moviment d'alliberació nacional'

Fent gala de la seva formació com a historiador, Oriol Junqueras ha desgranat el paper que han jugat els joves al llarg de la història i ha instat els universitaris a fer 'el que vulguin però fer-ho bé' per contribuir al seu país i convertir-se en l'avantguarda del 'moviment d'alliberació nacional' que ha de culminar amb el trencament amb Espanya. 'Algú ha de culminar amb èxit aquest procés, i podeu ser vosaltres', ha afirmat el president d'ERC.

Junqueras ha lamentat la fuga de cervells que hi ha al país de joves 'brillants' o 'molt especialitzats' que han hagut de marxar a algun altre país per poder desenvolupar amb èxit la seva carrera professional i considera que s'han de trobar maneres de vertebrar millor el futur econòmic del país per poder tenir cabuda per tothom. Segons Junqueras, només hi ha una via per aconseguir tots aquests objectius, la independència de Catalunya.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
16 de novembre de 2011, 10.49 h

-alliberament nacional. No 'alliberació'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
mario fletxa bcn
16 de novembre de 2011, 10.44 h

D'acord nois però, com molt bé dieu sou una forsa social que doneu suport a la política i suposa que en aquest cas estareu d'acord perquè tenen raó.
El nostre futur passa per la gent jove bexada i es podria dir insultada per les polítiques existents.
Als universitaris i futurs universitaris, ànims! lluiteu per la vostra realització, nosaltres us recolzem.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
16 de novembre de 2011, 10.42 h

Un plataforma personal que no pol´tica sense cap representativitaT se li dedica un tiular per sobre d'E ESPECTACULAR. Visca la farsa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
16 de novembre de 2011, 09.57 h

Canvieu el titular si us plau, Catalunya Sí no ha qualificat res, ja que recalquem som societat civil. En aquest cas sembla que ha estat Jordà i Junqueras qui han fet les declaracions, als que hi donem suport en aquestes eleccions cert. Però en aquesta compareixença no hi havia ningú de Catalunya Sí.


http://catalunyasi.wordpress.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.