directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 18:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

L'oficialitat del català a Europa depèn de la voluntat del PSC

Liberals i verds votaran plegats a l'Eurocambra a favor de l'oficialitat del català a la UE · CiU, ERC i ICV demanen als socialistes catalans que convencin el PSOE i els socialistes europeus a tres dies del 20N

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Els eurodiputats liberals i verds de la comissió d'Exteriors del Parlament Europeu votaran plegats, aquest dijous, a favor de declarar oficial la llengua catalana a la Unió Europea aprofitant l'ingrés de Croàcia, segons ha pogut saber l'ACN. El convergent Ramon Tremosa, l'ecosocialista Raül Romeva i el republicà Oriol Junqueras demanen ara al socialista Raimon Obiols que faci el mateix i aconsegueixi també el suport dels seus companys de grup perquè l'esmena pugui tirar endavant. Tremosa, Obiols i el popular Alejo Vidal-Quadras seran els tres únics eurodiputats catalans que podran participar en la votació, que es farà a les deu del matí a Estrasburg, a només tres dies del 20N.

Comparteix
   


Etiquetes
Sense el suport d'almenys un dels dos grups majoritaris de l'Eurocambra, populars o socialistes, la comissió d'Exteriors rebutjarà l'esmena que demana aprofitar l'ingrés de Croàcia a la UE, el 2013, i la incorporació del croat a les 23 llengües oficials per afegir-hi també el català. Els populars europeus tenen 27 dels 72 eurodiputats de la comissió, i els socialistes sumen 19 escons, mentre que els liberals i els verds només en tenen vuit i sis, respectivament. Tremosa, Junqueras i Romeva haurien aconseguit també el suport d'alguns eurodiputats d'altres grups.
 
Ja es descarta que Vidal-Quadras i el seu grup parlamentari puguin donar suport a una esmena que reclama que la llengua catalana tingui el mateix estatus que la castellana. Vidal-Quadras, de fet, ha titllat públicament de 'provincians' i de 'fanàtics i incompetents' tots els intents de CiU, ERC i ICV. I el PSC, amb el PSOE, ja va rebutjar el juny passat al Congrés la mateixa proposta. Aquest cop, però, la votació se celebra només tres dies abans de les eleccions, el dijous abans del 20N.
 
A més d'Obiols, el PSOE té cinc eurodiputats més a la comissió, entre membres de ple dret i suplents, que podrien participar en el debat: la mallorquina Teresa Riera, l'asturiana María Muñiz, els andalusos Carmen Romero i Luis Yáñez-Barnuevo i el madrileny Emilio Menéndez del Valle. El PP en té quatre, a més de Vidal-Quadras: Jaime Mayor Oreja, Francisco Millán Mon, Antonio López-Istúriz i José Ignacio Salafranca. Tremosa podrà votar perquè el liberal britànic Graham Watson li ha cedit el lloc.
 
Aprofitar 'el govern espanyol més feble de la democràcia'
 
El 'tripartit de Brussel·les', l'aliança que sovint formen els eurodiputats de CiU, ERC i ICV per defensar temes de país, torna a fer pinya per demanar a l'Eurocambra el que el govern espanyol rebutja: que s'aprofiti l'ingrés de Croàcia a la UE, el 2013, i la incorporació del croat a les llengües oficials per afegir-hi també el català. 'Posats a que la UE segueixi imposant bones pràctiques al centralisme espanyol, com ha passat també amb el corredor mediterrani (el qual pot ser interpretat també com el rescat europeu de les seculars polítiques radials espanyoles en infraestructures), demanem que la UE imposi també bones pràctiques en el terreny dels drets humans i de les llibertats fonamentals individuals, com és ara el dret a fer servir la pròpia llengua a les institucions europees', reivindiquen Tremosa, Romeva i Junqueras.
 
CiU, ICV i ERC recorden que 'el proper govern espanyol, tot i la majoria absoluta, serà possiblement el govern més feble de la democràcia, atesa la possibilitat d'una intervenció exterior de l'Estat espanyol'. 'Els catalans hauríem de fer pinya i hauríem de saber aprofitar aquesta situació de debilitat molt gran d'alts funcionaris de l'Estat espanyol, la gestió de la crisi dels quals els ha desacreditat molt considerablement a nivell internacional', defensen Tremosa, Romeva i Junqueras.
 
L'esmena presentada a un informe no vinculant recorda que l'ingrés de Croàcia del país 'requerirà un canvi en el tractat per incloure la llengua croata com a llengua oficial de la UE'. La moció demana que aprofitant la modificació, 'els Estats membres acceptin incloure com a llengua oficial de la UE el català, que és la tretzena llengua més parlada a nivell europeu, amb més de 10 milions de parlants'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Maria fletxa BCN
17 de novembre de 2011, 13.14 h

I aqui que hi diu la ministra Chacón?, qui defensa Catalunya?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
16 de novembre de 2011, 14.35 h

Honorables OBIOLS i BADIA CUTCHET,comptem amb el vostre recolzament.
No es pot ésser tant racista com els vostres companys de viatge.
Parlar Català no és cap crim!
Visca els Països Catalans !!*!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.