directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

L'oficialitat del català a Europa haurà d'esperar

Els serveis jurídics del parlament europeu eviten que el text presentat per Tremosa, Junqueras i Romeva es voti aprofitant l'ingrés de Croàcia a la UE

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

L'esmena a favor de l'oficialitat del català a la Unió Europea finalment no es podrà votar aquest dijous a la comissió d'Exteriors del Parlament Europeu. Els serveis jurídics de l'Eurocambra han declarat a última hora 'inadmissible' l'esmena presentada pel convergent Ramon Tremosa, l'ecosocialista Raül Romeva i el republicà Oriol Junqueras. El text pretenia mostrar el suport dels diversos partits a l'oficialitat de la llengua catalana a la UE aprofitant l'ingrés de Croàcia. De fet, els eurodiputats liberals i verds pensaven votar-hi a favor i Tremosa, Romeva i Junqueras havien demanat als socialistes que pressionessin el PSOE perquè també ho fes. Finalment, però, el text no arribarà a debatre's.

Comparteix
   


Etiquetes
Segons ha pogut saber l'ACN, els serveis jurídics del parlament europeu han considerat que l'esmena és 'inadmissible perquè adreça un tema que no està relacionat' amb el debat que es farà demà dijous a la comissió d'Afers Exteriors ni amb les seves competències. Els eurodiputats voten un informe sobre l'entrada a la UE de Cròacia liderat pel socialista austríac Hannes Swoboda. 
 
Tremosa, Romeva i Junqueras van presentar l'esmena, coneguda com a 111, estipulant que, com que l'ingrés de Cròacia 'requerirà un canvi en el tractat per incloure la llengua croata com a llengua oficial de la UE', els diversos estats membres també poden acceptar 'incloure com a llengua oficial de la UE el català, que és la tretzena llengua més parlada a nivell europeu, amb més de 10 milions de parlants'.
 
Finalment, però, i després que aquest dimecres els tres eurodiputats pressionessin el partit socialista perquè votés a favor de l'esmena igual que pensaven fer-ho liberals i verds, el text ha caigut de l'agenda de la reunió. 
 
Sense el suport d'almenys un dels dos grups majoritaris de l'Eurocambra, populars o socialistes, la comissió d'Exteriors hagués rebutjat de totes maneres l'esmena. Com que ja descartaven que Vidal-Quadras i el seu grup parlamentari del PP pogués donar suport a una esmena que reclama que la llengua catalana tingui el mateix estatus que la castellana, tots els intents de CiU, ERC i ICV es centraven en aconseguir el suport del PSC, representat a la comissió a través de Raimon Obiols.
 
Els populars europeus tenen 27 dels 72 eurodiputats de la comissió, i els socialistes sumen 19 escons, mentre que els liberals i els verds, a favor de l'esmena, en tenen vuit i sis, respectivament. Tremosa, Junqueras i Romeva havien aconseguit el suport d'alguns eurodiputats d'altres grups, però finalment no es visualitzarà amb vots el suport europeu a l'oficialitat del català.
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
L.Mental fletxa PPCC !!*!!
17 de novembre de 2011, 18.16 h

#9 Claudi: no votar no sol demostrar mai res a ningú. No votar equival, simplement, a donar la victòria a l'adversari al menys en el terreny parlamentari. Resumint, totes aquestes coses de no votar o de votar amb l'estelada o de fotre un gargall a la papereta de vot (aquestes dues darreres eren justificables durant el franquisme)poden semblar molt atractives si no van acompanyades d'una reflexió prèvia, però en realitat són una (petita) traició a la pàtria catalana.

L'ideal seria teni... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
L.Mental fletxa PPCC !!*!!
17 de novembre de 2011, 18.10 h

Correccions a l'opinió #3: a)cal dir Ens i no pas ent b)no pas tots els estats són nocius: els nascut des de la segona meitat del XX solen ser tots molt ben justificats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
mario fletxa bcn
17 de novembre de 2011, 09.49 h

Els serveis jurídics de la UE fan com el tribunal constitucional d'españa, es veu que és molt difícil decidir coses tant poc important


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Claudi fletxa Barcelona (Catalunya)
16 de novembre de 2011, 21.52 h

No votar es el més idoni per com està el merder a Catalunya!!!!! Si no votem farem que s'evidencïi encara més el distanciament amb l'estat i amb la disconformitat vers ells !!!!! ||*//|| ||*//|| ||*//|| ||*//|| ||*//|| ||*//|| Si votem estem legitimant la "legalitat" ecspanala FILO-NAZI POST-FRANQUISTA!!!!!!!!!!!!!!!!! TOTS A NO VOTAR I A FER CALDEJAR MÉS CATALUNYA PERQUÈ DESPERTI D'AQUEST MALSON DESGRACIAT QUE ENS HA TOCAT VIURE A LA NOSTRA TERRA CATALANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ||*//... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Joan fletxa Reus
16 de novembre de 2011, 20.54 h

Estat Català, ja. Només així s'acabarà l'espoli fiscal espanyol, tindrem seleccions nacionals reconegudes, el català serà oficial a Europa si en seguim formant part, serem a l'UNESCO, a l'ONU i, el més important de tot: SEREM AMOS DEL NOSTRE PAÍS, DEL NOSTRE DESTÍ I SEREM RESPECTATS. Però abans, cal tenir polítics valents. El poble està esperant. Fins quan?????


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat (Catalunya)
16 de novembre de 2011, 19.47 h

Sembla que algú encara no s'en ha donat que cal ser estat!

Tot el que no sigui votar per la llibertat i la nostra dignitat, rés!
Qui vulgui la llibertat, ja sap qui no ha de votar!
Pròxima Estació Independència
http://www.fundaciocatalunyaestat.cat/2011/10/20/documental-proxima-estacio-independencia/

Visca la llibertat!
Visca Catalunya estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Miquel del Fai ( VIC ) fletxa ERC-CATALUNYA,SI.
16 de novembre de 2011, 19.47 h

La UE ho deixa cada cop ben clar. Per tenir drets i també deures, cal ser ESTAT. A que esperem per fer els passos necessaris per fer de Catalunya un ESTAT LLIURE dins de la UE..? podem començar el camí el proper dia 20 de novembre donant suport a la única candidatura independentista catalana ERC-CATALUNYA,SI ... i el camí es pot començar a definir el 2014 votant massiu a formacions INDEPENDENTISTES al parlament de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Marcel fletxa Gavà
16 de novembre de 2011, 19.28 h

Americans for Catalonia

http://www.youtube.com/watch?v=oAFRucWza2o


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa Palamós
16 de novembre de 2011, 19.03 h

Què us pensava-ho dels dos "catalanistes" Alejo i Raimundo ? Com tants d'altres partits, a l'hora de la veritat: caca la vaca !


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
L.Mental fletxa PPCC !!*!!
16 de novembre de 2011, 18.53 h

Europa ha nascut dels ESTATS i dels mercats en clau estatal (no pas dels mercats setmanals comarcals com el del dijous a Figueres), i com a filla d'entitats errònies per no dir espùries, tirarà cap a la banda dels progenitors tal com el llengardaixet tira a llengardaix o com el pollet tirarà a gall inexorablement.

Els estats, aquesta herència absurda dels patrimonis dinàstics, és a dir, els "bens de família" de les diferents monarquies europées dels darrers cinc segles, no responen a ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.