directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 11:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El Govern reclama a les universitats que potenciï l'emprenedoria entre els estudiants

El secretari general d'Empresa i Ocupació considera que cal reequilibrar les titulacions universitàries i les places a les demandes laborals reals

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El secretari general d'Empresa i Ocupació, Enric Colet, considera que la universitat ha de canviar el seu model i sobretot també, la seva 'cultura' per generar una actitud més proactiva entre els estudiants. Segons Colet, el sector 'ha fracassat' en la seva capacitat de crear ocupació, entre d'altres qüestions, per no haver sabut generar una vocació emprenedora entre els universitaris, que sovint mostren una actitud passiva davant el món laboral. Segons el secretari, aquest és un dels principals reptes als quals ha de fer front el món de les universitats, juntament amb aconseguir també una millor adequació de l'oferta universitària, en titulacions i en places ofertades, amb la demanda laboral real.

Comparteix
   


Etiquetes
'Els 750.000 parats són el principal problema que té Catalunya'. D'aquesta manera ha iniciat Colet el seu discurs davant representants de les universitats catalanes en una jornada celebrada aquest dimecres conjuntament per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU)i el Cercle d'Economia. 
 
Segons Colet, l'atur és també un problema de la universitat, que també'ha fracassat en la creació d'ocupació'. Amb un to dur i contundent, el secretari general ha criticat al món universitari, però també a l'administració i el sector empresarial per 'no ser capaços de liderar amb el talent propi la creació d'ocupació'. 
 
Aquesta creació d'ocupació que se li reclama a la universitat prové per dos camins, explica, en les funcions de lideratge de les empreses i a través de l'emprenedoria. Una actitud, aquesta última, que 'no la crea el conjunt de la societat però tampoc la universitat'. 'L'esperit empresarial de Catalunya existia'. La 'universitat no crea suficient vocació emprenedora', ha afegit.
 
En aquest sentit, segons el representant del Govern, cal fer una revisió 'en profunditat' del model universitari actual i sobretot, canviar la 'cultura' estesa entre el professorat per potenciar una actitud 'proactiva' entre els estudiants. Que aquests entenguin que venen a les aules 'per guanyar-se la vida', i que si no li donen feina, ell mateix se la crearà. 'No es tracta d'assignatures, sinó de canviar el missatge que es transmet als estudiants universitaris' per canviar la seva actitud. 'Molts no entenen que van a la universitat a guanyar-se la vida', afegeix.
 
Adequar l'oferta a la demanda del mercat laboral
 
A més de generar més ocupació cal també alinear millor l'oferta universitària a la realitat real del mercat laboral. En aquest sentit, cal evitar que un jove 'sigui aturat des del dia que comença a estudiar' una carrera. Colet ha posat l'exemple de l'arquitectura, una carrera professional que està 'sobreofertada', afegeix.
 
En una situació de la construcció equilibrada, deixant enrere els pics dels anys anteriors a la crisi, aquest sector a Catalunya requereix de 10.000 titulats. En canvi, en aquests moments, n'hi ha 14.000, és a dir, que hi ha un '40% de potencials aturats', explica Colet. Precisament, aquesta seria una de les titulacions que, amb 800 places anuals ofertades, cal equilibrar i ajustar a la demanda del mercat perquè cada any es titulin 250 arquitectes, menys de la meitat del que es graduen ara. 
 
'Cal adequar les places, però també el missatge i els continguts' de moltes titulacions superiors, explica el secretari. En cas contrari, 'estem incentivant amb diner públic l'atur' i creant 'frustracions professionals innecessàries'. 
 
Els idiomes, clau en la internacionalització de les empreses
 
Malgrat les dures crítiques, Colet ha destacat la bona marxa del sistema universitari, malgrat el dèficits estructurals que manté com són els idiomes. Segons Colet, abordar aquest dèficit és clau per a la internacionalització de les empreses catalanes, que 'no troben titulats amb idiomes', cosa que posa en perill que per la contractació es vagin a buscar professionals a l'estranger.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
17 de novembre de 2011, 10.32 h

Molt neutre el discurs del Secretari General d'empreses, sí senyor, com dir privatització encoberta, però dissimular-ho bé... però en una situació com l'actual on l'economia va com va, el que ens hem de preocupar és que les empreses que tenen un tipus d'economia especulativa siguin les beneficiades de que a les universitats se'ls hi ofereixi mà d'obra barata i frmada per continuar mantenint els seus negocis particulars? No pass res, només són diners públics destinats sempre a lucrar ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
mario fletxa bcn
17 de novembre de 2011, 09.42 h

Mireu consellers de no sé què, amb tanta retallada ni els alumnes tenen diners per fer res, cada vegada meinys, ni les famílies tampoc a no ser els més rics que sempre poden donar als seus fills una formació sense incidencies econòmiques el que no se sap si aprofitables.
Ja es veu per on van els trets, s'entent tot oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.