directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 14:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Intenten recuperar Ràdio Gràcia, que ha suspès les emissions per la deixadesa institucional

Demanen que s'abandoni la nefasta gestió privada i tornin a ser les entitats qui programi a l'emissora

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Aquest darrer mes de juny Ràdio Gràcia va deixar d'emetre, culminant la decadència de l'emissora popular gracienca iniciada l'any 2001 amb l'adjudicació de la gestió a TechnoRadio, que convertia l'emissora en una ràdio morta, subvencionada a base de diners de l'Ajuntament i amb reemissions de programes caducs de COM Radio. Per tal de fer renéixer l'esperit de la Ràdio Gràcia originària s'ha creat la 'Plataforma Recuperem Ràdio Gràcia' que agrupa un bon nombre d'entitats del barri per tal que la ciutadania recuperi el control de la Ràdio, i es pugui retornar a una programació amb audiència fetsa per graciencs com durant els anys 90.
Durant els anys 90, Ràdio Gràcia era un referent dins la ciutat de Barcelona. La tiraven endavant graciencs entusiastes que, en base a dedicar-hi il·lusió i hores, i tot i la falta de mitjans, programaven programes mítics al barri com "La cama redonda", "Estas ahi Antonio", "Parla amb Gràcia", "Terços Amunt", "L'Aldea", "Radiofonicament Incorrecte" o "El Galliner".

L'any 2001, el Districte de Gràcia va decidir designar nous responsables en la gestió i direcció de l'emissora municipal. Van obrir un concurs públic a través del qual qualsevol entitat podia presentar el seu projecte de gestió, sempre i quan se seguissin una sèrie de normes, unes pautes tan restrictives i impossibles de complir que finalment només una empresa (no pas una entitat) va presentar un projecte vàlid i, és clar, va guanyar la concessió per 2 anys. Així doncs, a finals de l'any 2001, TechnoRàdio prenia control de la gestió de Ràdio Gràcia.

Amb l'arribada d'aquesta empresa van començar els conflictes: la ràdio va passar a denominar-se "Ràdio Gràcia-Barcelona", van desaparèixer de la graella molts dels programes "històrics", van reestructurar la programació en forma de radiofórmula musical i van anar disminuint la qualitat de la ràdio, amb una orientació comercial, allunyada del barri -ja no feien seguiment en directe la Festa Major- i un llarg etcètera que ha portat a la situació actual.

Aquests darrers anys ningú escoltava ni volia participar a Ràdio Gràcia i finalment l'emissora ha deixat d'emetre.

Les entitats agrupades sota la "Plataforma Recuperem Ràdio Gràcia" demanen que sigui la ciutadania qui, a partir d'ara, gestioni l'emissora, i s'aconsegueixi així recuperar el prestigi de la Ràdio i la seva funció pública, fins a tornar a aquells temps en què els graciencs sentien que Ràdio Gràcia era "seva".

Manifest Recuperem Ràdio Gràcia

Per tal d'aconseguir fer renèixer la ràdio, la Plataforma ha difós el manifest "Recuperem Ràdio Gràcia" que demana que torni la funció pública de la ràdio, abandonant el control majoritari i partidista des del districte.

Demanen començar amb una franja de programació autònoma, autogestionada per una assemblea de col·lectius, és a dir, socialitzar Ràdio Gràcia perquè la Ràdio torni a ser part dels graciencs.

Entre les entitats adherides a la Plataforma hi ha l'Associació Cultural ZION, Comunicant, Assemblea de Joves de Gràcia, Ateneu Independentista La Barraqueta, Ateneu Popular de Vallcarca, Ateneu la Rosa de Foc, La Fàbrica Roja, Endavant-Gràcia, Comissió de Festes de c/ Mozart, Comissió de Festes de c/ Progrés, Ateneu La Torna, Assemblea de festes Majors Alternatives de Vallcarca, entre d'altres.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.