El Premi d'Honor Lluís Carulla reconeix a Isona Passola la seva tasca en favor del català a través del cinema
Passola: 'Des de 1714, cada vegada que la nostra col·lectivitat ha tingut l'oportunitat d'expressar-se ho ha fet en el mateix sentit'
Que Pa Negre hagi estat escollida per representar Espanya als Oscar ha estat possiblement l'excusa ideal perquè Isona Passola fos premiada amb el Premi d'Honor Lluís Carulla d'enguany. Amb la voluntat de guardonar totes aquelles persones o entitats que, amb la qualitat de la seva activitat científica, cultural o cívica, hagin ajudat a enfortir la consciència de la comunitat nacional i en el sentit de pertinença a la cultura dels països de llengua catalana, la Fundació ha optat en aquesta XXXVena edició per la productora, guionista i directora de cinema. 'Hem volgut transformar el premi i fer-lo per a reconèixer i homenatjar tasques més enfocades al futur i que obre camins i els eixampla cap al que ha de ser globalment el país, ha explicat el director de la Fundació, Carles Duarte.
'Tinc moltes ganes d'explicar el país des de la meva generació, d'una manera que no soni a drama sinó amb entusiasme. La nostra guerra va negar una col·lectivitat i en aquests casos la ferida s'allarga si bé és de justícia que es reconegui. La nostra col·lectivitat, des de 1714, sempre que ha tingut l'oportunitat per expressar-se ho ha fet en el mateix sentit i això també ho hem d'explicar a través de la cultura'. Amb aquestes paraules pronunciava tota una declaració d'intencions una Isona Passola contenta i orgullosa d'haver estat guardonada amb el Premi d'Honor Lluís Carulla. 'Amb aquest premi m'he sentit que formava part d'una cadena que no s'ha arribat a trencar' perquè 'els nostres pares eren molt pocs i en circumstàncies més adverses van fer molt. Aquesta burgesia ens ha fet rics, però no en temes econòmics', ha confessta Passola.
I és que la trajectòria dels Premis d'Honor Lluís Carulla, dotats amb 50.000 euros, avalen l'objectiu que persegueixen: a les darreres edicions el premi ha correspost al periodista Antoni Bassas, la Coordinadora de Colles Castelleres, la cuniera Carme Ruscalleda, la Federació Llull, l'empresari Joan Font, la Fundació Joan Maragall i la Fundació puntCAT. Ara, el reconeixement arriba a Isona Passola per la promoció que ha fet del cinema en català havent dirigit el documental Cataluña-España, pel·lícules com Despertaferro, El mar, Mirant el cel, De nens i, sobretot, Pa negre. El jurat, format per Salvador Cardús, Muriel Casals, Àngel Castiñeira, Vicent Partal, Marta Pessarrodona, Ramon Pla i Arxé, Joaquim Triadú, Carme Valls i Vicenç Villatoro va veure clar de seguida que el guardó d'enguany havia de ser per ella.
Premis d'Actuació Cívica
L'impulsor de la immersió lingüística Joaquim Arenas i Sampera, de Mataró, la pedagoga Maria Antònia Canals i Tolosa, de Girona, el lingüista Joan Beltran i Cavaller, de Tortosa, l'economista i polític Miquel Esquirol i Clavero, l'editor i impressor lleidatà Lluís Pagés i Marigot i el cantant valencià Paco Muñoz són els sis guanyadors dels XXIX Premis d'Actuació Cívica que també atorga la Federació Lluís Carulla.
Els Premis d'Actuació Cívica, dotats amb 5.000 euros cadascun, estan destinats a fer conèixer i distingir la tasca -generalment poc coneguda, sovint anònima, però exemplar- de persones que han actuat i actuen al servei de la identitat nacional en els diversos àmbits de la vida i de la relació humana, com ara l'ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l'art, la cultura popular, la música, el teatre, l'economia, le dret, l'acció social i cívica, etc. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, lliurarà aquests sis premis juntament amb el d'Honor aquest dimarts a les 7 de la tarda al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.