directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 00:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El Premi d'Honor Lluís Carulla reconeix a Isona Passola la seva tasca en favor del català a través del cinema

Passola: 'Des de 1714, cada vegada que la nostra col·lectivitat ha tingut l'oportunitat d'expressar-se ho ha fet en el mateix sentit'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Que Pa Negre hagi estat escollida per representar Espanya als Oscar ha estat possiblement l'excusa ideal perquè Isona Passola fos premiada amb el Premi d'Honor Lluís Carulla d'enguany. Amb la voluntat de guardonar totes aquelles persones o entitats que, amb la qualitat de la seva activitat científica, cultural o cívica, hagin ajudat a enfortir la consciència de la comunitat nacional i en el sentit de pertinença a la cultura dels països de llengua catalana, la Fundació ha optat en aquesta XXXVena edició per la productora, guionista i directora de cinema. 'Hem volgut transformar el premi i fer-lo per a reconèixer i homenatjar tasques més enfocades al futur i que obre camins i els eixampla cap al que ha de ser globalment el país, ha explicat el director de la Fundació, Carles Duarte. 
'Tinc moltes ganes d'explicar el país des de la meva generació, d'una manera que no soni a drama sinó amb entusiasme. La nostra guerra va negar una col·lectivitat i en aquests casos la ferida s'allarga si bé és de justícia que es reconegui. La nostra col·lectivitat, des de 1714, sempre que ha tingut l'oportunitat per expressar-se ho ha fet en el mateix sentit i això també ho hem d'explicar a través de la cultura'. Amb aquestes paraules pronunciava tota una declaració d'intencions una Isona Passola contenta i orgullosa d'haver estat guardonada amb el Premi d'Honor Lluís Carulla. 'Amb aquest premi m'he sentit que formava part d'una cadena que no s'ha arribat a trencar' perquè 'els nostres pares eren molt pocs i en circumstàncies més adverses van fer molt. Aquesta burgesia ens ha fet rics, però no en temes econòmics', ha confessta Passola. 
 
I és que la trajectòria dels Premis d'Honor Lluís Carulla, dotats amb 50.000 euros, avalen l'objectiu que persegueixen: a les darreres edicions el premi ha correspost al periodista Antoni Bassas, la Coordinadora de Colles Castelleres, la cuniera Carme Ruscalleda, la Federació Llull, l'empresari Joan Font, la Fundació Joan Maragall i la Fundació puntCAT. Ara, el reconeixement arriba a Isona Passola per la promoció que ha fet del cinema en català havent dirigit el documental Cataluña-España, pel·lícules com Despertaferro, El mar, Mirant el cel, De nens i, sobretot, Pa negre. El jurat, format per Salvador Cardús, Muriel Casals, Àngel Castiñeira, Vicent Partal, Marta Pessarrodona, Ramon Pla i Arxé, Joaquim Triadú, Carme Valls i Vicenç Villatoro va veure clar de seguida que el guardó d'enguany havia de ser per ella. 
 
Premis d'Actuació Cívica
 
L'impulsor de la immersió lingüística Joaquim Arenas i Sampera, de Mataró, la pedagoga Maria Antònia Canals i Tolosa, de Girona, el lingüista Joan Beltran i Cavaller, de Tortosa, l'economista i polític Miquel Esquirol i Clavero, l'editor i impressor lleidatà Lluís Pagés i Marigot i el cantant valencià Paco Muñoz són els sis guanyadors dels XXIX Premis d'Actuació Cívica que també atorga la Federació Lluís Carulla.
 
Els Premis d'Actuació Cívica, dotats amb 5.000 euros cadascun, estan destinats a fer conèixer i distingir la tasca -generalment poc coneguda, sovint anònima, però exemplar- de persones que han actuat i actuen al servei de la identitat nacional en els diversos àmbits de la vida i de la relació humana, com ara l'ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l'art, la cultura popular, la música, el teatre, l'economia, le dret, l'acció social i cívica, etc. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, lliurarà aquests sis premis juntament amb el d'Honor aquest dimarts a les 7 de la tarda al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. 




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.