El risc de 'governamentalització' dels mitjans públics és la principal preocupació dels diferents representants dels treballadors del sector, segons es desprèn de les seves intervencions en la comissió d'Afers Institucionals al Parlament, arran del projecte de llei de modificació del conjunt de lleis de l'audiovisual de Catalunya. Els Col·legis de Periodistes de Catalunya, de Publicitaris i Relacions Públiques i de l'Audiovisual de Catalunya, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, els comitès professionals i d'empresa de Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya i el Sindicat de Periodistes de Catalunya s'han pronunciat a favor de la 'professionalització' dels òrgans de govern del CAC i la CCMA.
El projecte de llei ('òmnibus') de modificació de tres normes que regulen el sector audiovisual de Catalunya ha estat valorat amb grans reserves i algunes crítiques aquest dimecres per part d'una bona representació del món professional i sindical del sector.
En la comissió d'Afers Institucionals, a la qual han estat convidats per transmetre 'al legislador' el parer de la professió respecte el projecte de llei, ha transcendit el temor del sector que en nom de l'austeritat i l'agilitat, la reforma de la CCMA i el CAC es pugui traduir en una major politització d'aquests ens.
Com a primera crítica, i en opinió del degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí, 'l'eficiència dels mitjans no es pot assolir a base de retallar recursos'.
Martí també ha valorat negativament el manteniment de 'criteris parlamentaris' en l'elecció dels membres del Consell Assessor de la CCMA i els integrants del CAC, i ha animat el Parlament a 'no perdre l'oportunitat' de la reforma legislativa per optar per 'professionals d'alta qualificació' dins del sector periodístic i audiovisual. A més, Martí ha recelat de la supressió del càrrec de director general de la CCMA si no s'estableixen 'uns certs controls sobre la figura única del president'.
En el mateix sentit s'ha pronunciat el degà del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya, Daniel Condomines, qui ha lamentat que no s'atengui l'aposta establerta l'any 1999 per 'uns mitjans desgovernamentalitzats'. Condomines ha parlat d''involució' en aquest procés de despolitització dels gestors dels òrgans de govern dels mitjans públics.
Ambdós representants dels col·legis professionals han criticat durament la proposta de modificació legal per la qual l'elecció 4 dels 5 membres del CAC i almenys 5 dels consellers de la CCMA es pugui aprovar per majoria simple en segona votació, si en la primera no s'assoleix el consens de dues terceres parts de la cambra.
La representant col·legial dels professionals Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, Montserrat Grau, ha reivindicat al seu torn que es tingui més en compte l'opinió dels professionals d'aquest àmbit quan s'abordin reformes legals com l'actual. En tot cas, Grau s'ha mostrat 'a favor de tot el que contribueixi a agilitzar' la gestió dels mitjans, però ha reclamat que es mantingui el potencial de l'actual model per evitar una pèrdua d'interès per part de les agències de publicitat.
El Grup de Periodistes Ramon Barnils i el Sindicat de Periodistes de Catalunya han coincidit en assenyalar la importància de la CCMA tant per la qualitat de la seva oferta, com en la seva funció històrica en favor de la normalització lingüística.
El president del Grup, David Bassa, ha manifestat el seu recel cap a la reforma de la llei, 'no tant per la disminució de consellers o els canvis de competències, com pel perfil dels consellers i el fet que pot ser escollit per majoria absoluta si no s'arriba a un primer consens; així, el futur de la institució pot no estar en mans del Parlament sinó d'una majoria governamental', ha afirmat.
L'opinió dels comitès professionals
Pel que fa als comitès professionals i empresarials dels dos grans mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, la idea que 's'està utilitzant per estrènyer el control polític del mitjans' expressada pel president del comitè professional de TV3, Sergi Mulero, és compartida.
Mulero ha volgut matisar que la seva crítica no només es refereix a l'actual procés de reforma legal sinó a 'tothom que en algun moment donat ha tingut la temptació de controlar els mitjans públics'. El mateix representant ha dit que els professionals de la televisió pública volen contraposar al model proposat un 'd'absolutament professionalitzat i meritocràtic, mitjançant concurs públic, previ i transparent i establint un règim d'incompatibilitats'.
Tots tenim filies i fòbies, i els periodistes també. Aquestes preferències volguem o no són un vidre a través del qual veiem la realitat. O sento, però no em crec aquests periodistes que se situen per sobre de la resta de mortals i fan com si ells estiguéssin per sobre del bé i del mal. Ells tenen també opinions i tendències polítiques, i per tant si no hi ha control acabarien beneficiant o perjudicant algunes formacions polítiques.
Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ...
Llegir-ne més
Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà
digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que
el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.