directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 19:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Vic es postula per aconseguir la denominació 'ciutat UNESCO de la Gastronomia'

El procés s'ha dut a terme 'amb discreció' perquè cap ciutat espanyola es pogués avançar

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

La ciutat de Vic s'ha postulat per aconseguir la denominació 'ciutat UNESCO de la Gastronomia'. Així ho ha explicat el president del Gremi d'Hostaleria d'Osona, Joan Naudó, qui ha afegit que ciutat i comarca 'reuneixen tota una colla de requisits i característiques que projecten una gran qualitat gastronòmica de la zona'. El procés s'ha dut a terme 'amb discreció' perquè fins que no ha arribat el vist i plau de l'ambaixada espanyola, 'altres ciutats com Sant Sebastià també podrien haver presentat la seva candidatura'. Ara s'hauran de seguir tots els passos legals per convertir-se en ciutat UNESCO de la Gastronomia, 'denominació que podria arribar el maig del 2012 i que promocionarà Vic al món'.

Comparteix
   


Etiquetes
El president del Gremi d'Hostaleria d'Osona, Joan Naudó, ha explicat aquest dimecres a l'Ajuntament de Vic i davant dels mitjans de comunicació que el fet que la UNESCO reconegui Vic com a 'Ciutat Creativa de la Gastronomia' situarà la ciutat i la comarca en el mapa de ciutats culturals mundials i donarà 'visibilitat, reconeixement i prestigi'. 
 
A banda, també es fomentaran les relacions internacionals i facilitarà que Vic es constitueixi com 'un pol d'atracció turística a nivell gastronòmic que també reportarà beneficis econòmics', ha afegit Joan Naudó. 
 
L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha destacat que 'la ciutat torna a ser exemple de lideratge, en aquest cas per ser terriblement creativa a nivell gastronòmic'. 
 
Naudó ha assenyalat que tot i que quan es pensa en Vic en qüestió de menja, es relaciona ràpidament amb la llonganissa o el pa de pessic, la UNESCO no atorgarà aquest reconeixement per aquests actius, sinó 'que es tracta d'una reconeixement molt més global'. Així, l'ens internacional tindrà en compte tot el procés que engloba el fet gastronòmic i que comença amb el cultiu o la cria fins a la distribució passant per la transformació del producte. 
 
En aquest sentit, Naudó ha destacat que 'no es maten 20.000 porcs diaris a tot arreu o es disposa de grans i importants empreses en distribució alimentària com Bon Preu', per exemple. 
 
Passos previs
 
Tot el procés per optar a ser ciutat creativa en la modalitat de gastronomia 's'ha dut a terme amb discreció', segons han explicat Naudó i Vila d'Abadal. El president del gremi ha destacat que la UNESCO només dóna el segell a una ciutat per estat. Per això, ha afegit, 'si alguna altra ciutat de l'Estat hagués sabut que Vic volia postular-se per aconseguir aquest distintiu, potser també s'hagués posat les piles'. 
 
Ara fa un any el Gremi d'Hostaleria d'Osona va realitzar un sondeig a la UNESCO sobre la possibilitat de la candidatura de Vic. La resposta va ser positiva i, a partir d'aquí, es va instar, des del gremi, a l'Ajuntament de Vic com a l'organisme polític local perquè formalitzés la candidatura a la UNESCO. Fa quinze dies, el Ministeri d'Assumptes Exteriors espanyol va donar el vist i plau al projecte que lidera Vic, pas previ a la presentació a la UNESCO, que certifica que no hi havia cap altra ciutat espanyola disposada a presentar candidatura. 
 
Comitè de direcció integrat per personatges estratègics dins el sector
 
El projecte requereix d'una taula de direcció que, formada pel president del gremi, Joan Naudó i Francesc Ayats i Antoni Dinarès, gerent de la Fundació Osona Gastronomia i gerent del Gremi d'Hostaleria d'Osona respectivament, està integrada, de moment, per la regidora de l'Ajuntament de Vic, Anna Erra; l'empresari i membre de la IGP Llonganissa de Vic (Indicació Geogràfica Protegida), Joaquim Comella; el rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña; el cuiner i empresari Nandu Jubany; l'antropòleg gastronòmic, Antoni Riera i, des de la Cambra de Comerç, Josep Pujadas. A més, Naudó ha explicat que el grup Bon Preu ja ha tramès per escrit el seu compromís amb aquest comitè de direcció. 
 
En l'actualitat hi ha tres ciutats al món que disposen de la denominació 'ciutat UNESCO de la Gastronomia' i que es troben a Colòmbia, la Xina i Suècia. Si les previsions de Naudó s'acompleixen, Vic podria rebre la distinció el proper mes de maig juntament amb Nova Orleans, ciutat que ha endegat el mateix procés. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
aleix noguer fletxa Barcelona
23 de novembre de 2011, 18.52 h

Això és una gran notícia per la gastronomia catalana en general.
Enhorabona ls de Vic.!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.