directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 00:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els experts volen treure les restes de Franco del Valle de los Caídos

Consideren inviable retornar els cossos dels soldats republicans a les famílies

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Els experts contractats pel Ministeri espanyol de la Presidència per fer un informe sobre el futur del Valle de los Caídos recomanen exhumar les restes de Francisco Franco i donar-les a la família perquè les enterrin a algun lloc 'digne'. Segons el document que ha presentat aquest dimarts el president de la comissió, Virgilio Zapatero, la presència de les despulles del dictador 'distorsiona' un monument que va ser creat per recordar les víctimes de la Guerra Civil. En canvi, els experts consideren que no és viable retornar les restes de la gran majoria dels soldats republicans que hi estan enterrats. Els experts consideren que les despulles de Francisco Franco no han de continuar al Valle perquè aquest és 'un lloc per a la memòria de les víctimes i morts de la Guerra Civil' i el dictador no ho va ser, però alerten que qualsevol actuació en aquest sentit ha de comptar amb el vistiplau de l'Església que és qui té la custòdia de les restes i de la Basílica. Per contra, les restes de Primo de Rivera sí que es podrien quedar al Valle, com a víctima de l'enfrontament.
valle caidos franquisme
Comparteix
   


Etiquetes
'Impossible' identificar individualment els cossos
 
Pel que fa als cossos dels soldats republicans, els experts entenen que les famílies que han demanat les restes 'tenen dret a que se satisfaci en la mesura del possible la seva reclamació', però apunten que no és viable fer una identificació, exhumació i devolució dels cossos perquè 'el deteriorament de les criptes i dels columbaris, unit al volum de restes enterrades, fa pràcticament impossible com a norma general la identificació individualitzada'. En canvi, proposen que es recol·loquin les restes en ossaris nous i que s'inscriguin els noms i cognoms de tots aquells dels que es tingui coneixement que han estat enterrats en aquest punt. 
 
També reclamen una 'tasca de reasignació' del conjunt monumental que 'proporcioni una relectura completa' del Valle i li retorni el seu sentit original. Entre altres, proposen la inscripció dels noms de 'totes les víctimes' i la unificació sota un mateix criteri del cementiri i 'un espai destinat a la meditació' que tindria 'caràcter cívic' i que actuï com a 'connector teòric'. En canvi, aposten per mantenir intacte el nom del Valle de los Caídos.
 
Segons l'informe, el conjunt monumental 'exigeix una forta tasca d'explicació del seu sentit original' i per tant també cal crear un Centre d'Interpretació que posi de manifest 'la presència de presos republicans' i que inclogui 'el registre amb la identificació de tots els enterrats i totes les biografies de què es disposi'. Per contra, els experts consideren que la Basílica 'és inviolable' i qualsevol actuació que s'hi dugui a terme ha de comptar amb l'autorització de l'Església.
 
A més, recomanen a l'executiu espanyol que actuï per 'parar el deteriorament' del conjunt on es troben les restes de 'més de 33.847 espanyols morts durant la Guerra Civil', però adverteixen també que 'aquest esforç econòmic exigeix prèviament una pacificació social i política del Valle de los Caídos que legitimi el manteniment i cura d'aquest conjunt monumental i faci del Valle un lloc de trobada de tots els espanyols, sigui quina sigui la seva ideologia'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
30 de novembre de 2011, 15.50 h

Destruïr-lo? No pas. Va ser construït per esclaus no-feixistes (entre els presos franquistes hi havien diverses ideologies); per tant, s'ha de valorar el seu esforç i com molt bé comenta la Carlota, s'hauria de convertir en un espai de denúncia. Haurien d'expropiar-lo a l'església i construïr un nou espai a la memòria, on figurin el nom de tots els esclaus que van aixecar aquest monument feixista i, d'altra banda es clar, fer TOT EL QUE SIGUI POSSIBLE per a que recuperin els cossos les ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Joan fletxa Palamós
30 de novembre de 2011, 11.52 h

Apart de que m'agradaria que un terratrèmol enfonsés definitivament aquest santuari feixista, les restes polsoses del dictador haurian de ser llançades a un abocador.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
jordi fletxa barcelona
30 de novembre de 2011, 10.08 h

Crec que, simplement el que s'hauria de fer és enderrocar-lo. És una vergonya que un país que es diu ( dic que es diu, no que ho sigui )democràtic no hauria de lluir un momument a la victoria feixista i que va costar tants morts i humiliacions.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Carlota fletxa Barcelona
30 de novembre de 2011, 08.29 h

Un lloc que va ser construït explotant el treball de persones i la misèria de la postguerra, hauria de ser com a mínim transformat en lloc d'escarni i denúncia com els antics camps d'extermini nazis.


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.