directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 20:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

La coordinadora nacional fa una crida 'solemne' a la participació per forçar un referèndum vinculant

Demanen anar a votar ja que els resultats seran interpretats en clau de país

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La coordinadora nacional de les consultes independentistes ha fet aquest divendres una crida 'solemne' a participar a les 700.024 persones de més de 16 anys amb dret a vot per 'sacsejar' el mapa polític català i forçar el Parlament a convocar un referèndum d'independència vinculant. Així ho ha expressat aquest divendres un dels portaveus de la coordinadora, Uriel Bertran, que ha volgut donar el màxim valor polític de les consultes en resposta al president de la Generalitat, José Montilla, que va relativitzar-ne la importància. En total s'han mobilitzat 15.000 voluntaris als 167 municipis on es faran les consultes. S'obriran 152 col·legis electorals i 564 meses.
coordinadora consultes independència arqué cruanyes uriel bertran ximenis david vinyals
Comparteix
   

En roda de premsa el dia en què s'ha tancat la campanya per les consultes sobre la independència d'aquest diumenge 13 de desembre, Uriel Bertran ja ha avançat que la coordinadora se sent 'molt contenta' de com els més de 15.000 voluntaris mobilitzats han treballat 'amb professionalitat' per organitzar les consultes als 167 municipis –entre ells el més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, de només 21 habitants- de 29 comarques que les faran en aquesta primera onada.

Crida a la participació per uns resultats que seran interpretats 'en clau nacional'


De fet, per Bertran el 13-D és 'el final d'una aventura' -que va començar a Arenys de Munt (Maresme) el 13 de setembre- que esdevindrà 'l'inici d'una altra'. 'La taca d'oli s'ha estès', ha celebrat el republicà Bertran després de l'èxit de la consulta pionera d'Arenys de Munt, i ha fet una crida 'solemne' a la participació als 700.024 catalans de més de 16 anys cridats a votar als municipis on es faran les consultes aquest diumenge perquè 'tot el món estarà pendent de quina sigui la reacció, actuació i participació del poble de Catalunya' en la 'primera vegada a la història que es crida el poble català a votar sobre la independència'.

'Aquesta vegada ja no és només un poble, sinó el poble cat el que està cridat a votar sobre la independència, i els resultats seran interpretats en clau nacional', ha alertat Bertran, que ha considerat que una participació 'suficient esperonarà' les consultes que es faran més endavant i serà un 'pas definitiu perquè el Parlament convoqui un referèndum vinculant d'independència política' de Catalunya.

En definitiva, la coordinadora de les consultes considera que una elevada participació 'sacsejarà de forma definitiva' el mapa polític català perquè 'centenars de milers de persones definiran un nou horitzó nacional'. Una dada de participació que servirà de referent als promotors de les consultes és el 40% de participació al referèndum de la Constitució Europea, tot i que alerten que cada municipi és una realitat diferent i que en els municipis més grans, com Sant Cugat del Vallès, ha estat més complicat fer arribar la informació a tots els ciutadans.

Unitat transversal del catalanisme


A Bertran l'han acompanyat el responsable de territori i de voluntaris de la coordinadora i ideòleg de la consulta d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis; la responsable de relacions internacionals, Anna Arqué; el responsable d ela junta electoral, Josep Cruanyes, i el responsable informàtic, David Vinyals. Tots ells han destacat que des del restabliment de la democràcia mai abans com ara s'havia articulat un moviment polític 'tant transversal' del catalanisme.

Després que el president Montilla relativitzés la importància d eles consultes, Bertran l'ha replicat en recordar que si bé aquestes consultes no són vinculants jurídicament, altres referèndums com el de l'estatut sí que ho era i en canvi està sotmès a la sentència del tribunal Constitucional. O també ha recordat com el resultat aclaparador del republicanisme en les eleccions municipals del 1931 van portar a la proclamació de la República Catalana malgrat no ser cap plebiscit en clau nacional. I és que per la coordinadora de les consultes, el que fa vinculant i legitima una elecció és el volum de participació. 'El poble de Catalunya té l'oportunitat de vincular definitivament aquesta consulta en un procés de proclamació de l'Estat català en un futur proper', ha reblat Bertran.

Rèplica a Zapatero


A preguntes dels periodistes, els promotors de les consultes no s'han estat de replicar les paraules del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que aquest divendres ha avisat que les consultes no porten enlloc. 'Zapatero no es pot guanyar la vida com a endeví, perquè també va dir que la consulta d'Arenys de Munt no duia enlloc i ja hi ha 167 municipis i més de 700.000 ciutadans que poden votar', ha manifestat Ximenis. Josep Cruanyes ha insistit una vegada més en què els ajuntaments han de cedir locals municipals per fer les consultes. Si una cosa tenen clar els organitzadors de les consultes és que l'estat espanyol està 'preocupat' per les consultes malgrat voler aparentar el contrari.

Per Bertran, no hi ha dubte que la 'il·lusió' que han generat les consultes fins ara superen amb escreix les que ha despertat l'estatut o la via federal. Els membres de la coordinadora nacional de les consultes han defensat que la organització s'ha fet pensant amb les màximes garanties democràtiques. Un sistema informàtic centralitzat garantirà que no hi hagi duplicitat de vot ni frau electoral malgrat que l'organització no ha pogut disposar del cens oficial. A les meses hi haurà interventors de tots els partits favorables a les consultes, és a dir CDC, ERC, Entesa pel Progrés Municipal –federat amb ICV- CUP i RCat. També hi haurà observadors internacionals per seguir la jornada.

Rèplica a Jordi Porta

La Coordinadora també ha replicat amb contundència les paraules del president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, que aquest divendres s'ha distanciat de les consultes que se celebren fora d'Osona ja que creia que només en aquesta comarca es donen les condicions idònies perquè les consultes es facin amb totes les garanties. Bertran l'ha acusat de 'proselitisme' i ha recordat que el director executiu d'Osona Decideix, Alfons López Tena, és vicepresident d'Òmnium Cultural. A més, ha demanat a Porta un respecte 'escruopulós' per totes les consultes del país.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Quim fletxa PPCC.
12 de desembre de 2009, 12.47 h

Endavant!. Les consultes no tindrien cap sentit si després no es treballés per aconseguir una que sigui vinculant a nivell com a mínim de tot el principat.La cosa no pot quedar aquí,l´oposició de l´estat espanyol serà forta i ja sabem que sempre juguen brut i que no en tenen res de demòcrates per això cal donar dimensió internacional al conflicte i recorrer totes les intàncies i tribunals de drets humans si cal.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
12 de desembre de 2009, 11.27 h

Les meves felicitacions per a la coordonadora i en especial per al Sr. Uriel Bertran. Força i endavant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.