directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 20:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La sobirania dels Països Catalans té 'un futur difícil' però alhora esperançador

Així ho augura la IX Jornada de l'Opinió Catalana, que reuneix representants balears, valencians i catalans

Comentaris 36  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

La Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull acull aquest dissabte la IX Jornada de l'Opinió Catalana. La reflexió al voltant dels reptes i les perspectives de futur dels Països Catalans són l'eix d'una jornada que ha arrancat a primera hora amb una taula centrada en les 'noves polítiques' per implementar, ha seguit abordant el futur de 'l'espai comunicatiu i cultural català' i culminarà aquesta tarda amb una taula destinada a les infraestructures. Representants de diversos sectors socials i d'alguns dels territoris que integren els Països Catalans auguren un 'futur difícil' per a les aspiracions sobiranistes, però apunten canvis de comportament social i electoral esperançadors.
Diversos com els territoris que representen han estat els respectius anàlisis dels ponents de la primera taula de debat de la Jornada de l'Opinió Catalana. El primer en intervenir, l'ex conseller d'Educació i Cultura del Govern de les Illes, Damià Pons, ha dibuixat un panorama força desolador pels interessos del catalanisme a les Illes. Pons ha assenyalat que tot i la transformació poblacional de les últimes dècades, l'estructura política manté característiques històriques com 'el sucursalisme polític, una dreta desacomplexada, l'autoodi cultural de les elits polítiques i la passivitat identitària (comoditat en la condició de provincians)'.

La incidència dels governs populars ha dut, en paraules de Pons, a una regressió en l'ús social i institucional del català. 'L'esfondrament' d'Unió Mallorquina, degut en part al desgast provocat pels casos de corrupció destapats en la legislatura 2003-2007, ha reforçat el domini electoral del PP, a qui, paradoxalment, no pesa de la mateixa manera la implicació d'alguns dels seus càrrecs electes en altres casos de corrupció, ha subratllat Pons.

El mallorquí ha lamentat el provincianisme de l'actual president balear, José Ramon Bauzà, a qui ha retret que no li preocupi el fet que les illes registrin un dèficit fiscal del 14%, el més alt de tot l'Estat.

Sobre el procés de convergència entre els projectes dels diversos territoris dels Països Catalans, Pons ha advocat perquè cada un 'faci el seu propi camí cap a la nacionalització i la normalització lingüística' i ha pronosticat uns anys en què la confluència serà difícil. 'A les balears, el full de ruta és la supervivència, la mallorquinitat linguisitca i cultural', ha conclòs.

Compromís, una porta a l'esperança

Per Gustau Muñoz, secretari de la plataforma cívica Valencians pel canvi, els '16 anys de tasca destructiva' envers el català i el catalanisme del PP valencià no han aconseguit malgrat tot 'cancel·lar ni donar per perdut' el nacionalisme.

De fet, Muñoz ha apuntat que el nou panorama electoral al País Valencià, malgrat la nova victòria popular, apunta una novetat important amb l'eclosió de Compromís, que ha assolit un diputat al Congrés i 'ha superat la barrera del 5%' de suports electorals.

Muñoz considera 'superada l'etapa de l'anticatalanisme' perquè 's'ha constatat que és un mal negoci pel país'. Des d'aquesta situació, el ponent ha reclamat que és el moment d'organitzar-se i 'teixir xarxes' entre els ciutadans que comparteixen una mateixa afinitat nacional.

'L'eix nacional' esdevé central

El tercer ponent, Vicenç Villatoro, ha fet un anàlisi del mapa electoral català que ha dibuixat els comicis del 20-N. Després d'apuntar la preponderància de les diverses forces polítiques a Catalunya, el president de l'Institut Ramon Llull ha fet èmfasi en la importància que està prenent, al seu parer, 'l'eix nacional' per damunt de l'eix social i de la dialèctica històrica entre la dreta i l'esquerra.

Per Villatoro Catalunya es troba ara davant 'la gran ocasió de modificar substancialment la relació amb Espanya'. Com el ponent balear, Villatoro s'ha mostrat partidari de 'no fer una política (comuna) pels Països Catalans', sinó de fer 'polítiques' en plural i respectant els ritmes de cada territori, amb l'objectiu de passar 'de l'impossible a l'improbable'.

L'Opinió Catalana és una associació que té per finalitat promoure la 'normalització nacional' de Catalunya i dels Països Catalans, fomentar les idees basades en la democràcia, el pluralisme, els drets humans i el progrés i la justícia socials, i contribuir a la interrelació entre les diferents forces polítiques i socials dels país.

A l'inici de la jornada, el moderador de la primera taula, Salvador Cardús, ha apuntat als 'canvis' que s'han produït en els darrers anys com un factor que permet 'tornar a obrir i revisar la idea dels Països Catalans, pensar perquè som on som i cap a on hauríem de dirigir la nostra acció per preservar l'esperança d'un espai comú'.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#42
ALECANTÌ fletxa ALECANT PPCC.
8 de març de 2013, 11.14 h

ESPANYA CEMPRE HA UTILITZAT EL DIVIDE Y BENCERAS EN ELS TERRITORIS DE PARLA CATALANA,NOSALTRES DIEM LA UNIO FÀ LA FORÇA.
ES MOLT IMPORTANT LA INDEPENDENCIA DE CATALUNYA AIXI AMB EL TEMPS ELS VALENCIANS DINS D'UNA ESPANYA QUENS ROVA COMENSAREM A PLANTEJAR-NOS SI NO SERIEM MIJOR PERTENEIXEN A CATALUNYA UN POBLE AFI A NOSALTRES ,TRAVALLADOR ,ONRRAT I LLUITADOR PELS DERETS DEMOCRATICS ,I BOLDREM SER FORA D'UNA ESPANYA IMPERIALISTA DECAIGUDA I TIRANICA AMB LA NOSTRA CULTURA AUTOCTONA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
6 de desembre de 2011, 19.53 h

-ha començat. No 'arrancat'
-ha continuat parlant del futur. No 'seguit abordant'

(ha arrancat a primera hora amb una taula centrada en les 'noves polítiques' per implementar, ha seguit abordant el futur de l'espai)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Cesc fletxa València
5 de desembre de 2011, 01.23 h

Els valencians ben parits no renunciem a les nostres arrels catalanes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
Josep Blesa i Morante fletxa València (l'Horta)
5 de desembre de 2011, 01.00 h

Senzillament al·lucine del coneixement expressat per l'articulista i els ponents de la Conferència. Primer que res, el senyor Juan Pellicer no usa un català de valència sinó barceloní, més o menys. En quant a la ponència del senyor Damià Pons estic en contra d'ella perquè una cosa era l'ús de la Condefderació enque tots els territoris històrics quan érem independents a l'estil de l'actual Suïssa, on teníem el mateix pes tots i cadascun i una altra l'ús que fan els españols de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
xULI fletxa d'ONEMROTEN
4 de desembre de 2011, 18.31 h

#24 Pelizero: ets un menjacagallons, i ara estas mastegant i t'empassaras un tàmpax usat. Això et passa per ser tan ignorant i ePPaniolitta que fins i tot t'han expulsat del cos d'ESCOMBRIAIRES del teu poble, i ara passes GANA, cosa que no em fa gaire pena. Apren a ser una persona mig normal (dins de les teves curtíssimes possibilitats) i potser jo et llogaré (amb un bon sou de 2euros al dia) per a netejar el cul de la meva gata, la que sempre va de diarrea.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
Jouang Palizero (pa zerbil a dió i a uté) fletxa Barrizal de los Altos Lupanares
4 de desembre de 2011, 17.12 h

Seis toos mu, pero ke muuuu crueleeee commijo. Chio no sus kiria asel enfadás, tan solo sus insurtava poke mi mamà, ke dede ke bieja a peldio su clientela, ettá de muuuuuu mal umós i ma surrao la badana i ma dejao er culo escho un mapamundi. I pa consolamme chio solo kiria jugás cong bosoltro, insurtaro un poco, pelo no meperava ke aluigo me isiesei tanto danio!!!!!! Sos muuuuu maloooooo bolsotro lo catalane, muuuuu crueleeeee.

Cha ta, mama me chiama poke me kiele da la pattiyia pa la ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
P.Unxó fletxa PPCC !!*!!
4 de desembre de 2011, 17.04 h

Nois! No sigueu tan cruels amb aquest pobre nano (el Pellicer, vull dir) perquè si és així com és, NO és culpa només seva. Si qualsevol de nosaltres hagués viscut en les precàries condicions en què deu d'haver viscut ell, amb l'ambient familiar que ell deu d'haver patit, amb les burles al col.legi i al carrer...nosaltres també seriem, potser, una colla de menjamerdes i cagamandúrries com és ell. Cal ser generosos i deixar-lo dir sense enfadar-nos: que ens enfadariem per les inconven... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.