directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern estudia com rebre els diners que l’executiu espanyol deu a Catalunya

Mas-Colell confia en el govern popular de Mariano Rajoy perquè faci alguna acció amb 'implicacions per als pressupostos del 2011'

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Govern està estudiant mesures legals després que l'executiu espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero hagi negat el pagament dels 759 MEUR de la disposició addicional tercera que tenia compromesos amb Catalunya. En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha reconegut que el govern del PSOE està intentant 'aixecar-li la camisa' a Catalunya dient ara que no pagarà, i ha confiat que el nou executiu de Mariano Rajoy 'alguna acció farà que tindrà implicacions per als pressupostos del 2011'. 'És un intent groller de desplaçar el dèficit a les autonomies', ha criticat Mas-Colell, que no estalviat adjectius per definir l'actitud del PSOE.

Comparteix
   


Etiquetes
Mas-Colell ha confirmat que sembla ser que el govern espanyol del PSOE no pagarà a la Generalitat els 759 MEUR de la disposició addicional tercera que tenia compromesos a través d'una reunió entre els presidents Zapatero i Mas, però també a través d'una reunió de la comissió bilateral amb un acord que incloïa fins i tot la xifra a pagar. Ha recordat, a més, que els pressupostos generals de l'estat preveuen 1.050 MEUR per pagar addicionals terceres i que en tots els contactes sempre s'ha donat per fet que es pagaria. 'No sé què més es necessita per incloure aquesta partida', s'ha queixat.

Ha reconegut que el govern espanyol està 'intentant aixecar la camisa' a Catalunya, amb un 'intent groller' de desplaçar el dèficit des de l'administració central a les comunitats. Per tot plegat, ja ha anunciat que el Govern continuarà insistint i estudiarà si pot prendre alguna mesura legal per cobrar, tot i que també ha admès que no té 'moltes esperances d'on pugui arribar això'.

El conseller ha deixat clar que des de la Generalitat faran tot el possible perquè aquesta 'maniobra tan grollera' del govern espanyol 'no coli a fora', i ha opinat que 'posarà en qüestió tota la credibilitat històrica d'aquest govern'. 'Si aquest govern és capaç de fer aquestes grolleries, quines altres no haurà fet?', ha preguntat.

Ha afegit que la justificació que li han donat és que no hi ha diners, tot i que no ha aclarit exactament qui ha transmès el rebuig. En tot cas, ha subratllat que aquesta excusa no val, perquè l'executiu espanyol té unes condicions per accedir al crèdit molt més favorables que la Generalitat, que ho té molt difícil per fer-ho. 'I que en aquestes condicions, que de cop i volta et diguin que no pots comptar amb 759 MEUR que tenies previstos com a entrada líquida, és un cop considerable, és una clatellada molt forta', s'ha queixat.

Després de denunciar la 'falta de seriositat i la irresponsabilitat' del PSOE, ha confiat en què el nou executiu de Mariano Rajoy tingui algun gest que pugui suavitzar la situació. 'Jo imagino que alguna acció farà que tindrà implicacions per als pressupostos del 2011', ha dit Mas-Colell, que ha explicat que no han parlat directament amb l'equip econòmic del futur executiu, però les relacions amb els entorns del PP en aquests darrers mesos, ha continuat, han estat 'fluïdes' i coneixen la situació de Catalunya. De fet, ha augurat que és molt possible que hi hagi altres situacions en altres comunitats que també 'els cremin i els moguin a fer moviments'.

En qualsevol cas, i malgrat aquest 'cop molt fort a la gestió de la tresoreria', ha garantit que el Govern continuarà treballant fent tots els ajustos que calgui, 'rascant per tot arreu per on puguem rascar', insistint a l'Estat, estudiant accions legals i negociant algunes partides de pagament on hi hagi flexibilitat.

Mas-Colell avisa que caldran 'esforços addicionals'

En declaracions a RAC1, el titular d'Economia ha explicat que el Govern té ara fins el 31 de desembre per 'reprogramar' alguns dels pagaments previstos i adequar els comptes. La 'clatellada' dels 725 MEUR suposa 'tenir menys del previst' a la caixa i per tant, requerirà fer 'uns esforços addicionals', ha afegit.

En aquest sentit, se li ha preguntat al conseller sobre si aquests esforços addicionals podrien afectar el cobrament de les nòmines dels treballadors del sector públic. Qüestió a la qual Mas-Colell ha respost dient que ell 'no garanteix res, absolutament res', la qual cosa no vol dir tampoc, ha puntualitzat, 'el contrari'.

El conseller ha conclòs afirmant que el no pagament de l'addicional tercera de l'Estatut genera encara 'més tensions de tresoreria' que se sumen a les ja habituals per les complicacions financeres actuals. I ha explicat que 'mai hi ha a la caixa' els diners suficients per poder fer els pagaments a certs mesos vista, una situació que és real des de fa mesos i que obliga al Govern de la Generalitat a buscar setmanalment als mercats 100 MEUR en crèdits. Una activitat però, que en situacions de normalitat econòmica, seria habitual malgrat que '100 milions són molts diners', ha afegit, però que actualment suposa unes dificultats extres.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Joan fletxa Palamós.
9 de desembre de 2011, 16.33 h

#7 - Ara es diu que tots els que van trair Catalunya durant els dos Tripudrits, faran cantonades. En pocs dies tot solucionat, es pagarà el deute.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
9 de desembre de 2011, 10.55 h

Tant criticar a CiU i resulta que aquests diners, el "gobierno amigo" d'ERC els deu des del 2008.

I qué va fer ERC el 2008, el 2009 i el 2010 perqué el seu amic Zapatero, l'amo de'n Montilla que ens vareu impossar pagués el que devia?.

A que us fot que us cantin les veritats?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Miquel fletxa BCN
7 de desembre de 2011, 23.00 h

No es tracta de rebre diners d'Espanya, sinó evitar que se'n hi vagin.

Adéu Espanya, adéu Espoli !


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat (Catalunya)
7 de desembre de 2011, 22.16 h

"El Govern estudia com rebre els diners que l’executiu espanyol deu a Catalunya"

S'ha de ser idiota si a hores d'ara encara no ho saben! Vet aquí!

Visca la llibertat!
Visca Catalunya estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa Palamós
7 de desembre de 2011, 17.35 h

#3 - Dignitat? De la colla de mangants, corruptes i botiflers de Durante y Lérida en demaneu dignitat ? És inmensament més dificil que el Papa de Roma porti tanga !


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Toni fletxa Reus
7 de desembre de 2011, 13.49 h

SI ha fet una proposta genial. Per una vegada, sigueu valents i no feu que els catalans ens avergonyim de la colla de covards que governen. La nostra dignitat és a les vostres mans, per això us vam votar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Lluis fletxa Palau
7 de desembre de 2011, 12.26 h

Solidaritat catalana dona la solució:

http://www.solidaritatcatalana.cat/parlament/noticies/si-insta-mas-colell-plantar-cara-i-no-ingressar-espanya-759-milions-d%E2%80%99euros-de-les-cotitzacions-socials-i-irp


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
MARIA M. fletxa Barcelona
7 de desembre de 2011, 12.08 h

Cal que li pregunti primer que tot al MAS que es el que varen pactar amb en ZP a canvi de la poltrona de la Generalitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.