El Parlament de Catalunya, president de la xarxa europea d’assessorament científic i tecnològic als parlaments el 2012
La institució catalana és l’única de tot l’estat espanyol que té unes característiques d’aquest tipus
El Parlament de Catalunya presidirà l’any 2012 la xarxa europea d’assessorament científic i tecnològic als parlaments, anomenat European Parlamentary Technology Assesment (EPTA). La institució catalana prendrà doncs el relleu a Alemanya en la presidència de l’organisme europeu. El Parlament, amb el Consell Assessor sobre Ciència i Tecnologia (Capcit), és l’única cambra de tot l’estat espanyol en tenir unes característiques d’aquesta mena, que li permeten formar part de l’EPTA. A més, juntament amb Flandes, és una de les dues cambres no estatals que formen part de l’organisme.
Catalunya va rebre el testimoni de la presidència de l’EPTA de mans d’Alemanya el 19 d’octubre, en el marc d’una reunió del consell que es va fer al Bundestag, a Berlín, i en què va participar la secretària quarta de la mesa, Dolors Batalla.Com a encarregat d’organitzar les reunions de l’EPTA, el Capcit farà dues trobades anuals. La primera aplegarà els directors o responsables de les diferents oficines. La segona serà la del consell de l’EPTA, que coincideix amb la conferència anual i que és oberta a diputats i membres de la comunitat científica que assessora els parlaments.
El Capcit, que es va constituir l’any 2008 i que actualment presideix Núria de Gispert, és un òrgan de composició mixta. A més de formar-ne part les secretàries de la mesa, Montserrat Tura i Dolors Batalla, i un diputat de cada grup parlamentari, també l’integren representants de les principals institucions científiques i tècniques de Catalunya. Dins d’aquestes cal destacar les universitats públiques, l’Institut d’Estudis Catalans, la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca i el Consell Català de la Comunicació Científica.
L’EPTA està formada per les oficines d’assessorament científic i tècnic del Parlament Europeu i de les assemblees legislatives de 12 estats europeus (Dinamarca, Finlàndia, Flandes, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Holanda, Noruega, Suècia, Suïssa i el Regne Unit). A més, també en són membres associats del Parlament d’Àustria, del Consell d’Europa, de Polònia i dels Estats Units.