directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 02:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Amaiur es queda sense grup

Amb el vot en contra dels 5 representants del PP a la Mesa, i l'abstenció dels 3 del PSOE i del de CiU, la coalició basca no pot tenir grup propi

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

La Mesa del Congrés dels Diputats ha decidit rebutjar la petició d'Amaiur de constituir un grup parlamentari propi perquè considera que 'no compleix' el Reglament de la cambra. El PP ha imposat la seva majoria de cinc vots, mentre que els tres representants del PSOE i el de CiU s'han abstingut. En canvi, la Mesa ha donat llum verda a la constitució del grup d'UPyD amb Foro Asturias. Segons el president del Congrés, Jesús Posada, la decisió s'ha adoptat en base a un informe dels serveis jurídics que posa de manifest aquest incompliment. Amaiur disposa ara d'un termini de 24 hores per presentar un recurs que la Mesa resoldrà dilluns al vespre. Amb Amaiur, el Grup Mixt estarà format per 17 diputats.
La vicepresidenta del Congrés dels Diputats, Celia Villalobos, ha assegurat que la Mesa únicament ha aplicat el Relament de la cambra, que fixa que per fer grup parlamentari propi calen cinc diputats i tenir o bé el 5% del total de vots a l'Estat o el 15% de totes les circumscripcions on s'ha presentat la formació.

Amaiur i UPyD no complien al 100% aquests requisits per poc. La formació abertzale va superar amb escreix el percentatge al País Basc, però no a Navarra, on es va quedar amb el 14,86%. UPyD, per la seva banda, es va quedar amb el 4,69% del total de vots a l'Estat. En ocasions anteriors la Mesa havia flexibilitzat els criteris per permetre que formacions com ERC poguessin constituir grup.

Amaiur va activar aquest dimarts un mecanisme per intentar esquivar l'aplicació estricta del Reglament. A la sessió constitutiva del Congrés, només van prendre possessió del càrrec de diputats sis dels set representants que havien aconseguit, tots menys el de Navarra, amb l'esperança de poder constituir un grup propi. El setè, el de Navarra, es quedaria al Grup Mixt i s'incorporaria a la resta en el pròxim període de sessions.

El PP ja havia advertit en boca del seu portaveu al Congrés, Alfonso Alonso, que no tenia intenció de 'saltar-se' el Reglament per 'fer un favor a Amaiur', fet que s'ha traslladat a la reunió de la Mesa, on els populars ostenten cinc dels nous llocs i per tant tenen majoria absoluta i la clau de qualsevol decisió. La negativa es pot atribuir directament a Mariano Rajoy, perquè la vicepresidenta primera del Congrés, Celia Villalobos, va afirmar que seria ell qui marcaria el criteri en aquesta qüestió.

Un cop la Mesa ha tancat la porta a Amaiur, els independentistes bascos disposen ara d'un termini d'un dia per presentar un recurs a la mateixa Mesa del Congrés, i tenen oberta la possibilitat d'acudir a la justícia per aconseguir un veredicte favorable. Podrien argumentar, com ja ha assenyalat el propi portaveu d'Amaiur, Mikel Errekondo, després de visitar La Zarzuela, als precedents en decisions de la Mesa anteriors.

En canvi la Mesa sí que ha donat llum verda a la proposta que ha plantejat UPyD, que ha assolit un acord puntual amb el partit de Francisco Álvarez Cascos, Foro Asturias, per presentar-se junts com a grup parlamentari. És un acord puntual que aprofita la via que ofereix l'article 24 del Reglament i que permet sumar el 4,69% dels vots de Rosa Díez al 0,4% de Foro Asturies, que té un diputat a les Corts.

El president del Congrés, Jesús Posada, ha assegurat que en el cas d'UPyD la formació de Rosa Díez sí que compleix la legalitat perquè ha aconseguit sumar el 5% requerit. En canvi, considera que Amaiur no compleix aquests requisits. Celia Villalobos ha estat clara quan ha afirmat que Amaiur 's'ha passat de llesta' quan ha provat d'esquivar el Reglament deixant a casa el seu setè diputat.

Aquestes dues decisions deixen el Grup Mixt amb 17 diputats. Són els 7 d'Amaiur, més tres d'ERC, dos del BNG, dos de CC, un de Compromís, i un de Geroa Bai. Cal sumar-hi el d'UPN, perquè l'acord assolit amb el PP estipulava que un cop constituït el Congrés els seus escons passarien al Mixt.

El PSOE considera que l'informe jurídic és 'ambigu'

Malgrat que no hi ha votat a favor, el vicepresident segon del Congrés, Javier Barrero (PSOE), ha expressat la seva contrarietat per la decisió de la Mesa, i ha apuntat que l'informe jurídic en què es basa la decisió és 'ambigu'. Barrero ha advertit que la d'aquest dijous és una decisió amb rerafons constitucional perquè, segons ha afirmat, s'ha adoptat sense tenir un informe jurídic de pes al darrere.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
F.Ibló fletxa PPCC !!*!!
19 de desembre de 2011, 12.44 h

#13 Juan de Palamós, l'home a qui Esquerra Republicana va fer tant de mal. Pensa que aquí qui més qui menys ja t'ha vist el plumero imperial castellà. Però ja que t'agrada insultar, jo te'n dedicaré algun d'insult, oi pobre llepaculs espanyolistes? Mira que cal ser CRETÍ i IGNORANT, per a escriure les carallades plenes de faltes d'ortografia que escrius tu... no sé pas si em fas més pena o més GRÀCIA, perquè de titelles com tu no en sovintegen, piltrafa mental antiindependentista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Joan fletxa Palamós.
18 de desembre de 2011, 19.50 h

#11 Pobre infeliç ! I tu tens 66 anys ? Quina pena !


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Robert fletxa Castelldefels
18 de desembre de 2011, 14.28 h

Com de costum, els regionalistes-semicatalanistes de CiU, fent la gara-gara a l'espanyolisme fastigós i tronat, no sigui cas que s'enfadi l'amo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
F.Ibló fletxa PPCC !!*!!
18 de desembre de 2011, 09.50 h

Amb la creixent pol.lució atmosfèrica, marítima i terrestre, amb l'imparable escalfament global, amb la desaparició desenfrenada d'espècies animals i vegetals (i fins i tot minerals si hi comptem l'explotació de les mines)... amb aquest panorama infumable, el futur de la humanitat no és gaire millor que el futur d'un conill enmig d'una dotzena de llebrers. Però si bé tot acabarà per desaparèixer, uns pobles com el català i potser com el basc, desapareixeran com màrtirs (i també co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Joan fletxa Palamós.
17 de desembre de 2011, 21.08 h

#9 - Paraula de mestre barceloní.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
jordibcn fletxa Barcelona
17 de desembre de 2011, 19.33 h

#8 Ja ho ets de fet ets les dues coses.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Joan fletxa Palamós.
17 de desembre de 2011, 18.18 h

#7 - Segurament pugui arribar a ser un iaio rondinaire, és la vida. Lo que m'hagués emprenyat és haver estat en la jovenesa un torracollons com tu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
jordibcn fletxa Barcelona
17 de desembre de 2011, 13.48 h

#5 I sobretot gent com tu , amb un odi patològic, que no t´agrada ERC perfecte , doncs busca el que t´agradi i siguis positiu, o acabaràs sent de fet ja ho ets un iaio rondinaire, has dit que ja estàs jubilat m no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Cesc fletxa València
17 de desembre de 2011, 13.29 h

Democràcia a l'espanyola

http://farm5.static.flickr.com/4075/4748056963_5704e3567d.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Joan fletxa Palamós.
17 de desembre de 2011, 11.54 h

Tant de bó tinguessim una força política com aquesta! Per desgràcia aquí, a més de tenir els carques regionalistes i espanyolistes de CiU, ens ha tocat tenir un "independentisme" de saló i sociata. Quin decencís !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.