directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU i ERC fan front comú contra el PSC al Congrés per la territorialització del 0,7% de l'IRPF

Les ONG catalanes van estar a punt de quedar excloses d'aquesta aportació econòmica

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

CiU i ERC han mantingut aquest dimecres un enfrontament amb el PSC a la Comissió de Política Social del Congrés per la negativa dels socialistes catalans a votar a favor de les propostes per a la territorialització del 0,7% de l'IRPF per a les ONG. Tots dos emanaven que es modifiqui la normativa estatal perquè les autonomies puguin participar en la gestió d'aquests diners i perquè els recursos recaptats a cada comunitat retornin, parcialment, a les ONG d'aquest territori. La diputada del PSC Esperança Esteve ha recordat que l'executiu espanyol ja ha modificat la normativa perquè s'hi acullin les ONG autonòmiques i locals, i ha demanat que es deixi treballar les parts per avançar en la territorialització. Convé recordar que les ONG catalanes van estar a punt de quedar-se sense aquesta aportació econòmica quan l'Estat espanyol va decidir excloure'n les organitzacions que no fossin estatals.
duran, ridao, unió, esquerra, congrés
Comparteix
   

Les propostes de CiU i ERC han estat rebutjades amb els vots en contra del PSOE i del PP, que precisament havia presentat una altra iniciativa en el sentit contrari –també rebutjada per la resta de formacions- on mantenia que la normativa actual beneficia comunitats com Catalunya i Andalusia en detriment d'altres territoris.

CiU denuncia que vulnera les competències de la Generalitat

El text de CiU recordava que la normativa 'vulnera' les competències de la Generalitat, i reclamava que cada comunitat disposi 'com a mínim del 50% de la recaptació de les declaracions efectuades al seu territori', mentre que ERC demanava que es permetés els governs autonòmics a participar de la gestió dels diners i que s'introduïssin al sistema criteris de proporcionalitat per superar la diferència entre el que es recapta i es rep als territoris. En declaracions a l'ACN el diputat de CiU Carles Campuzano ha recordat que aquesta és una qüestió que s'arrossega des de fa anys i preocupa el teixit associatiu de Catalunya. Segons campuzano, cal que l'executiu de Zapatero modifiqui la normativa per respectar les competències de la Generalitat i perquè part d'aquests recursos retornin a les ONG catalanes.

Campuzano ha afirmat que el rebuig del PSC 'evidencia que el PSC practica i predica unes coses a Catalunya, però que els seus disputats a Madrid són incapaços de fer complir i fer respectar els acords del govern de la Generalitat', i per tant posa de manifest 'la supeditació i la feblesa del govern de la Generalitat a Madrid, a través dels diputats socialistes, en la defensa de l'autogovern'.

Zapatero va comprometre's amb ERC a destinar els diners de Catalunya a Catalunya

També a l'ACN el republicà Joan Tardà ha recordat que al març del 2009 el Congrés va aprovar amb els vots del PSC una proposició d'ERC perquè els diners que es recapten a Catalunya vagin a parar a ONG catalanes, però l'executiu espanyol 'no ha fet cas' d'aquest mandat al 2009. Tardà ha lamentat que el PSC i el PSOE hagin dit avui 'no' a un plantejament que van acceptar fa un any. 'És una vergonya inacceptable', ha dit, 'que Catalunya recapti tants diners en solidaritat per combatre la pobresa i l'exclusió social, i en canvi aquests diners se'ls quedin les ONG estatals que tenen la seva nomenclatura a Madrid'.

El PSC creu que 'mica en mica' es fan passos cap a la territorialització

Per contra, la socialista Esperança Esteve ha justificat el 'no' de la seva formació per la necessitat de no 'obrir de nou un debat que vam fer fa un any' i, en canvi, 'consolidar els acords que vam adoptar i donar la oportunitat al govern espanyol que els pugui tirar endavant'. Segons Esteve, el que ha passat des de la última convocatòria 'és satisfactori' i denota que 'hi ha bona voluntat' per part de l'executiu de Zapatero. La diputada del PSC sosté que mica en mica es fan passos cap a la territorialització i que les modificacions que s'han fet a la normativa permeten més participació de les CCAA. El model, ha dit, 'no ha de ser excloent i ha d'arribar allà on es recapta, que és el territori'. Per tant, afirma, 'ha de tenir una major presència, compromís i gestió de les CCAA, encara que les competències se les quedi l'Estat'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.