directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 23:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Consell Nacional d'Esquerra rebutja avançar el congrés i ratifica el 'no' a l'Estatut

Joan Ridao serà el candidat del partit a les eleccions al Congrés dels Diputats

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Tota la direcció d'ERC, inclòs el president Josep-Lluís Carod-Rovira, ha votat a favor d'una resolució que ratificava el 'no' a l'Estatut com "l'opció que millor reflecteix el rebuig" del partit a "un text retallat i insuficient". El Consell Nacional d'ERC celebrat dissabte ha aprovat també la resolució presentada per l'Executiva del partit per a ratificar la celebració del congrés del partit l'estiu del 2008 i rebutjant així la proposta dels sectors crítics de la formació de fer un congrés extraordinari per a rellevar a l'actual direcció. El Consell ha servit també per elegir Joan Ridao com el candidat d'Esquerra a l'Estat espanyol.
ridao esquerra erc
joan Ridao durant la compareixença / ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Després de les recents declaracions de Carod, on denunciava el vot negatiu al referèndum de l'Estatut com l'"error" que ha causat els mals resultats electorals d'Esquerra, el conseller nacional del partit al Baix Llobregat, Pep Canals, ha presentat una proposta de resolució en aquest òrgan de direcció del partit per a ratificar el 'no' d'ERC a l'Estatut, tot i que ha apuntat que "potser no va ser entès per part de l'electorat" republicà.

En canvi, no s'ha aprovat una altra resolució presentada pel conseller nacional Jordi Brilles, recolzada pel corrent crític Esquerra Independentista, que era més taxatiu en reclamar que no es torni a fer "cap qüestionament públic" del vot d'ERC a l'Estatut, on hi havia una crítica clara al president del partit, Josep-Lluís Carod-Rovira. Aquest text, que ha pogut ésser plantejat perquè ha aconseguit les signatures de més de 30 consellers (un 15% del total), ha obtingut 98 vots en contra, 27 a favor i 19 vots en blanc.

El mateix membre de l'Executiva i elegit candidat a les generals, Joan Ridao, ha reconegut que el text impulsat per Esquerra Independentista "implícitament tenia una intencionalitat clara de reprovar" Carod per les declaracions contràries al 'no' a l'Estatut "i en això el Consell Nacional s'ha expressat clarament en contra". "Ha quedat clar en la votació que el Consell Nacional i el conjunt de la direcció sense cap tipus de fissures està en contra" de la reprovació al president, ha afirmat Ridao.

En canvi, ha assenyalat que la resolució aprovada (amb 137 vots a favor, 2 en contra i 16 en blanc) "situa les coses al context, amb un relat històric de la posició d'ERC" davant de la reforma de l'Estatut, ha assenyalat Ridao. La resolució constava de sis punts, en els que s'assenyala "l'incompliment" del Govern espanyol amb els compromisos amb Catalunya i, després de remarcar que el 'no' al referèndum era la millor opció, assenyala que "el temps ha donat la raó", ha constatat "la coherència" d'ERC al vot i ha ratificat la lluita del partit "contra les retallades de l'Estat" als interessos catalans.

La portaveu d'ERC, Marina Llansana, ha assegurat que el text "en cap cas encobria" intencions implícites de reprovació al president del partit, qui també ha votat a favor de la resolució juntament a la resta de l'Executiva del partit, segons Llansana. Llansana ha defensat a més que les declaracions de Carod sobre el 'no' a l'Estatut "tenien molts matisos" i, en elles, el president d'ERC "no es va mostrar en contra de la decisió" de votar 'no' al referèndum.

Els sectors crítics s'expressen


A més d'aquestes resolucions, sobrevingudes per les recents declaracions de Carod, el Consell Nacional de dissabte–amb el principal objectiu d'anomenar formalment Ridao candidat al Congrés– ha estat també protagonitzat per les postures de les diferents faccions crítiques amb l'estratègia de la direcció del partit. Tant la consellera nacional Ruth Carandell, com a portaveu de la ja corrent interna Reagrupament.cat impulsada per l'ex conseller republicà Joan Carretero, com el diputat impulsor del moviment Esquerra Independentista, Uriel Bertran, han exposat les crítiques i les propostes en sengles discursos davant de l'òrgan directiu del partit.

Tot i això, la proposta de resolució presentada per Reagrupament per a reclamar la celebració d'un congrés extraordinari no ha estat ni tan sols votada, perquè la Taula del Consell Nacional ha considerat que quedava anul·lada per l'aprovació d'una resolució en sentit contrari presentada per l'Executiva del partit.

Aquesta altra proposta, defensada pel secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, en nom seu i el de Carod, ratificava el calendari previst perquè el congrés del partit se celebri l'any que ve i rebutjava avançar-lo. En una trobada on s'hi van inscriure 179 consellers nacionals, la proposta de la cúpula d'ERC va ser aprovada amb 93 vots a favor, 11 en contra i 9 en blanc.

La portaveu d'ERC, Marina Llansana, ha expressat la "satisfacció" de la direcció del partit amb la "xifra ínfima" i "anecdòtica" de consellers que han donat suport a la celebració d'un congrés extraordinari d'ERC i s'ha mostrat convençuda que "el resultat de la votació d'avui demostra que l'expectació generada durant mesos davant de la possibilitat de fer un congrés extraordinari era absolutament artificial i que no té suport real a la direcció".

Tot i això, el diputat Uriel Bertran, impulsor d'Esquerra Independentista, ha dit haver estat un dels 11 vots en contra de la resolució de la direcció, igual que els representants de Reagrupament.cat. El Consell Nacional d'avui ha aprovat també el relleu de Bertran en la secretaria d'Imatge i Comunicació d'ERC –a la qual havia estat forçat a renunciar després de publicar el manifest crític amb la direcció–, que finalment ocuparà Josep Vall i la secretaria nacional de Formació, que gestionava fins ara Vall, passarà a mans de Georgina Oliva.

A més, el diputat Sergi de los Ríos abandona el càrrec com a secretari nacional de Política Econòmica del partit per a "dedicar-se exclusivament a responsabilitats institucionals" com a regidor de l'Ajuntament de Tarragona, de manera que el lloc serà ocupat pel representant del Vallès Oriental Josep Ginesta. També s'ha nomenat el nou president de la Comissió Sectorial de Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals, Jordi Rallo, i la de la sectorial de Política Territorial, Ariadna Álvarez.

Les intervencions de Carod i Puigcercós davant del Consell Nacional s'han centrat en reclamar "unitat" al partit i demanar que les crítiques internes s'expressin a través dels canals interns de la formació "i no a través dels mitjans de comunicació".



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
JM fletxa Sant Boi
9 de juliol de 2007, 17.15 h

Hola Àngels,
És molt senzill d'entendre, Ruth Carandell no és en cap cas portaveu de cap "corrent interna", de fet ningú pot ser portaveu "d'una corrent interna", el que si es pot ser, i de fet és el que ella és, és portaveu "d'un corrent intern", demano excuses per haver canviat per descuid el mot "intern" pel mot "crític" en el meu primer missatge.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
9 de juliol de 2007, 12.42 h

No sé si el Sr. Ridao treurà faves d'olla amb aquesta candidatura. És un senyor sense sentit de l'humor i amb un físic que crea distància. Això no vol dir que dubti de les seves aptituds, eh? Però..., a Madrid? Com ho heu decidit, que ha de ser cap de llista? A cop d'enquesta? Ai, no ho sé, no ho sé... Que els electors som prou savis per saber que les enquestes diuen mentides... Aneu amb compte, que no us passi com amb el candidat a l'Ajuntament de BCN...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Àngels Folch fletxa Sabadeell
9 de juliol de 2007, 11.32 h

No entenc el comentari de JM! M'he tornat a llegir lel paràgraf de la notícia i diu el mateix que ell pretén esmenar, és a dir, que la Ruth Carandell és portaveu del corrent crític. On és, doncs, la "cagada"? O jo no sé llegir o tu has llegit malament la notícia. M'ho pots aclarir?

Aquest és el paràgraf on es parla de la Ruth Carandell:

"Tant la consellera nacional Ruth Carandell, com a portaveu de la ja corrent interna Reagrupament.cat impulsada per l'ex conseller republicà Joan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jordi fletxa València
9 de juliol de 2007, 10.04 h

Ridao és candidat a què? a president del govern espanyol? a president dels Països Catalans?
Ridao parlarà tan clar com Cerdà dels Països Catalans? Hi haurà una campanya per a les eleccions espanyoles en clau nacional, de Països Catalans? O cadascú anirà pel seu cantó repetint l'errada de sempre d'anar dividits, quan tenim tants projectes nacionals comuns, de Països Catalans, que mostrar als ciutadans: tren, peatges, ports, aeroports, possibilitat de federació, espai comunicatiu cat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
JM fletxa Sant Boi
9 de juliol de 2007, 09.37 h

Ruth Carandell és portaveu "DEL CORRENT CRÍTIC" Reagrupament.cat, aviat fotreu més cagades que tv3, "el periodico" i l'avui plegats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.