directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Euskadi i Navarra, fora del control pressupostari per part de l’Estat

Segons les lleis que regulen el model de concert econòmic a les CCAA de règim foral, es fa inviable qualsevol control pressupostari per part del Govern Espanyol

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 15 vots )
carregant Carregant

No tant sols és inviable aplicar la Loapa pressupostària que el govern espanyol ha anunciat, sinó que qualsevol modificació de les normes tributàries espanyoles que perjudiquin els interessos de Navarra i Euskadi comporten compensacions de l’Estat central cap a elles. Així ho estableix la llei. Diferents estudis sobre les diferències entre el model de règim foral i el règim general deixen molt clarament establert que és impossible intentar el control previ dels pressupostos forals. Succeeix tot el contrari amb la resta de CCAA del règim general, abocades a una dependència total de les decisions del Govern central.
El model de concert es basa en el pacte, i per tant, la paella pel mànec la tenen les comunitats de règim foral. Qualsevol modificació, per petita que pugui semblar, obliga a un pacte previ de consentiment, que fa inviables les pretensions anunciades pel ministre d’Economia, Luís de Guindos.

Les lleis del concert estableixen clarament que la potestat normativa tributària resideix en els territoris històrics i eviten d’una manera sistemàtica la intromissió de les normes de l’Estat. I si amb això no en tinguessin prou, la salut econòmica de Navarra i Euskadi respecte a la resta de comunitats fa impossible que els seus pressupostos puguin ser vetats per l’administració central.

Un cop més els territoris de parla catalana serem els més castigats per les decisions del govern espanyol. L’assimilació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya a les decisions de Madrid deixen el model de finançament de les CCAA del règim general tocats. Les CCAA deixen de tenir autonomia per passar a ser una simple Diputació o Ajuntament, el que ha provocat des de Catalunya reaccions dures però fins i tot contradictòries entre membres del govern de la Generalitat.

L’anunci del ministre espanyol ha estat un altre cop a les expectatives del president Mas de tenir encara esperança amb un posicionament més favorable al pacte fiscal que reclama. Dificulta a més els acords amb el PP a Catalunya i dificulten molt més el full de ruta del govern català.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
lo Raier fletxa Qualsevol
9 de gener de 2012, 13.41 h

Si som tots iguals davant la Coñstitución, perquè s'han de fer diferències? Nosaltres també hem de tenir els mateixos drets que Euskadi o Navarra.
M'oblidava que som inconstitucionals. Perdó


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
8 de gener de 2012, 21.04 h

Com li deiem ahir al senyor Puig....


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
isabel fletxa Barcelona
8 de gener de 2012, 18.50 h

La majoria teniu raó pero el que cal és obrir els ulls a la majoria de catalans que encara no tenen conciencia de la situació tan greu que tenim.
Sense una força que surti de baix com és va fer a les consultes i ara s'ha de fer a tot Catalunya alhora els convergents no faran res. S'ha de presionar de baix i també si la gent ens mobilitzem els partits més petits i més independentistes podran fer més feina.
La situació només la podem capgira la gent si ens organitzem al marge dels part... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Carles fletxa Vilanova
8 de gener de 2012, 14.11 h

Prefereixo que facin això a aguantar més anys de presa de pèl fent veure que "negocien el nou pacte fiscal". Així queda ben clar que res de res. I si els convergents volen fer-nos creure que encara gràcies que han aconseguit alguna coseta, una micarrona que ens ajudarà a sobreviure i a ells a seguir ploriquejant...doncs que ho intentin.
Només veig dues alternatives...o ens independitzem o muntem una banda terrorista com ETA però mil cops més salvatge per aconseguir el que ha aconseguit... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
8 de gener de 2012, 11.53 h

És que tot i suposant que ens donéssin el Pacte Fiscal, que us penseu, que lligaríem els gossos amb llonganisses ???. El "govern dels millors", demanaria 100, i en Marianito ens en donaria 30. Després el portantveu en Francesc Homs ens diria: . I així nosaltres, amb una llesca de pa amb vi i sucre i una altra de pa amb oli i sucre, com en temps de postguerra i més cofois que un pèsol, estaríem agraïts a tan insigne govern de Catalunya pel bé que ens ha fet. Però d'independència, "na... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Joan fletxa Girona.
8 de gener de 2012, 11.33 h

Ara és quan hem d'agrair als "parlamentaris catalans" la baixada voluntària de pantalons quan en els principis de la "democràcia" es discutia el sistema econòmic que habia d'emprar Catalunya, i que davant l'extranyesa dels bascos, els "senyors" Roca Junyent i cia. van rebutjar el concert econòmic. Van considerar que amb el "peix al cove" que sels hi oferia a la baixa, ja era suficient. Miserables!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
7 de gener de 2012, 19.00 h

Sentiment cap a Euskadi??? : Enveja. Sana però enveja al cap i a la fi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Jordi fletxa CATALUNYA
7 de gener de 2012, 18.36 h

Euskadi aviat estarà fora de qualsevol control espanyol,quina enveja!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Magrab fletxa Barcelona
7 de gener de 2012, 17.24 h

"Euskadi i Navarra, fora del control pressupostari per part de l’Estat" - molt ben fet del nou govern, incloure Euskadi i Navarra al anunci del control, un engany molt llest per tranquilitzar les mases i baixar els fums dels independentistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Magrab fletxa Barcelona
7 de gener de 2012, 17.17 h

"Les CCAA deixen de tenir autonomia per passar a ser una simple Diputació o Ajuntament, " - no, de fet sempre a sigut així, malauradament, fins i tot a Catalunya - això d'un país era ciencia ficció i/o auto-engany.


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.