directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 02:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament allibera de l'impost de successions al 94% dels catalans amb el rebuig de CiU i PP, que volen la supressió

El tripartit assegura que amb la reforma només pagaran les grans fortunes

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El Parlament ha donat llum verda aquest dijous a la Llei de mesures Fiscals i Financeres que contempla la rebaixa de l'impost de successions per a les herències de fins a 500.000 euros entre cònjuges i de fins a 270.000 euros de pares a fills. La rebaixa s'ha aprovat després de l'acord d'última hora entre Economia i ERC i ICV-EUiA. Segons el tripartit, la rebaixa suposarà que el 94% dels catalans quedaran exempts del tribut. La Generalitat deixarà de recaptar uns 600 milions d'euros per aquest concepte. Només CiU i PP s'han oposat a la rebaixa, perquè només estan disposats a fer costat a la supressió efectiva de l'impost. El tripartit assegura que amb la reforma només pagaran les grans fortunes.
antoni castells, economia, successions, joan saura, josep-lluis carod-rovira
Comparteix
   

L'acord 'in-extremis' a què va arribar el Departament d'Economia i ERC amb ICV-EUiA ha suposat reduir el màxim exempt de l'impost per a les herències entre pares i fills. Si Economia i ERC ho situaven en 400.000 euros i ICV-EUiA en 200.000, l'acord final fixa en 275.000 euros les herències entre pares i fills exempts, amb deducció del 50% addicional fins un màxim de 125.000 euros.

Es manté, en canvi, de l'acord inicial tancat entre Economia i ERC, que les herències entre cònjuges de fins a 500.000 euros quedaran alliberades de l'impost, amb un 50% addicional i un límit de 150.000 euros. La rebaixa s'aplicarà de forma gradual i en tres fases. Així l'1 de gener del 2010 s'aplicarà el 25% de la rebaixa, l'1 de juliol del 2010 el 62,5% i l'1 de juliol del 2011 el 100% de la rebaixa. A més, l'esmena també compromet el Govern a aprovar abans d'acabar el gener una llei específica que estableixi la concreció de l'impost reformat, que beneficia especialment els majors de 75 anys.

Acord per 'salvar el tripartit'
Per la diputada de CiU Meritxell Ruiz, es tracta d'un acord fet a 'corre-cuita' i només per 'salvar el tripartit' i amb la única intenció de fer 'propaganda'. Per ella, les 'presses' per assolir l'acord 'evidencia la debilitat' de Montilla en 'cedir al grup minoritari', ICV-EUiA. Ha posat de referència la Comunitat de Madrid, on la tributació per successions és pràcticament inexistent. CiU ha optat per oposar-se a l'esmena de rebaixa de l'impost de successions a la Llei de mesures fiscals i financeres consensuada pel tripartit perquè diu que no és un pas cap a la supressió que reclama la federació i que de fet serà un dels eixos de la seva campanya per a les eleccions al Parlament del 2010.

'No s'equivoquin, el pas següent és la supressió', ha asseverat Ruiz, que s'ha compromès una vegada més a suprimir aquest tribut si CiU torna a governar. També s'hi ha compromès la diputada del PP, Maria Àngels Olano, que veu la rebaixa un 'acord trampa'. Ha lamentat que el PSC hagi cedit, cfreu, a les exigències d'ERC i ICV-EUiA. Les esmenes de supressió defensades per CiU i PP no han prosperat, per l'oposició del tripartit.

Entretant, el diputat del PSC Toni Comín, ha recordat que el líder de CiU, Artur Mas, defensava el 2003 que no s'havia de suprimir l'impost. Per ell, CiU i el PP només pretenen representar a les 'grans fortunes' en referència al 6% de contribuents –segons dades del tripartit- que seguiran pagant l'impost en concentrar els patrimonis més elevats. Comín ha definit la rebaixa de CiU com la 'rebaixa Paris Hilton', com va anomenar Barack Obama a la proposta de supressió de l'impost dels Republicans americans.

La diputada d'ERC Maria Àngels Cabasés, ha considerat que s'ha imposat el sentit comú. A més, ha reivindicat que la reforma compleix fil per randa allò a què es va comprometre el president del partit, Joan Puigcercós. Cabasés veu 'descol•locada' CiU en quedar fora de la rebaixa. Per la diputada d'ICV-EUiA Laia Ortiz, 'ha perdut la dreta i ha guanyat el govern d'esquerres'.

Mesures per la transparència
En la Llei d'acompanyament dels pressupostos del 2010 aprovada aquest dijous també s'hi inclouen les mesures de transparència impulsades pe Govern després que esclatessin els casos Millet i Pretòria de corrupció. Entre elles, la prohibició que les entitats que rebin subvencions de la generalitat puguin finançar partits ol fundacions de partits, entre altres. CiU ha criticat que les mesures incrementen el control de tothom menys del Govern.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Quim fletxa PPCC.
18 de desembre de 2009, 09.51 h

Si Ciu i pp voten tots plegats en contra és que és bo per Catalunya.Ciu,pp i també psc-psoe són la mateixa merda amb diferent pudor només ens queda un vot digne, el vot independentista!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
17 de desembre de 2009, 20.09 h

CiU ha canviat de postura sobre l'impost de successions des de fa anys.

Per mostra, un botó: www.youtube.com/watch?v=ujkmVO3pdbA />


Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Dr NO fletxa Barcelona
17 de desembre de 2009, 16.01 h

És una bona setmana per a ERC. El Penedès va endavant i són a un pas d´esdevenir una nova Vegueria catalana. ERC va baixant impostos a la classe treballadora i a les classes populars, el 13-D ERC va demanar el vot Si a la Independència i milers i milers van depositar el seu vot afirmatiu... demà, què toca abolir la tortura animal a plaça?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
17 de desembre de 2009, 15.48 h

i? que vols dir amb això? CiU ha votat per error després de votar per segona vegada la mateixa llei. ERC s'abaixa els pantalons constantment


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Núria fletxa Cat
17 de desembre de 2009, 15.33 h

ERC baixa els impostos als catalans de Catalunya i CIU vota a Madrid a favor del nou finançament que ERC va obligar a Zapatero a pactar, molt millor que el que va pactar CIU amb Aznar en el passat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.