El Tribunal d'Estrasburg refusa admetre la demanda contra la sentència de l'Estatut
Els denunciants afirmen que ho tornarien a intentar perquè el Tribunal Constitucional espanyol es va 'polititzar' durant la tramitació del text català
El Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg ha declarat inadmissible la demanda contra la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'Estatut. L'advocat Jordi Cortada i l'editor Quim Torra, que havien presentat la denúncia el 14 de gener del 2011, han informat aquest dilluns que el jutge grec L.A. Sicilianos ha desestimat la demanda perquè 'no es refereix a un litigi sobre els drets i obligacions de caràcter civil dels demandants ni al fonament d'una acusació en matèria penal contra ells en virtut de l'article 6' del Conveni Europeu dels Drets Humans. Les decisions del Tribunal d'Estrasburg són definitives i no s'hi pot presentar recurs.
'Ho tornaríem a intentar, seguim pensant que sempre que hi hagi una mínima possibilitat cal enfrontar-se amb el regne d'Espanya fins al final, sense treva i sense vacil·lar', ha assegurat Torra. 'Malauradament, el Tribunal d'Estrasburg es queda en un tema de legitimació i no entra en el fons del problema, que era absolutament bàsic i fonamentat: la politització que el Tribunal Constitucional va patir durant tota la tramitació de l'Estatut', ha lamentat l'editor en declaracions a l'ACN.'Hi van haver desenes de filtracions, recusacions interessades, caducitat dels càrrecs prorrogats sense cap justificació legal, allargament del termini raonable per decidir,... un tristíssim espectacle que la mateixa presidenta sortint del Constitucional va reconèixer en manifestar que tot el procés de l'Estatut havia estat enfangat', ha recordat Torra. Els dos demandants formen part de l'associació El Matí, un corrent crític d'Unió Democràtica.
Cortada i Torra demanaven als jutges d'Estrasburg que declaressin que la sentència del Tribunal Constitucional es va dictar amb 'infracció del dret a un tribunal imparcial' reconegut per l'article 6 del Conveni Europeu dels Drets Humans de 1954. A més, pretenien que el Tribunal considerés que la impossibilitat dels demandants de recórrer la decisió dictada pel Tribunal Constitucional 'viola el dret a un recurs efectiu reconegut en l'article 13 de la Convenció'. En tercer lloc, es demanava que s'ordenés a l'Estat espanyol que adoptés les mesures necessàries per 'deixar sense efecte' la sentència que retalla l'Estatut.
'Sempre valdrà la pena, com a mínim, deixar testimoni de les innumerables infraccions i vexacions jurídiques comeses als que vindran: què sàpiguen i que recordin', ha admès Torra.