L'augment de l'IRPF, 'asfixiant' per Catalunya
Així ho adverteix el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ha explicat que aquest augment amplia el 'marge de diners que no tornen'
Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, ha dit aquest dilluns que l'augment de l'IRPF que ha anunciat el govern espanyol pot acabar sent 'asfixiant' per a Catalunya. Mas-Colell ha recordat que la pressió fiscal que suporten els catalans és 'de les màximes del món' malgrat que els serveis que reben a canvi són 'mediterranis'. La diferència, per al conseller, rau en 'els diners que surten de Catalunya i no tornen'. Per això ha dit que com més pressió fiscal hi ha 'per la banda de l'IRPF estatal' més 's'amplia aquest marge de diners que no tornen', una situació que 'es pot convertir en asfixiant'.
Amb tot, el conseller Mas-Colell ha tingut algunes paraules d'optimisme en el dur context econòmic que travessa el país. La injecció de capital que el desembre va fer el Banc Central Europeu, donant crèdit gairebé il·limitat als bancs i amb un termini de retorn de tres anys perquè, al seu torn, puguin fer crèdit a les empreses, ha estat una acció 'molt important'.'Una flor no fa estiu tot i que aquell era un cabdell de flors considerable. Però en faran falta més. Si aquesta política es referma hauria d'acabar tenint un efecte positiu', ha dit Mas-Colell.
En el mateix sentit, el conseller ha reflexionat: 'Amb un 22-23% d'atur i amb perspectives de no creixement hem de pensar que hem tocat fons'.
La Fórmula 1, molt cara
La setmana passada el govern valencià anunciava un replantejament seriós de la política de grans esdeveniments de la comunitat, un replantejament que posa en qüestió el futur de la Fórmula 1 al País Valencià, per exemple.
Preguntat sobre si aquesta qüestió estava sobre la taula a Catalunya, Mas-Colell ha dit: 'Per descomptat que en les condicions econòmiques actuals hem de mirar línia per línia en què ens gastem els diners. En la F1 ens en gastem molts i no és clar que ens ho puguem permetre'.
Tot i això no ha volgut pronunciar-se de forma més contundent, recordant que 'els contractes són sagrats' i que no es poden trencar perquè, de vegades, 'és més car trencar-los que continuar-los'.