directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 05:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Aragó aprova la Llei de llengües que protegirà el català sense reconèixer-li la cooficialitat a la Franja de Ponent

El text tira endavant amb el suport del PSOE i la CHA · El PAR, soci de govern dels socialistes, i el PP hi han votat en contra

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Les Corts d'Aragó han aprovat la Llei d'ús, protecció i promoció de les llengües o modalitats lingüístiques pròpies d'aquesta comunitat, més coneguda com a Llei de llengües. El text reconeix la pluralitat lingüística a la comunitat, on a banda del castellà s'hi parla català i aragonès, i el dret dels ciutadans de les zones on es parlen o es parlaven recentment aquestes dues llengües, d'utilitzar-les per adreçar-se a l'administració o garantir-ne l'ensenyament. Tot i això, la llei aprovada deixa clar que el castellà és la llengua oficial d'Aragó mentre relega el català i l'aragonès a llengües 'pròpies, originals i històriques' que, per aquest motiu, 'han de ser conservades'.
llei llengües, aragó, saragossa
Comparteix
   

El text legislatiu, impulsat pel PSOE, ha estat aprovat en la sessió plenària de les Corts d'Aragó d'aquesta tarda amb els vots favorables del grup socialista i de la Chunta Aragonesista (CHA) mentre el Partit Aragonès (PAR) -soci de govern dels socialistes- i el PP hi han votat en contra.

Amb l'aprovació de la Llei de llengües, s'obliga els poders públics d'Aragó a arbitrar els mitjans necessaris per 'informar, dignificar i difondre' les llengües i modalitats lingüístiques de la comunitat amb la finalitat de promoure 'el correcte coneixement de la realitat lingüística aragonesa'.

Consell Superior de les Llengües d'Aragó

La Llei de llengües també preveu la creació del Consell Superior de les Llengües d'Aragó, com a òrgan col·legiat consultiu adscrit al Departament de Govern d'Aragó en política lingüística amb la finalitat de garantir l'objectivitat i transparència de l'aplicació d'aquesta Llei que dóna compliment a l'estatut d'autonomia d'Aragó en l'ámbit linguistic. El Consell estarà format per quinze membres que seran designats entre filòlegs, juristes, sociòlegs, destacades personalitats de les lletres, l'ensenyança o investigació lingüística o dels àmbits social i cultural d'Aragó.

La Llei entrarà en vigor un mes després de la seva publicació al Butlletí Oficial d'Aragó.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
18 de desembre de 2009, 13.13 h

El que no he entès mai és com no hi ha un partit catalanista a la Franja, n'hi ha al País Valencià, a les Illes, al Principat, fins i tot a la Catalunya Nord... i a la Franja no. Si volen fer-se respectar és necessari que tinguin un partit catalanista que els aglutini.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
18 de desembre de 2009, 11.48 h

El que trobo al·lucinant es la situació del aragonès, que el relegen a una situació extranya quant tindria de ser una parla oficial. I tot gràcies al PP, que fa tot el que sigui posible perquè el castellà s'impongui i exclogui les altres llengues.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
18 de desembre de 2009, 10.37 h

Els dos comentaris anteriors demostren no molt coneixement de geografia. Les comarques de la Ribagorga, la Llitera, la Matarranya i el Cinca no s´han d´incorporar a res i no han d´anar en lloc donat que són Principat de Catalunya en peu d´igualtat amb la resta de comarques. Políticament és una altra cosa. Tenim un país esquarterat i dividit, això és el cal avançar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
anna fletxa vilassar de mar
18 de desembre de 2009, 09.27 h

Ala habitants d'aquestes zones tocant a Catalunya al que han de fer es defensar al seu Catala, que no perdin l'esperança , cuand siguem Indpendents , i ho serem lluitarem per que al Catalá a L'aragó sigui reconeguda com a llengua porpia .Desde aqui sort, estem amb vosaltres, i si no vole-ho ser trepitxas veniu a Catalunya que sere-ho molt ben rebuts.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
18 de desembre de 2009, 08.56 h

Al darrere hi ha els putos espanyols de sempre que presionen i de passada fan enfrontar Aragó i Catalunya.Potser seria hora de que els habitants de la franja, que són catalans com demostra el seu mesellisme, és revelessin i demanessin la incorporació al principat de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.