directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 06:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La ILP que vol prohibir els braus a Catalunya, amb opcions reals de tirar endavant

S'enfronta a les esmenes a la totalitat de PSC, PP i Grup Mixt · La clau la tenen PSC i CiU que han donat llibertat de vot als seus diputats

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que pretén prohibir les curses de braus a Catalunya té opcions reals de superar aquest divendres les esmenes a la totalitat -presentades per PSC, PP i el Grup Mixt-, ja que, segons les consultes que ha pogut fer l'ACN, hi hauria més diputats partidaris de prohibir els toros que no pas d'impedir que la ILP pugui entrar a tràmit al Parlament. Tot i que no es pot descartar una sorpresa, hi hauria un gruix de diputats que ja haurien decidit donar-hi suport. La clau està a mans dels diputats de CiU i PSC, que tenen llibertat de vot. Diputats de diversos grups consultats per l'ACN preveuen que la ILP passi aquest primer tràmit.

Comparteix
   

PSC i CiU donen llibertat de vot
La previsió és que PPC i C's votin homogèniament en contra de la iniciativa, mentre que ERC i ICV-EUiA ho facin a favor. La incògnita es troba entre els diputats de CiU i el PSC. En el cas de la federació nacionalista, fonts del grup apunten que entre un 60 i un 70% dels seus diputats estarien a favor de la prohibició, fet que situa un terra mínim de 29 diputats de CiU a favor de la ILP. Sumats als 33 d'ERC i ICV-EUiA, restarien pocs per arribar a la majoria necessària, tot i que també caldrà veure quantes abstencions hi haurà. Tot plegat sense poder descartar una sorpresa, que és justament el que busquen els moviments protaurins que han presentat un manifest amb adhesions de personatges públics i s'han mobilitzat per mirar de convèncer diputats.

El president de CiU, Artur Mas, ja va manifestar públicament la seva voluntat que la ILP es pogués tramitar, i també ho va fer el portaveu parlamentari de la federació nacionalista, Oriol Pujol. Per contra, les mateixes fonts de CiU situen en una quinzena els diputat que estarien en contra de la prohibició dels toros. Entre aquests hi ha els diputats de l'Ebre, Francesc Sancho i Xavier Pallarès, Santi Vila, Joan Miquel Nadal, Antoni Fernández Teixidó i Josep Grau. CiU preveu seguir donant llibertat de vot en tot el procés.

En la bancada socialista hi ha prudència a l'hora de parlar de quants diputats hi podrien estar a favor i quins en contra. Alguns fonts socialistes preveuen un escenari d'equilibri entre els seus diputats. De tota manera, les mateixes fonts preveuen que pugui acabar prosperant.

Esmenes a la totalitat de PSC, PP i Grup Mixt

El debat sobre les tres esmenes a la totalitat que han presentat PSC, PPC i C's a aquesta iniciativa començarà a les nou del matí i es preveu una expectació màxima a la cambra catalana. I és que poques vegades al Parlament s'arriba a una votació amb un resultat incert, fruit del fet que s'hagi donat llibertat de vot als diputats dels dos grups majoritaris.

Anna Mulà, membre de la comissió promotora de la ILP, la plataforma Prou –que va portar al Parlament 180.000 signatures-, serà l'encarregada de començar el debat des de la tribuna d'oradors per defensar la proposta durant quinze minuts. Posteriorment serà el torn dels grups parlamentaris. Per part del PSC es preveu que prengui la paraula el diputat socialista David Pérez, un declarat protaurí. I per part de CiU prendrà la paraula el diputat Josep Rull, que preveu fer un discurs fent equilibris, donada la llibertat de vot del seu grup, però deslligant la prohibició de les corrides de toros del debat ideològic, tot defensant la seva catalanistat.

Insòlita votació secreta

La votació de les tres esmenes a la totalitat presentades per a la ILP serà electrònica i secreta, de manera que només es coneixerà públicament el resultat final, i no què ha votat cada diputat. A la pantalla electrònica on en cada votació hi apareix tot l'hemicicle indicant què ha votat cada diputat, només s'hi podrà veure el resultat global de la votació.

Entre els diputats tampoc podran saber què vota cada els seus companys d'escó. Habitualment, quan els diputats voten, davant de cada escó s'il·lumina una llum, verda en cas de vot favorable, vermella en cas de vot negatiu, i àmbar en cas d'abstenció. Aquest cop, la llum no s'il·luminarà i només caldrà que cada diputat tapi amb les mans el botó que premi perquè els seus companys no puguin saber què voten.

A més de mitjans de comunicació internacionals, el debat també comptarà amb la presència a tribuna de convidats i a una sala annexa de partidaris i detractors de les corrides de toros.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
18 de desembre de 2009, 18.00 h

Doncs el que estic veien es que hi ha un munt de gent que hi està d'acord i troba molt bé i molt valenta la proposta que s'ha fet des de Catalunya, llegint els rotatius de les espanyes. S'ha acabat el temps d'anar amb el cap cot.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
18 de desembre de 2009, 10.53 h

Una veritat com un temple la d'en Cisco. De què van aquests impresentables ???. El poble, els ha elegit. Llavors el poble, vol saber, té el dret de saber qui i què han votat els representants de la formació a la qual van votar. Això se'n diu democracia a l'espanyola, a l'estil d'en franco i tots els fills mal nascuts que l'anyoren.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Cisco fletxa Rubí
18 de desembre de 2009, 10.12 h

La votació no hauria de ser secreta. Aquests representants son això, son els nostres representants i tenim dret a saber que voten. Si no m'agrada el que vota, jo tampoc el votaré a ell, és així de fàcil, o es això el que els hi fa por. . . .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
18 de desembre de 2009, 09.02 h

Del psc ja sabem que són uns inutils per defensar els interesos i la imatge de Catalunya però encara hi ha molta gent que vota Ciu pensant que són nacionalistes catalans quan només són regionalistes de segona i aquí en teniu una prova més de que a la pràctica són la mateixa merda que el psc-psoe i pp i tant els fa anar amb uns com amb els altres.Tant de bó Reagrupament capti molts vots dels regionalistes que es demostren cada cop més un llast per Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.