directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Tardor del 2014: referèndum d'independència d'Escòcia

El primer ministre escocès, Alex Salmond, critica el comportament del govern britànic en intentar posar les condicions de la consulta vinculant

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha anunciat aquest dimarts que el referèndum per la independència es farà la tardor del 2014. En declaracions a la premsa, Salmond ha defensat que el 2014 és la data que permet tirar endavant totes les preparacions per una consulta que representarà 'la decisió més important a Escòcia en 300 anys'. Salmond ha criticat el 'comportament thatcherista' del govern de David Cameron, que ha intentat fixar un límit de 18 mesos per la celebració de la consulta. El primer ministre escocès, però, s'ha mostrat disposat a col·laborar amb Londres per aconseguir els poders legals que permetrien la celebració d'una consulta vinculant a Edimburg.

Comparteix
   


Etiquetes
'Ha de ser un referèndum fet a Escòcia i que es debati al parlament escocès. Si el govern de Westminster manté això, no ens barallem gaire', ha assegurat Salmond. El govern britànic ha ofert a l'executiu de l'SNP una transferència dels poders legals per celebrar una consulta vinculant. D'acord amb la legislació actual, el parlament d'Edimburg té els poders per celebrar una consulta, però només consultiva.

'El parlament escocès no pot legislar sobre temes reservats a Londres, entre ells la constitució, incloent la unió entre Escòcia i Anglaterra', ha defensat aquest dimarts en una intervenció a Westminster el ministre britànic d'Afers escocesos, Michael Moore. El ministre ha destacat, però, que el govern de David Cameron 'està disposat a transferir' el poder per organitzar la consulta a Edimburg.

El partit de Salmond, l'SNP, probablement acceptarà l'oferta per fer un referèndum legalment vinculant si Londres no hi afegeix condicions extra com una data fixada, un tipus de pregunta o qui pot i qui no pot votar. 'Els termes del referèndum no els dictarà el govern del Regne Unit: aquests dies ja han passat a la història', ha assegurat un portaveu del govern escocès. Amb tot, si les negociacions amb Londres no tiren endavant, també podria optar per organitzar un referèndum consultiu i posteriorment fer servir el pes polític d'un hipotètic resultat positiu per negociar una sortida de la unió.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
11 de gener de 2012, 12.50 h

-critica el comportament del govern britànic perquè intenta posar les condicions de la consulta. No 'en intentar posar les condicions'


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Alex fletxa Tortosa
11 de gener de 2012, 11.31 h

Cal canviar Catalunya de dalt a baix. La societat no té opinió, l'opinió es crea dia a dia amb els mitjans de comunicació. El resultat de qualsevol consulta, referèndum u opinió popular pot variar moltíssim depenent de la campanya a favor o en contra dels mitjans de comunicació. N'hi ha centenars d'exemples.

http://vaderiure.blogspot.com/2012/01/nimby-not-in-my-back-yard.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Marcel fletxa Barcelona
11 de gener de 2012, 07.55 h

La classe dirigent catalana res té a veure amb la que necessita un país de veritat. La manca d'audàcia i de valentia fa conjunt amb la seva irresponsabilitat davant l'enfonsament col·lectiu. Només cal mirar a Escòcia. I també mirar la nostra pròpia història: http://www.perabonspatricis.blogspot.com/


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Rosa Mª fletxa Santa Perpetua
11 de gener de 2012, 07.37 h

I aquí, bona part dels mal dits "nacionalistes" de CiU encara son partidaris de pactar amb el PP, el PP del tancament de TV3 i multes a València, el de la retallada de l'Estatut, el que ens prohibeix parlar català a les escoles i a tot arreu, el que ens roba els diners en nom d'Espanya i el que a sobre ens diu que el seu dèficit és per culpa nostre.
Si que en son de nacionalistes si, però no pas catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.