directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 17:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els partits catalans conflueixen contra Rajoy

Tots s'han mostrat contraris a les declaracions del president del govern espanyol en què acusava les autonomies de ser responsables del dèficit

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Tots els partits catalans han coincidit en criticar l'acusació que ha fet Mariano Rajoy en la seva primera entrevista com a president del govern espanyol a les comunitats autònomes, a les que ha assenyalat com a principals responsables de l'excés de dèficit públic que hi ha al conjunt de l'Estat. A més, han recordat que és l'Estat qui té més dèficit. PSC i ICV-EUiA han remarcat que són les comunitats autònomes les que tenen les competències socials. Mentre que ERC ha destacat el 'dèficit fiscal brut' que arrossega Catalunya. El PPC ha anunciat que negocia amb el govern espanyol que s'aprovin mesures de suport a la liquiditat i la tresoreria de la Generalitat i d'altres administracions autonòmiques.

Comparteix
   


Etiquetes
El president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, ha rebutjat que l'executiu espanyol culpi les comunitats autònomes del dèficit. 'El govern d'Espanya no pot de cap de les maneres posar en el punt de mira en primer terme els comptes públics de les comunitats quan l'aportació al conjunt del dèficit públic d'Espanya per part de les comunitats és un percentatge relativament baix, i el pes estatal és molt més alt', ha argumentat.

És més, qui ha de prendre mesures d'aprimament, segons Nadal, és precisament el govern espanyol, perquè les competències socials les exerceixen majoritàriament les comunitats. L'Estat, ha continuat, 'hauria d'assumir la seva quota de responsabilitat, que és alta', tenint en compte aquesta 'disfunció' entre les competències que exerceixen les comunitats i les de l'administració central. Per tot plegat, ha demanat al govern del PP que 'moduli el seu discurs', i ha recordat els compromisos que té amb Catalunya.

A més de recordar que l'endeutament de l'Estat és molt superior al de les Comunitats Autònomes, el portaveu adjunt de CiU, Ramon Espadaler, ha reclamat al PP un esforç a curt termini amb la Generalitat: 'el compliment de la llei'. Espadaler ha reivindicat els recursos provinents de la disposició addicional tercera de l'Estatut que el govern de Zapatero no va complir per poder donar un respir a l'economia catalana. El diputat de la federació nacionalista ha reconegut que 'hi ha hagut governs autonòmics que han estirat més el braç que la màniga', en referència al tripartit, però ha insistit en 'l'esforç pressupostari ingent' que està duent a terme l'actual govern de la Generalitat.

Per la seva part, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha expressat la seva sorpresa per les afirmacions de Rajoy, i ha ironitzat que 'potser desconeix que són precisament les comunitats les que gestionen les principals polítiques de l'estat del benestar, que és on hi ha la despesa i les desviacions'.

De tota manera, a banda de reclamar lleialtat al govern espanyol per pagar els deutes que té amb Catalunya, també ha aprofitat per demanar el mateix a la Generalitat respecte als ajuntaments, 'que són la primera administració que està socorrent als ciutadans'. En aquest sentit, ha demanat al Govern que no provoqui 'l'asfixia' que està provocant als ajuntaments dient ara que no pagarà els 112 MEUR que deu per les llars d'infants.

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha negat les afirmacions de Rajoy i ha donat suport a les paraules del portaveu del Govern, Francesc Homs, que aquest dimarts ha assegurat que és l'Estat i no pas les Comunitats Autònomes el que genera la major part del dèficit de les administracions públiques. Simó ha criticat el president espanyol tenint en compte el 'dèficit fiscal brutal' que arrossega Catalunya per culpa de l'Estat i dels impagaments continuats dels compromisos adquirits. Segons ella, aquesta situació provoca que els catalans 'no puguin tenir l'estat del benestar que es mereixen'.

Simó ha advertit, a més, de l'embranzida centralitzadora del PP des que s'ha situat al capdavant del govern espanyol. En aquest sentit, la portaveu republicana ha demanat al Govern 'que defensi l'autonomia financera de Catalunya', tenint en compte la llei d'estabilitat pressupostària que volen tirar endavant els populars, i que reclami al govern espanyol que faci efectius els pagaments compromesos amb el Principat.

Per la seva banda, el diputat de C's Albert Rivera ha demanat 'responsabilitat' a totes les administracions perquè totes són culpables del dèficit que hi ha al conjunt de l'Estat, ja que totes han superat el dèficit marcat. Barallar-se sobre qui és més responsable no porta enlloc, ha assenyalat Rivera, que ha afegit que no convé que cadascú miri cap a l'altre costat, sinó que cada administració assumeixi la seva responsabilitat. El diputat ha dit no compartir el victimisme de la Generalitat al voltant d'aquesta qüestió i ha demanat al Govern que compleixi els seus compromisos -per exemple, amb el pagament als ajuntaments per les escoles bressol- tal i com exigeix al govern espanyol.

La principal preocupació dels diputat de Solidaritat és la 'recentralització' de l'Estat que proposa el PPC, amb la proposta perquè els pressupostos autonòmics hagin de ser revisats per part del govern espanyol. 'Significaria l'eliminació de l'autonomia', ha destacat el diputat Alfons López Tena. Per combatre les mesures que arriben des de l'Estat i que incrementen el dèficit fiscal, Tena ha parlat del 'tancament de caixes' com una de les solucions a aplicar de manera immediata.

Per últim, Joan Laporta ha criticat Mariano Rajoy per haver fet 'demagògia' en afirmar que els desequilibris del dèficit públic havien estat causats en la major part per les Comunitats Autònomes. Laporta ha recordat que el pes de l'Estat en el dèficit públic és del 75% i ha opinat que les declaracions del president espanyol s'han de llegir com un intent de recentralitzar l'Estat.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
atlasac fletxa Vila-real
12 de gener de 2012, 10.38 h

MENTIDES NO!!!

CLAR i CATALA



CiU un SI a Ecspanya, es un claríssim NO ! !

als CATALANS.....i vos... vos... vos sí vos...

sempre estaràs en contra de la INDEPENDENCIA?

sempre has DIT, DIUS i DIRAS SI, SI, SI que

maten al PERRO CATALAN?...muerto el PERRO

SE ACABO LA RABIA.....VIVA ESPAÑA COÑO ! ! !

una medalla per a vos ! ! !, hijo !! hijo mio !!!

ya no serás PERRO CATALAN ! !, GRACIAS

MUCHAS GRACIAS POLITICOS CATALANES

CiU ....i...MADRID, MADRID os pagarà BIEN ! ! ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ll.B. fletxa Granollers
11 de gener de 2012, 16.27 h

Proposo fraccionar l'Estat Espanyol a trossets i anar-los venent al millor postor. Qui sap si els àrabs amb els dolards del petroli podrien estar interessats en recuperar alguna part de Al-andalus.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.