directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 07:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Una Escòcia independent s'hauria d'unir a l'euro, segons els britànics

Així ho ha augurat el ministre d'Economia britànic, que no ha assegurat que Londres deixi mantenir la lliura a Escòcia, com ella vol

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El discurs euroescèptic i els dubtes sobre l'estabilitat de l'euro ja han entrat en el debat sobre el referèndum d'independència d'Escòcia. El ministre d'Economia britànic, George Osborne, ha alertat en una entrevista que una Escòcia independent hauria d'unir-se a l'euro i patir els efectes de la crisi del deute sobirà. 'És aquesta la moneda a la qual un es voldria unir actualment? Els escocesos s'hauran de fer aquesta pregunta', ha destacat Osborne. Però el primer ministre escocès, Alex Salmond, ja va defensar aquest dimecres que Escòcia mantindrà la lliura esterlina 'fins que el poble digui el contrari'. Osborne ha evitat precisar si permetria a una Escòcia independent mantenir la moneda britànica.

Comparteix
   


Etiquetes
En un estira i arronsa sobre les hipotètiques pèrdues econòmiques d'una Escòcia independent, George Osborne ha assenyalat que per sí sola 'Escòcia no seria tan pròspera com amb el Regne Unit'. A més, ha indicat que 'la incertesa' sobre el futur d'Escòcia està perjudicant les inversions al país, un argument que l'SNP ha disputat assenyalant les inversions que s'estan fent a Escòcia en els darrers anys, especialment en matèria d'energies renovables. Preguntat sobre si permetria als escocesos mantenir la lliura esterlina, Osborne ha evitat concretar i ha dit que Salmond creu que Escòcia 'hauria de mantenir l'euro i això significa abandonar la lliura'.

Però la posició de Salmond és una altra. Igual que amb la Reina Elisabet I -que seguiria sent monarca de l'Escòcia independent-, Salmond ha indicat que pretén mantenir la lliura esterlina. 'Mantindrem la lliura fins que arribi el moment en què el poble d'Escòcia digui el contrari', va assegurar el primer ministre escocès en declaracions a Channel 4. Amb la monarquia, podria passar el mateix. La política de l'SNP és mantenir Elisabet I com a Reina d'Escòcia, igual que fan Austràlia o altres nacions de la Commonwealth, i convertir-se en una república només si així ho vota el poble en un referèndum.

Membre de la UE i de l'Eurozona

El debat sobre la moneda única i la permanència o renegociació de l'status d'estat membre dins de la Unió Europea d'una Escòcia independent es basa en supòsits, ja que mai fins ara un nou estat ha sorgit d'un estat ja membre. Però d'acord amb la normativa europea, un nou estat candidat a entrar a la UE s'ha de comprometre a unir-se a l'euro quan compleixi les condicions fiscals i econòmiques per a fer-ho. En un moment en què la moneda única està en qüestió, l'euro amenaça de convertir-se en una nova eina pel debat sobre els beneficis i inconvenients de la independència d'Escòcia en un dels països més euroescèptics d'Europa.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Paco Pi fletxa Barcelona
15 de gener de 2012, 02.50 h

I jo, que somio amb una Catalunya lliure de de dos jous: Espanya i l'€...! (Aix!)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.