directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Veïns de Gràcia creen la Gràciapèdia

Les enciclopèdies lliures virtuals arriben als barris

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Veïns de la vila de Gràcia de la ciutat de Barcelona han creat la Gràciapèdia, una enciclopèdia lliure virtual. Aquesta base de dades, que proporciona informació sobre aquest barri històric, es pot consultar a través de la pàgina web http://graciapedia.gracianet.org/. De moment el web repassa la història del barri, el nomenclàtor dels seus carrers i els personatges històrics graciencs, com Montserrat Caballé o Pompeu Fabra.
graciapèdia
Comparteix
   


Etiquetes
Com passa en altres enciclopèdies lliures com la Viquipèdia, la Graciapèdia ofereix l'oportunitat als usuaris que puguin incorporar els seus coneixements a la pàgina web.

Graciapèdia ofereix als internautes informació sobre la història del barri, i entre els episodis que es repassen, destaca el decret d'annexió del llavors terme municipal de Gràcia a la capital, que va signar la reina regent Maria Cristina el 20 d'abril del 1897 que, com recorda la pàgina web, va ser una "annexió forçosa".

La pàgina web també recorda que Gràcia va ser un dels nuclis incipients del moviment obrer català al segle XIX, o la història de la mítica 'campana de Gràcia', nom que va batejar un setmanari del barri i que es va originar durant una revolta popular el 1870, la de les quintes, per la crida a files de joves que vivien a Barcelona i el seu entorn.

Graciapèdia també repassa el nomenclàtor dels carrers del barri i els personatges il·lustres que han viscut a la zona. Entre ells, la soprano Montserrat Caballé, que va néixer al carrer d'Igualada, i el químic i autor del diccionari en llengua catalana Pompeu Fabra.

També figuren altres personatges relacionats amb el barri, com el president del govern durant la Primera República Nicolás Salmerón -que va ser diputat a les Corts per un districte electoral que incloïa Gràcia-, o el president de la Generalitat republicana Lluís Companys, afusellat per les tropes franquistes el 1940, i que va ser diputat electoral a les Corts pel districte de Gràcia.

La web també dóna informació sobre efemèrides, comerços i entitats del barri, com el club esportiu Europa, fundat el 1907; les diferents 'colles' que organitzen la festivitat de Sant Medir; o 'Els Lluïsos de Gràcia', associació cívica fundada el 1855.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.