directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 04:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU i PSC apropen posicions per imposar el sistema de doble llista en la nova llei electoral

Els partits majoritaris reiteren la seva aposta, tot i anar en contra de les recomanacions dels experts

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

CiU i PSC han admès aquest dimarts que hi hagut 'apropaments' entre els dos partits perquè el sistema de doble llista s'imposi a la nova llei electoral de Catalunya. Així ha transcendit de la quarta reunió de la ponència de la Llei al Parlament, tot i que encara hi ha posicions diferents respecte com s'ha de concretar aquest sistema. La doble llista, una nacional on es votaria el partit i una territorial on es votaria directament el diputat o diputada, només convenç a socialistes i convergents, mentre que la resta de grups polítics s'hi oposen. Aquest sistema ja va ser descartat en l'informe dels experts (pdf) per al Departament de Governació, que en desaconsellaven l'aplicació a Catalunya.
ponència, llei electoral, parlament de catalunya
Comparteix
   

La doble llista, que afecta a l'arquitectura del sistema electoral, ha centrat el debat en la ponència de la Llei electoral. CiU i PSC serien favorables a un doble vot, però amb diferències sobre en quin marc es votaria en cada cas. Convergència i Unió és favorable que el primer vot s'escollís en vegueries i que el segon s'escollís en 51 districtes electorals dividits en les comarques catalanes (41) i els districtes de Barcelona.

Els socialistes catalans són favorables que la primera votació sigui per al partit en una circumscripció única. És a dir, en el cas del PSC un votant de Lleida si ho fes per aquest partit ho faria per José Montilla. Així mateix, el PSC aposta que la segona votació es distribueixi en 67 districtes electorals en comarques, partits judicials i districtes de la ciutat de Barcelona.

Les diferències persisteixen, doncs, entre els dos grans partits tot i que fonts de CiU i PSC han volgut remarcar que hi havia 'apropaments entre els dos partits'. De fet, des de la federació nacionalista s'ha fet una lectura que s'estava arribant a bastants acords amb els socialistes catalans, mentre que els socialistes catalans han destacat que hi ha una bona sintonia entre la majoria de grups parlamentaris. En qualsevol cas, fonts consultades han reiterat que les màximes diferències es troben en la proporcionalitat del vot. Un doble vot que per ERC i ICV-EUiA només afavoriria el bipartidisme.

El PPC assegura que també és favorable a la doble llista
Tot i que fons consultades han destacat que CiU i PSC s'han quedat sols, fonts del PP català presents en la reunió de la ponència han assegurat que els populars catalans també estan a favor de la doble llista i del doble vot. En la primera llista el PPC, com el PSC, aposta per una circumscripció única, però encara té dubtes sobre en quants districtes electorals es distribueix la segona votació.

ERC s'ha mostrat contrària a un doble vot i Ciutadans aposta també per un únic vot amb una circumscripció única que segueixi la màxima d'un home, un vot. Fonts del grup parlamentari d'ICV-EUiA s'han mostrat oberts a parlar i negociar sobre el doble vot, però la seva aposta és per una única votació en circumscripció única.

Nombre d'escons

En el debat també s'ha tractat sobre el nombre d'escons i la limitació de mandats. Pel que fa a el nombre d'escons oscil·lants, fonts consultades han explicat que CiU i PSC estarien disposats a parlar d'una variació dels escons, que actualment són 135. La resta, no s'han mostrat tan convençuts. CiU defensa que els 135 escons siguin fixes i que 'el més important és que el territori no perdi pes' en la distribució dels escons oscil·lants. Respecte a la limitació de mandats, fonts consultades han explicat que en aquest punt s'han quedat sols defensant-ho ICV-EUiA i Ciutadans.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
ARA, ERC fletxa Berga
23 de desembre de 2009, 13.41 h

AVIAT, podrem VOTAR, per un costat al MONTILLA i PSC i per l'altra al Mas, amb CiU, es ha dir...sociovergència INFINITA FINS LA LIQUIDACIÓ total de la NACIO CATALANA.

El que cal es fer FORA de TOT ARREU de la nació catalana i el mes aviat possible al PSC i CIU. Catalunya, jo no pot resistir mes temps.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.