directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

La premsa estrangera diu la veritat sobre el passat de Fraga

'The Guardian', la 'BBC' i el 'The New York Times' ressalten el paper de Fraga com a ministre de Franco i peça clau durant el franquisme, mentre la premsa d’aquí es mostra tèbia

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 18 vots )
carregant Carregant

Sembla que la premsa internacional sigui més conscient del que representava la figura de Manuel Fraga que no pas la premsa catalana i espanyola. Mentre les nostres publicacions feien titulars que es mostraven molt moderats en parlar del passat franquista de Fraga i ressaltaven la seva suposada importància en la construcció de la democràcia, la premsa anglòfona parlava ben clar. El The Guardian, la BBC i el The New York Times titulaven ben clarament la mort de l’últim ministre de Franco. El The Guardian deia: 'Manuel Fraga, l’últim ministre de l’època de Franco a Espanya, mor als 89 anys' ('Manuel Fraga, last minister from Spain's Franco era, dies aged 89'). Per la seva banda, el The New York Times també ho deixava clar: 'Manuel Fraga Iribarne, ajudant de Franco i de la força política espanyola, mor als 89' ('Manuel Fraga Iribarne, Aide of Franco and Spain Political Force, Dies at 89'). Finalment, la BBC titulava: 'Fraga, polític de l’època de Franco a Espanya, mor a l’edat de 89 anys' ('Spain Franco-era politician Fraga dies, aged 89').
Això s’enfronta al recull de reaccions i lloances que publicaven els diaris d’aquí i a les poques crítiques que es van dur a terme als grans mitjans. Només el diari ARA destacava la poca crítica al passat franquista del gallec i repassava en 7 frases del mateix Fraga les seves opinions sobre política. Pel que fa als altres diaris, la majoria es van limitar a reproduir les paraules de molts dirigents i membres de la classe política que es van desfer en elogis cap a l’últim ministre de Franco. Fins i tot, La Vanguardia publica avui un editorial que repassa 'El llegat de Fraga', obviant tot el seu passat d’abans de la transició i admirant el seu paper com a 'protagonista' de la democràcia.

Malgrat la poca presència de Fraga a la premsa internacional, The Guardian, la BBC i el The new York Times van deixar clara la veritat sobre Fraga. La BBC comença la notícia destacant que ha mort 'l’últim polític supervivent de l’època de Franco a Espanya a casa seva a Madrid'. El The New York Times posava en èmfasi la col·laboració del gallec amb la dictadura franquista.

Però qui més va ressaltar la realitat va ser el The Guardian. Al segon paràgraf de la notícia el periodista anglès autor de la notícia escrivia: 'L’habilitat de Fraga per prosperar tant a la dictadura com a la democràcia el van mantenir a la llum pública durant mig segle. Recentment, s’havia retirat del càrrec de senador als 89 anys, però mai va perdre la seva llengua viperina ni les seves maneres bel·ligerants i, de vegades, autoritàries'. I seguia destacant: '“L’homosexualitat és una anomalia” va ser una de les seves contribucions més recents en el sí del debat sobre el matrimoni homosexual'.

Així doncs, poca presència internacional, però una presència contundent. Més que no pas a la premsa espanyola i gran part de la catalana.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#10 Carles Sanchez Manils
18 de gener de 2012, 12.31 h

cuan era ponent de la constitució i secretari general AP, va lluitar contra ella tot hi que va ser uns dels ponents al costat d´en Solé tura, segons tinc entés ,l´Aliança Popular del senyor vestringe, henandez Mancha fins Aznar no tenien cap més remei de jugar dins del marc de la constitució, tant ells com el señor carillo renuncian al republicanisme i els socialistes al marxisme, segons tinc entés


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Frances fletxa Barcelona
18 de gener de 2012, 09.47 h

Aquets pares de la “patria” ens obligaran a arrossegar les nostres vergonyes per més de temps del que sospitàvem. Ja tenim un bon ram de card al cistell. El Peces, el Fraga i el Roca. El pensament d'aquets personatges ens ha estat governant més temps del raonable i suportable.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Uri fletxa Anoia
17 de gener de 2012, 21.13 h

Segur que la premsa internacional ara deu parlar de les floretes que s'han llençat cap a Fraga des de la premsa, però això ja no surt.
Espanya deu ser la riota d'Europa, el jajajaj dels altres països. I no nomès amb aixó sinó amb economia, amb Eurovision, amb els programes tant... L'únic que potser se'n salven és dels esports, i moltes vegades gràcies a Catalunya.

Per no continuar sent la riota d'Europa, INDEPENDENCIA!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Jordi fletxa Barcelona
17 de gener de 2012, 20.11 h

Doncs no, semble que ara la votació la comptabilitza correctament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Jordi fletxa Barcelona
17 de gener de 2012, 20.05 h

El comptador de votacions està espatllat o més greu encara “manipulat”. Si feu un vot favorable, en marca un d'aquestos i tres de desfavorables.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
josep fletxa tarragona
17 de gener de 2012, 13.00 h

Es curios la forma d tracta en Fraga, sembla escoltant alguns comentaris dels mitjans, que tenim democracia graçies a Fraga, quant entre moltes altes coses, no es pot oblida el seu passat FRANQUISTE, i que va ser corresponsable als Consells dew Ministres, de participar en comdentnar a mort a persones que el UNIC mal que feien es discrepar de la DICTADURA DE FRANCO. I que ara resultara que era un DEMOCRATA de tota la vida Pero
en quin pais vivim?


Valora aquest comentari:   votar positiu 28   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Alex fletxa Tortosa
17 de gener de 2012, 12.32 h

Me quedat parat de com TV3 ha tractat el tema del senyor Fraga, semblava un heroi de la història de Catalunya! Deu meu! Es passa absolutament de puntetes pel seu passat franquista. Aquest senyor era la ma dreta d'un dictador que signava sentencies de mort fa menys de 40 anys...

Hem trobat 3.000 signatures per dedicar a la causa que més agradi. Podria ser canviar en pes la direcció de Tv3?

http://vaderiure.blogspot.com/2012/01/he-recollit-3000-signatures-pero-no.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Joan fletxa Palamós
17 de gener de 2012, 11.52 h

Vaig enviar aixó a CatWeb:

Lloançes que a mi m'han indignat i avergonyit al sentir-les de la boca de Roca Junyent. Què s'ha cregut aquest desgraciat franquista ? Aquest personal "Pujolista i democràtic " és el que varem tenir durant 23 anys ? Potser molts quan l'hagin sentit s'adonaran de lo que va representar el Pujolisme CiUenc per Catalunya. Ara aquest pocavergonya viu sota el nom de l'empresa pròpia d'abogacia però la veritat és que el seu feu poderosíssim està situat, juntament ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 29   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Núria fletxa Barcelona
17 de gener de 2012, 11.24 h

Molt bé, per fi hi ha algú a la premsa que dona una informació objectiva del que va ser Manuel Fraga. Potser hauríem de llegir més premsa estrangera per tenir una visió més objectiva dels nostres polítics, ja que sembla que la premsa espanyola tingui un buit de memòria.


Valora aquest comentari:   votar positiu 34   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Isabel fletxa Santa Eulàlia
17 de gener de 2012, 10.37 h

El dilluns a la nit, en el telenotícies de TV3, va sortir en Miquel Roca, ressaltant lo bona persona i la gran qualitat humana d'en Fraga Iribarne..
S'em va atravessar el sopar....Entenc que s'ha de ser en aquets cassos molt diplomàtic, peró d'aquí a dir "la grand pérdua"??.
Senyors ens fem càrrec de quí ens ha gobernat fins ara i qui ens està gobernant actualment ??..Amb tota la pena, no crec que aixó tingui solució.
A part d'uns quants, que tením el sentiment català i ens estimem ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 39   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.