directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 21:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

Proposen la creació d'un codi ètic pels blogs polítics catalans durant la jornada 'Cultura Catalana i identitat en l'era digital'

El 'manifest de Londres' serviria per millorar la qualitat i evitar les males pràctiques entre els blocs polítics

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El periodista i blocaire Saül Gordillo, autor del llibre Nació .CAT,  va proposar divendres a Londres la creació del 'manifest de Londres', un codi ètic o de bones pràctiques per als blocs polítics catalans, que condemnes les males pràctiques i evites els vicis que es comencen a detectar a la catosfera. També va referir-se al fet que de la influència de la xarxa i de la globalització sobre petites nacions com Catalunya en resulta un reforçament de la identitat. En la mateixa jornada, la professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Laura Borràs va parlar sobre l'emergència de la literatura en català a Internet.
londres congrés
Imatges del Congrés a Londres / ACN

Comparteix
   


Etiquetes
En la segona jornada de les conferències "Cultura catalana i identitat en l'era digital" celebrades a la Queen Mary University de Londres, el periodista, blocaire i director d'ACN, Saül Gordillo, va parlar de la influència dels blogs en els partits polítics i la relació amb la societat. Va proposar la creació d'un codi ètic, un 'Manifest de Londres' entre tots els blogs polítics catalans en la seva conferència en el congrés, titulada 'El boom del blog: la gran conversa de la xarxa catalana'.

Segons Gordillo, aquest 'manifest' hauria de contemplar "una sèrie de mesures per millorar la qualitat i per evitar determinades males pràctiques o vicis que es comencen a detectar a la blogosfera catalana". Entre els "vicis" als que es refereix Gordillo, hi hauria el mal ús que es fa de l'anonimat, de determinades expressions o insults. Aquest congrés servirà per establir les bases d'aquest 'manifest' a partir dels blocaires que hi participen.

El periodista va explicar que els blogs reforcen molts els més fonamentalistes de cada ideologia, i és una manera d'autoafirmació, "però també és cert que és una eina que permet la transversalitat, el diàleg i la conversa hi ha espais d'apropament". En cas de Catalunya Gordillo va posar l'exemple del corrent soberanista que està proliferant a Intenet però que aglutina a gent de procedències molt diverses.

Pel que fa a la influència de la xarxa i de la globalització sobre petites nacions com Catalunya, creu que està reforçant la seva identitat. Segons Gordillo, "el domini 'puntcat' va més enllà del que és el Principat i aplega també país valencià i les illes i tot el que sigui català al món, i el domini el que fa és donar una visibilitat de Catalunya i del català al món que no es correspon amb la realitat administrativa i jurídica actual". Aquesta presència es tradueix en la proliferació de pàgines en català, que donen visibilitat a nivell mundial i que son "com un acte de sobirania virtual". "El que fa internet és superar les barreres polítiques i jurídiques que existeixen de cara a que molts pobles que no son lliures, no son sobirans, ho puguin ser, o es puguin expressar d'una manera més lliure i més sobirana a través de la xarxa".

Per l'impulsor de Poliblocs, L'èxit del 'puntcat', el dinamisme dels catalans i de la societat civil catalana han fet que el català es trobi entre les quaranta llengües principals reconegudes pel Google, tot i que només el parlen 9 milions de persones a tot el món.

Un fet similar però traslladat a l'àmbit literari és el que va voler destacar l'investigador de la Universitat de Girona Quim Molla, que va pronunciar una conferència sobre "Els manuals, Internet i la singularització de la literatura catalana". Sobre la presència i la proliferació del català a Internet, va explicar que "avui en dia ens trobem que la literatura catalana és molt més representada a Internet que en els clàssics manuals de literatura perquè tot i que els internautes catalans siguem pocs, som bastants actius i la literatura catalana està molt representada a Internet i d'una forma molt activa".

La professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Laura Borràs, va concloure que les noves tecnologies donen un valor afegit a la docència si realment s'aprofiten i "amb una base tecnològica molt feble es pot treure una gran efectivitat", i va posar l'exemple de fer servir només el corrector del word per fer anotacions. També va explicar que permet un diàleg molt constant.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.