directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 19:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Fainé i Rato podrien copresidir CaixaBankia

Malgrat que Bankia es troba en una situació molt complicada, el Govern aposta per visualitzar una fusió. Segueix la lluita per la seu del nou gegant bancari

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Tal i com va avançar Directe!cat, el govern espanyol vol tancar ràpidament el nou pla de fusions d’entitats financeres que representarà la supressió del model català de caixes d’estalvi. En les properes setmanes quedarà definit qui es queda UNNIM (Caixa Sabadell, Terrassa i Manlleu); el govern aposta pel Banc Popular però no es descarta que finalment sigui Ibercaja o KutxaBank (les caixes basques), i queda vist per sentencia l’adquisició a preu de saldo de Catalunya Caixa (Caixa Manresa i Caixa Catalunya) pel BBVA. 

Comparteix
   

És una absorció de Bankia per la Caixa o és una fusió?
Amb els números a la mà i segons els experts seria una absorció, però el govern de Rajoy vol visualitzar una fusió a parts iguals. Les pressions polítiques, entre altres, de la presidenta de la Comunidad de Madrid, Esperança Aguirre, i alguns barons del Partit Popular van en aquest sentit, i sobretot no volen de cap manera que la principal entitat financera resultant quedi en mans suposadament catalanes.

Les necessitats de capital per fer front als actius tòxics deixen l’entitat de Rodrigo Rato sense possibilitats de subsistir sola, un cop vista la negativa del BBVA per adquirir Bankia, tan sols l’operació amb la Caixa permet una sortida digna a l’antiga Caixa Madrid. Pel BBVA seria una absorció, per La Caixa haurà de ser una fusió.

Segons fonts consultades pel Directe!cat, des de les torres de la diagonal porten setmanes treballant per aquesta operació.  No es pot oblidar, a més, que Rato ja és un home de La Caixa (ex criteria holding) i per tant fa viable la copresidencia de la nova entitat.

On tributarà CaixaBankia?
Aquesta és una de les claus de l’operació i en aquests moments es busquen fórmules imaginatives per tal de complaure les dues parts. El pacte és possible: si poden copresidir Rato i Fainé, també poden trobar la fórmula màgica per deixar clar que la principal entitat financera de l’Estat resta en mans espanyoles.

Com és finança l’operació de CaixaBankia?
Les necessitats de capital de l’operació es situen entre els 25.000 i els 50.000 milions d’euros, ja que cal garantir les necessitats de possibles pèrdues futures de l’operació. El Govern Espanyol necessita de l’autorització del Fons Europeu per poder fer l’operació, ja que el Fons de Garantia Espanyol no és suficient, i més després de l’adquisició de la CAM pel Banc de Sabadell.

I els polítics que hi diuen?
Des de la Generalitat han donat el vistiplau sempre que es mantingui la presencia catalana en l’operació, però els fets ens acaben demostrant que en els negocis amb Espanya, Catalunya sempre hi perd. En menys d’un any, de tot el model de caixes específic de Catalunya, tan sols en quedarà un banc d’origen remot català, i no s’ha produït cap assumpció de responsabilitats polítiques per aquesta pèrdua tant greu per l’economia catalana, sobretot per la petita i mitjana empresa, autònoms i emprenedors. Caldrà estar atents a les reaccions de les forces polítiques catalanes.

Vendran l’operació com una fita històrica
Des del mateix moment que el DIrecte!cat va publicar la noticia del probable naixement de CaixaBankia han saltat les alarmes per tal de controlar que l’operació sigui beneïda com una victòria de la Caixa a Catalunya. Avui els comentaris en diferents mitjans de comunicació ja van en aquest sentit, en un intent de evitar la critica a una operació difícilment justificable. En el mig i llarg termini, el naixement de CaixaBankia representa una pèrdua total del sistema financer català i una barrera més a les expectatives sobiranistes de Catalunya. Sense un model financer mínimament propi és difícil tenir complicitats en el camí cap al dret a decidir.

La fusió de CaixaBankia és segurament una operació política d’alta volada per part d’Espanya. Ens venen les engrunes de tot un procés. Si Catalunya fos un Estat mai permetria una operació com aquesta, en tot cas ho faria de veritat, absorbint Bankia i deixant clar qui mana.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
20 de gener de 2012, 09.16 h

Ibercaja no és basca sinó ben espanyola.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
20 de gener de 2012, 09.10 h

-les properes setmanes quedarà definit. N0 'en les properes setmanes'
-a mitjà i llarg termini. No 'en el mig i llarg termini'
-sense model financer / sense cap model financer. No 'sense un model'
-mai NO permetria aquesta operació / mai NO permetria CAP operació con aquesta


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Isabel fletxa Santa Eulàlia
19 de gener de 2012, 18.51 h

Donç jo no se com ho veieu, peró sí així per que sí, s'en volen emportar La Caixa, ara que el Barça ha tornat a guanyar al Madrissssssss, segú que venen i s'endúen la Font de Canaletes, per convertir-le en un "pipi-can" al Retiro.
Perdoneu el sarcasme, peró es que aquets del PP acabaràn aconseguin't que s'ens faci una llaga a l'estómec.
Carinyosament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
19 de gener de 2012, 14.36 h

#19 La interpretació d'aquesta frase és a la ment dels que saben què significava que a un l'anessin a buscar a la nit i ja no tornés mai més. Alguns familiars encara en busquen els cossos en fosses comunes o a la cuneta d'algun revolt.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Josep fletxa sant quirze
19 de gener de 2012, 12.50 h

#22 Jordi tens una idea totalment equivocada del que seria una Catalunya independent amb el seu propi estat. Lliurats de l'espoli fiscal que patim seriem el séptim estat més ric d'Europa. En l'any 2010 erem el quart, mira com anem baixant i en què podem quedar si no ens deslliurem ràpidament de la rèmora que suposa l'estat espanyol. Hi haurien diners de sobres per sortir de la crisi, pagar el deute sobirà, no haver de fer més retallades i per contra crear més hospitals, més infraestru... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Jordi fletxa Barcelona
19 de gener de 2012, 02.14 h

Tot i que entenc que estem en un moment difícil per l'economia, resulta que com aquí no es passen comptes a la mala gestió dels bancs i caixes (com per exemple ho fan a Islàndia) a sobre quan es tracta de diners les nacionalitats (siguin les que siguin no compten).

Veig MOLT MALAMENT!!! això de la Caixa amb Bankia, fa ja un temps vaig deixar de creure en la possibilitat de tenir un estat independent que funciones com Dinamarca, Suècia, Finlàndia, Holanda, etc.. jo ara nomes veig que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
ENRIC fletxa Barcelona
18 de gener de 2012, 20.22 h

A veure...Isidre Fainé acaba de dir que no hi ha "res de res" amb Bankia....! Quina por em fà...!! En aquest pais quan els polítics i banquers diuen que NO, normalment es que SI...!! Si això s'arriba a produir serè un dels primers a treure els "calés" de La Caixa...!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
18 de gener de 2012, 17.46 h

Si aquesta unió es produís, animo a tots els catalans, primer a fer campanya en contra i si no hi ha remei treure tots els estalvis de La Caixa, jo mateix els tinc i portar-los encara que sigui a un banc estranger, si volen salvar el Banc de Madrid no será amb el nostres diners, no en tenen prou amb l'espoli fiscal que també ens volen fotre els nostres estalvis.

Això es la dreta capitalista, gent del OPUS, ells no tenen pàtria tan sols interessos, son tan poderosos que ja tenen comprada ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
F.Campru fletxa barcelona
18 de gener de 2012, 17.04 h

#17 Angels, estic amb tu. Sap de que parla F.quand anomena l'Arrabassada? SDi us plau, siguem valents peró assenyats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Joan fletxa Palamós
18 de gener de 2012, 16.32 h

#14 - Per lo que respecta a l'excel-lentíssim i ex de tot , el mai ben ponderat senyor Miquel Roca i Junyent, ànima Pujoliana enquistada a Espanya però fracasada amb operacions Reformistes, no crec que tingui temps d'anar a passar comptes a cap banc, més aviat en treurà algún càrrec benèfic dels que solen treure's de la màniga tota aquesta mena de personal fascinerós. el senyor Roca Xunxen, ja té prou feina en controlar, juntament amb els seus socis Pujol- Ferrusola i el Grup Vendrel... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.