directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 06:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Bancs i caixes bloquegen els estalvis de centenars de famílies catalanes

500 afectats catalans tallen l’avinguda Diagonal davant la seu de La Caixa per exigir solucions a la crisi de les preferents

Comentaris 49  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 16 vots )
carregant Carregant

Milers de petits estalviadors tenen bloquejats els seus estalvis, víctimes de pràctiques poc honestes per part d’algunes entitats financeres que gaudeixen del silenci còmplice del Banc d’Espanya. Més de cinquanta bancs i caixes van col·locar als seus clients productes de dubtosa fiabilitat, considerats de risc i molt complexos per les pròpies entitats. Són les anomenades 'participacions preferents'. Les operacions sovint van amagar les característiques reals del producte, tot prometent uns interessos que en cap cas estaven garantits.



Comparteix
   

Ahir a la tarda un grup d’afectats pel corral de bancs i caixes es van manifestar davant la seu de La Caixa a Barcelona, tallant durant una bona estona l’avinguda Diagonal en demanda de solucions al bloqueig dels seus estalvis.

Les entitats més importants de l’estat com La Caixa, CAM, Bankia, BBVA, Banc Popular, Banc de Sabadell i moltes més han enterrat milers de milions d’euros de petits estalviadors en productes financers sense sortida, i a perpetuïtat, abusant de la bona fe de molts dels seus clients.
Des de fa setmanes l’Associació d’usuaris de bancs i caixes (ADICAE) assessora als milers d’afectats de tot l’Estat i mitjançant assemblees informatives denuncien l’opacitat i el silenci de les entitats bancàries davant aquesta dramàtica situació que afecta els estalvis de moltes famílies.

Què són les participacions preferents? 
Segons el Banc d’Espanya i segons constava en la lletra petita mai lliurada als clients (el document en qüestió té més de 100 pagines de lletra petita i l’hem aconseguit de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i s'adjunta a la notícia), les participacions preferents són:
1.-  Un producte complex i de caràcter perpetu.
2.-  No són un dipòsit bancari i en conseqüència no estan incloses en les garanties del Fons de Garantia de Dipòsit. 
3.- L’adjectiu preferent que la legislació espanyola atorga a les participacions preferents NO significa que els seus titulars tinguin la condició d’acreedors preferents. 

Algú és pot creure que amb aquestes advertències els clients de les entitats financeres haguessin adquirit aquest producte? Les entitats financeres van abusar de la confiança dels clients oferint un interès competitiu però amagant la realitat del producte. Però les advertències al risc de les participacions preferents no acabaven en aquestes punt.

Risc de no percepció d’interessos
El pagament dels interessos resta condicionat a l’obtenció de suficient benefici distribuïble per part de l’entitat i a l’existència de recursos propis suficients de conformitat amb la normativa bancària existent a cada moment. Si en les dates del pagament d’interessos, aquests no es paguen, els inversors perden el dret a percebre els interessos no cobrats.
És a dir, si les entitats entraven en dificultats, encara que fossin provisionals, els compromisos de pagament dels interessos es convertien en paper mullat.  I per si no fos suficient, el document segueix advertint del producte deixalla que són les participacions preferents.
 
Risc d’absorció de pèrdues
En supòsits extrems d’insuficiència patrimonial de l'Emissor, aquest  podria liquidar l’emissió per un valor inferior al nominal de les participacions preferents, amb la conseqüent pèrdua per part del titular del principal invertit. Ha passat amb les preferents de la CAM: centenars d’afectats ara en mans del nou propietari, el Banc de Sabadell. Precisament per aquest motiu la legislació bancària considera les participacions preferents 'recursos propis' de les entitats de crèdit que les emeten.
Tot plegat un veritable escàndol financer silenciat pel propi Banc d’Espanya i pels grans mitjans de comunicació. Algunes entitats financeres han començat a oferir algunes sortides, no pas per compensar a les famílies afectades sinó per la necessitat d’augmentar el seu capital, per complir amb les noves directives europees. Segons les informacions que tenim, s’acumulen els drames de moltes famílies que en plena crisi no poden utilitzar els seus estalvis, i volem fer-ne un seguiment i exigir responsabilitats per aquest engany massiu. Un 'corralito' a la ibèrica amb afectació a milers de persones.

Busquem testimonis, volem seguir informant
Davant la gravetat de la situació, amb l’afectació de milers de persones que tenen retinguts els seus estalvis, busquem testimonis, de persones afectades, però també de gestors financeres que ens vulguin fer arribar el seu testimoni, garantint lògicament el seu anonimat. Amb la voluntat de seguir informant i fer-ne un seguiment posem a la disposició dels afectats aquest correu electrònic, denuncies@directe.cat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#49
Anna Marigó fletxa Sant Cugat
27 d'agost de 2012, 16.44 h

Ara diga-li a una persona de 85 anys que recuperarà els diners d'aquí a 10. Gràcies senyor banquer, però pot ser ja sóc morta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
eyrikur fletxa Tortella
26 d'abril de 2012, 18.48 h

#43 Banca Ètica o Caixa d'Arquitectes o Caixa d'Enginyers
#43


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
2 de febrer de 2012, 17.02 h

#44 I menys de la caixa, perquè ja és la segona vegada que enganya els seus clients amb productes no aptes per al client típic del què era la caixa. Si es recorda, deu fer uns 15 o 20 anys, va enganyar un fotimer d'estalviadors, persones de la tercera edat bàsicament, qui res tenien a veure ni res sbaien el què era el diner negre. Doncs bé, aquests lladres els van encolomar allò que se'n deien les primes úniques. Valents problemes van tenir amb hizenda aquests estalviadors.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
Cordobesa fletxa Hinojosa del Duque. Córdoba
2 de febrer de 2012, 15.23 h

Les escribo desde el Valle de los Pedroches al norte de la provincia de Córdoba. Aquí, donde un gran sector de la población son personas mayores es donde la Caixa, ha captado más clientes, engañandoles, robando sus ahorros. Les hacían creer que estaban contratando un "plazo fijo" cuando en realidad, les estaban vendiendo productos tóxicos, para clientes con conocimientos financieros y NO para ancianos que lo único que han hecho en su vida es trabajar para tener una vejez más cómoda.
E... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
mari fletxa bcn
27 de gener de 2012, 10.43 h

a jugado con la ilusion y los ahorros de la personas. Mi madre tiene un disgusto grandisimo porque como
no entienden cree que ha perdido su dinero y que no lo va a recuperar.Y para mas le dice el de la caixa
que son lentejas que esto lo que hay


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44 Joan Fontquerni Rosell
22 de gener de 2012, 16.46 h

#42 Lamentablement la ètica no es el punt fort dels banquers ni corporacions financeres


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
Isabel fletxa Santa Eulàlia
22 de gener de 2012, 12.49 h

#42 Aixó sería el millor, peró es molt difícil per no dir impossible.
Tots els cobraments com son, pensións de : jubilació, invalidesa, minusvalía, dependencia, atur etc etc. es fan per entitats bancaríes, i a partir d'aquí ¿quina tríes?, la que está mes aprop de casa teva.
Es molt futut peró es així.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
22 de gener de 2012, 12.23 h

Jo, lamentant molt el lladrocini fet amb la venda d'això que se'n diuen Participacions Preferents, lladrocini fet per la pressió que les cúpules bancàries aplicaven als empleats a l'objecte de que les venessin, fixant-los fins i tot uns objectius possiblement mensuals, només hi ha una solució: BOICOT A LA CAIXA I LA BANCA QUE LES HA COMERCIALITZAT, en especial La Caixa i el Sabadell. A veure si aconseguim, fer un boicot de la mateixa envergaduira que ens van fer els ecspanols amb els prod... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
22 de gener de 2012, 10.11 h

Es de jutjat de guardia que el banc d'Espanya permeti aquest frau de llei, i cap banquer anirá a la presó. Jo he viscut un cas amb un familiar meu que té aquesta "merda" adquirida a la caixa sota l'apariencia de imposició a termini (engany), Fa 10 dies el varen telefonar per regularitzar aquesta situació oferint per recuperar el capital perdre ezactament el 25 % del capital de les preferents. Ua alatre oferta era pasar aixó a deuta subordinada a 10 enys amb la posibilitat de convertir al ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Isabel fletxa Santa Eulàlia
21 de gener de 2012, 10.09 h

#38 No te res a veure amb saber mes o menys llegir i escriure, es que et venen un producte que segons ells té un interés fixe garantitsat si no arriba a superar-lo, per tant (segons ells) el 3,5% que t'asseguren pot ser superat si pugen els interessos, pero no et diuen mai que passa si baixen, per que segons ells tú tens el 3,5% assegurat.
Es tan sencil com aixó.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.