directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Gramàtica catalana per a nouvinguts

Tres professors de català han escrit un llibre de gramàtica per a adults que volen aprendre la llengua

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

Tres professors de català han escrit la 'Gramàtica pràctica del català' (ed. Teide), un llibre que es dirigeix a alumnes adults que no tenen el català com a primera llengua. Juntament amb Núria Bastons i Cristina Bernadó, el professor de la Universitat de Vic Llorenç Comajoan és coautor d'un manual de 360 pàgines que es complementa amb 400 exercicis. Segons Comajoan, 'amb cada explicació gramatical, hem tingut molt en compte que l'alumne té una primera llengua que no és necessàriament el castellà ni cap llengua romànica, hem pensat més aviat en un alumne que tingui el rus, el xinès o qualsevol altra llengua, per exemple'. També ha destacat la voluntat del manual per ser 'una gramàtica pedagògica'.
Després d'anys d'experiència dedicats a impartir classes a adults que tenien el català com a segona llengua, Núria Bastons, Cristina Bernadó i Llorenç Comajoan, professors de català de l'Escola Oficial d'Idiomes Vall d'Hebron, del Consorci per la Normalització Lingüística de Badalona-Sant Adrià i de la Universitat de Vic respectivament, van decidir elaborar una gramàtica que, a diferència dels manuals publicats fins al moment, tingués 'exercicis i fos pedagògica'. El procés de preparació ha durat més de cinc anys. 

L'originalitat de la gramàtica, segons apunta Llorenç Comajoan, un dels coautors, és que 'hem fragmentat els temes gramaticals per ordre de complexitat i hem dissenyat 400 exercicis que tenen relació amb cadascun dels temes' amb la intenció de 'no explicar-ho tot de cop', apunta. 

A diferència de les gramàtiques catalanes tradicionals que descriuen la llengua, 'nosaltres hem volgut explicar quan es fa servir un concepte concret, per què i quina diferència hi ha amb un altre element similar'. A més, Comajoan assenyala que 'sovint has de saber quan no has de fer servir una cosa que es fa servir en la teva primera llengua però no en el català que estem aprenent'. Per això, 'el llibre parteix del fet que la persona que el llegirà té una primera llegua que no ha de ser el castellà necessàriament ni una llengua romànica', però que està alfabetitzat. La gramàtica cobreix els nivells A1-B2 del Marc Europeu Comé de Referència que correspondria al nivell inicial i intermedi. 

La 'Gramàtica pràctica del català' s'estructura en cinc blocs (noms i adjectius, determinants, pronoms, verbs, adverbis, preposicions, conjuncions i connectors) i un total de 87 unitats. Comajoan explica que s'ha intentat 'segmentar bé els temes perquè l'alumne entengui els aspectes gramaticals abans de produir-los'. A més, la gramàtica disposa de quatre annexos en línia. 

Tanmateix, el professor assenyala que, 'precisament, el fet de fragmentar els temes gramaticals per fer-los pedagògics' ha estat la tasca més complicada. De fet, els professors es preguntaven: 'com podem fer-ho més mengívol perquè l'alumne entengui el tema gramatical i no s'atabali?'. A més, elaborar exercicis perquè els alumnes 'entenguessin primer allò que estàvem ensenyant i després poguessin produir' també ha estat 'força complicat'. En aquest sentit, 'ha estat difícil trobar els exercicis, fer-los en llengua propera i utilitzar situacions quotidianes'. 

Pel que fa a les il·lustracions, Llorenç Comajoan assenyala que 'no són triades a l'atzar'. Segons l'autor, les il·lustracions ajuden a entendre els aspectes gramaticals i no són d'acompanyament 'o per omplir el buit'. 

Comajoan explica que després que la gramàtica a l'aula hagi passat per una època tabú gràcies a diferents corrents que estan relacionats amb un ensenyament purament comunicatiu de la llengua, 'ara s'està tornant a valorar la gramàtica, però veient-la d'una altra manera, que té a veure amb utilitzar la gramàtica com una eina que et serveix per reflexionar, que t'ajuda a aprendre la llengua i que, fins i tot et dóna millor autoestima', puntualitza.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Synera99 fletxa Arenys de Mar
21 de gener de 2012, 10.31 h

És de felicitar al conjunt de persones que han fet possible aquesta bona eina. Tota creació que promogui la nostra cultura és un excelent treball; si a més a més resulta pràctic, asequible i de còmode introducció la seva excelència és majúscula. Felicitacions.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
20 de gener de 2012, 18.13 h

Enhorabona! Sóc mestre d'adults i enguany he treballat aquesta gramàtica i he de dir que m'ha agradat molt, tant el contingut com el disseny. Ah!, i no és només per a nouvinguts. Amb el nivell tan baix de català que tenim a les aules també serveix per a catalanoparlants.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.