directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Benach lamenta que l''enroc' dels partits encalli la llei electoral

Adverteix que la nova llei no ha de 'copiar' el model 'danès o alemany'

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del Parlament, Ernest Benach, ha lamentat aquest dilluns a La Vanguardia, que la posició 'enrocada' dels partits polítics està 'encallant' la llei electoral. Segons Benach, la defensa dels interessos particulars dels partits 'no pot passar per davant' de l'interès general. La política catalana, creu Benach, necessita aquesta llei per 'sortir de la seva pròpia crisi' i per 'iniciar' els 'canvis exigits pels nous temps'. Per al president del Parlament, la llei electoral catalana és una 'necessitat urgent' per al conjunt de la política catalana perquè un país que 'desitgi autogovernar-se no pot permetre's ser incapaç d'articular un model electoral propi', ha afegit.
ernest benach, parlament, llei electoral
Comparteix
   

Benach ha afirmat a l'article que la llei electoral és necessària perquè actualment esta 'en joc' la 'credibilitat' de les forces polítiques catalanes. Benach ha demanat que els ponents de la llei i els partits amb representació parlamentaria facin un 'esforç' i pensin a 'mitjà i llarg termini' i 'amb sentit de país'.

Segons Benach, la societat 'ens reclama' que 'siguem responsables' i 'estiguem a l'altura'. De no ser així, afirma el president del Parlament, seria un 'fracàs important' i s'hauria de 'determinar' el grau d''irresponsabilitat de cadascú' perquè ' tots els polítics no són iguals'. La llei electoral, creu Benach, incideix en el 'rol polític dels diputats' i en la 'seva relació amb la ciutadania, el territori i el propi partit'. Segons Benach, es tracta d'un 'factor clau' per a la 'renovació de les formes de fer política' i 'l'adaptació dels processos electorals al segle XXI'.

Aquesta nova llei no ha de 'copiar' o 'adaptar' el model 'danès o alemany', segons explica, sinó que ha d''articular el model català, un model propi que respongui a les realitats característiques de Catalunya' i que 'preservi la pluralitat política que caracteritza al nostre país'. El president del Parlament ha enumerat un seguit de canvis que hauria de considerar la llei electoral com ara la recuperació de l'informe d'una comissió d'experts en ciència política com a base del model català i dels treballs de la ponència.

Per Benach, el model català ha de 'respondre' a les 'realitats' del país i buscar punts d'equilibri entre la 'proporcionalitat i la territorialitat', el paper dels partits com a 'instrument col·lectiu' i la 'responsabilitat individual dels representats elegits'. També ha advertit contra fórmules que 'retallin de facto' el 'necessari pluralisme del model català'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
5 de gener de 2010, 12.38 h

-l'enrocament. No 'enroc'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Andres fletxa Barcelona
4 de gener de 2010, 22.47 h

Ens falten mes Benachs als partits catalans. Anims President!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
4 de gener de 2010, 19.28 h

Ah si Benach?...i donç, qué esperabes?...que els partits es suicidessin? (aquí hi inclourem el teu, encara que aquest, ja l'heu suicidat vosaltres).



Pren-ne nota, ja que veig que no dones la talla per entendre-ho: LA LLEI ELECTORAL NO ES CAMBIARÁ MAI...i la veritat és que per espatllar-la més, millor deixar-la com está.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
4 de gener de 2010, 19.09 h

Cuán van nombrarlo Presiden del Parlament, no tenia el Graduat escolar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
4 de gener de 2010, 19.00 h

A Benach el cargo le viene grande, no así, el sueldo y demás prevendas, que es lo que le interesa, chupar, chupar y chupar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.