'El País' contra el català
La capçalera del grup PRISA en el paper de retorn al “lerrouxisme” publica la queixa d’un immigrant espanyol que fa 40 anys resideix a Catalunya, perquè no és atès en castellà
'¿Y por qué no me lo dan en castellano?' es pregunta Antonio Calvo, un jubilat natural de Granada i amb 40 anys de residencia a Catalunya. Imitant al millor Mourinho es pregunta '¿por qué?' l’hospital de Viladecans no li dóna les instruccions d’unes pautes per fer uns anàlisis en castellà. En les seves explicacions, el denunciant es presenta com exmilitant de l’esquerra. Afirma que va militar al Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC) i que ho va deixar per la seva defensa del dret a l’autodeterminació. Ara ha posat el seu cas en mans del “defensor del pueblo” i de la formació d’Albert Rivera.
Antonio Calvo diu que es troba molt a gust a Catalunya, que no té res contra el català, i que únicament el mou la igualtat dels drets. En d’altres paraules, ve a dir que entén perfectament el català, cosa gens estranya si es té en compte que fa 40 anys que viu a Catalunya.El més greu de tot plegat és com un diari de principis progressistes com 'El País' no ha sabut discriminar en positiu aquesta noticia. Si després de tants anys de democràcia un diari espanyol de prestigi no ha entès la pluralitat lingüística de l’Estat espanyol difícilment podem creure que Espanya ens respectarà mai.
També sorprèn el desconeixement de la realitat sociolingüista catalana per part de qui signa la notícia, Àngels Piñol, i que un diari amb tant de prestigi com 'El País' ho publiqui i doni cobertura mediàtica a Ciutadans. A no ser que, en temps de crisi, PRISA vulgui satisfer una part de la seva clientela lingüísticament més reaccionària.
Ens podem imaginar veure escrit a la premsa espanyola una noticia dient: 'un immigrant d’un país qualsevol amb 40 anys de residencia a Espanya protesta pel fet que un hospital espanyol no li dóna unes instruccions en la seva llengua'?