directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 16:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El govern espanyol diu NO a la gestió descentralitzada de l'aeroport d'El Prat

Tanca la porta a la creació de la comissió de vigilància del Prat on havien de participar Generalitat i ajuntaments

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha anunciat que el seu executiu rebutja la gestió descentralitzada de l'Aeroport del Prat i de Barajas que passava per la privatització dels serveis, i paralitza també l'entrada de capital privat al conjunt d'AENA, tal com preveia l'anterior executiu. Segons Pastor, AENA és 'més que la suma de les parts' i en aquest moment 'la visió estratègica no es veuria afavorida si es tira endavant amb el model de concessions privades dels dos principals aeroports: Madrid i Barcelona'. La decisió implica també que no es constituirà la comissió de vigilància prevista per a l'Aeroport del Prat, on havien de participar la Generalitat i els ajuntaments.

Comparteix
   

Pastor ha justificat la decisió en una roda de premsa on ha anunciat que el seu executiu vol estudiar la situació actual de l'ens i posarà en marxa un nou model per a AENA que marqui el futur del sistema aeroportuari espanyol. 

Primer, però, renuncia a la gestió per separat del Prat i Barajas perquè el valor d'AENA 'es veuria clarament disminuït si es disgregués la seva gestió en aeroports de forma individualitzada' i perquè en aquests moments 'les condicions dels mercats són clarament desfavorables i desaconsellen la continuïtat del procés'. 

A més, segons Pastor, obrir ara la privatització 'podria provocar que es reduís el nombre d'ofertes competitives i fins i tot el preu a ofertar pels dos aeroports, fet que suposaria una pèrdua d'imatge i de valor dels nostres actius que seria irrecuperable per sempre'.

La decisió es produeix només una setmana abans que expirés la pròrroga de tres mesos que el govern de Zapatero havia establert per fer efectiva la concessió. Malgrat que li tocava decidir al ministre Blanco i al seu executiu, el Consell de Ministres va decidir deixar la qüestió en mans del guanyador de les eleccions. 

Segons Pastor, aquest model descentralitzat 'pretenia afavorir la competència entre els aeroports de Barajas i el Prat, quan en realitat l'objectiu ha de ser enfortir tots dos i tots perquè competeixin a nivell mundial, és a dir, amb els grans hubs europeus'.

Model 'homogeni' a tot l'Estat

Per aquest motiu la proposta que el Ministeri de Foment elevarà al Consell de Ministres passa per 'la renúncia a la celebració del contracte de concessió dels serveis aeroportuaris a Madrid i Barcelona i la revisió de l'actual model de gestió d'AENA per convertir-la en líder mundial en el sector aeroportuari i de navegació'.

Tot plegat s'inscriu en la voluntat de l'executiu espanyol d'obrir un nou procés que 'consistirà en posar en valor AENA Aeroports a través d'un pla estratègic i de negoci' que ja s'està redactant i que ha de ser previ al procés d'entrada de capital privat. 

En definitiva, ha apuntat la ministra, es tracta de posar en marxa 'un nou model' que 'garanteixi l'existència d'una empresa espanyola líder a nivell mundial' i de passada 'afavoreixi la cohesió i vertebració' de l'Estat assegurant l'existència d'una xarxa d'infraestructures 'homogènia, amb capacitat i a preus competitius'. A més, ha explicat, el model garanteix la feina als treballadors actuals i permet que l'Estat pugui modular els ingressos per aquests conceptes.

Tanca la porta a la comissió de vigilància

El model dissenyat per Blanco preveia que les empreses privades es farien amb un 90,05% del capital de les societats dels dos aeroports i que es crearia una comissió de vigilància, o comissió rectora de l'aeroport, on hi hagués cinc representants catalans i 4 d'AENA. 

Aquesta comissió, segons Pastor, tampoc es crearà perquè 'anava lligada a la concessió', però en tot cas el govern de Rajoy té la ferma voluntat d'escoltar les aportacions que els dos governs puguin fer en el nou model. L'executiu de Rajoy, ha dit, buscarà 'formes de participació de totes les CCAA a les decisions estratègiques'. La ministra ha explicat que ja ha transmès totes aquestes decisions al portaveu de CiU a la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats, Pere Macias. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Ll.B. fletxa Granollers
24 de gener de 2012, 16.47 h

Al igual que els Cartaginesos respecte els Romans, als nens catalans els haurem de fer jurar, no odi que es dolent per la salut, sino indiferència absoluta i eterna cap a Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Marcel Mañé fletxa Barcelona
24 de gener de 2012, 14.27 h

Estic content que el govern espanyol digui "no" a qualsevol cosa que els catalans proposem, perquè així hi hauran més independentistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
24 de gener de 2012, 12.34 h

Amb un "govern" com aquest, auto anomenat "GOVERN DELS MILLORS"....es el que calia esperar.ne. Si això mateix arriba passar amb l'anterior govern, avui les editorials de tots els mitjans públics i privats de la nació, demanarien el cap del president i de tots els seus consellers.
Catalunya es a mans d'una colla de ineptes unionistes convergents que traïxen la nació, per unes miserables engrunes domestiques i de poltrona per a ells i els seus amics, parents, coneguts i saludats.
La indig... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
24 de gener de 2012, 10.11 h

Era de esperar. Des de Madrid tot el que sigui fotre a Catalunya els hi va bé. Tots s'apunten. La participació de la Generalitat a l'aeroport de Barcelona està en contra de les perspectives espanyoles a la nostra independència. Quina por que tenen !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Gerard fletxa Munic
24 de gener de 2012, 09.31 h

Quin cinisme... aquí a Alemanya els aeroports són en part privats, com el de Frankfurt, dels més grans d'Europa. La política fa tot el que pot per a potenciar-lo com a hub, i no descuiden els altres com Munic, Düsseldorf, Berlin, Hamburg, etc. des d'on pots fer vols a tot el món.

En canvi, l'excusa de "vertebrar" el país es fa servir per a deixar una vèrtebra important, la columna, a Madrit, i el secundari, com sempre, a Barcelona.

Apoyaré el Estatuto que salga...

Tot promeses false... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
no tinc nom fletxa Barcelona
24 de gener de 2012, 08.31 h

Arstur, szoy Mariano, yaz szbes como me gusta dar por c........ zbobre todo a los traidores, szque me da el szbudon, oye, pero no me negaràs que a ti también te va, eh! Artur,. szino como sze esxplica que les dés tanto por ahí a tusz catalanes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Dídac fletxa Sant Cugat
24 de gener de 2012, 08.16 h

Aquest és el primer premi per haver votat a favor dels pressupostos a Madrid.
Com és nota que el pacte sagrat CiU + PP comença a donar els seus fruits.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Josep Romeu fletxa Taradell
24 de gener de 2012, 07.38 h

De què servien els 25 diputats socialistes a Madrid? Absolutament per a res.
I els de CiU? per al mateix: ¿aquestes són les contrapartides al suport al PP?
http://blocdejosepromeu.blogspot.com/2012/01/les-contrapartides-del-pp-al-suport-de.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
23 de gener de 2012, 21.26 h

Té, la primera enculada, Mas. Vosaltres aneu votant a Madrid a favor del PP, que així us ho tornen. I ara a fer-se l'indignat uns dies i després, sant tornem-hi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.