directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 17:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El govern espanyol pretén ofegar les comunitats autònomes que no compleixin l'objectiu de dèficit

Catalunya haurà de pagar una multa de prop de 420 milions d'euros si incompleix els objectius de dèficit i podria veure intervinguts els seus comptes

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El govern espanyol està aprofitant la crisi del deute i els problemes de dèficit per prendre poder de decisió a les comunitats autònomes i amenaçar-les amb sancions. En aquest sentit, Catalunya haurà de pagar una multa d'aproximadament 420 milions d'euros si incompleix els objectius de dèficit que marcarà la Llei d'estabilitat pressupostària que el Consell de Ministres espanyol ha aprovat aquest divendres. L'avantprojecte de la Llei estableix que les comunitats autònomes i els ajuntaments que es desviïn dels criteris marcats hauran de fer un dipòsit del 0,2% del PIB que, al cap de sis mesos, es pot transformar en una multa. Segons ha explicat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, al cap de nou mesos les administracions que mantinguin el desviament rebran una visita d'una delegació d'Hisenda que podria comportar la intervenció sobre els comptes autonòmics.

Comparteix
   

El text establirà un període transitori perquè les administracions arribin a l'equilibri pressupostari, és a dir, que el seu dèficit estructural sigui inferior al 0,4% i el seu deute no sobrepassi el 60% del PIB al 2020, però pel camí obligarà a totes les comunitats autònomes i els ajuntaments de més de 20.000 habitants a aprovar un sostre de despesa que no podrà superar en cap cas la taxa de creixement del PIB. A més, hauran de complir els objectius de dèficit que s'establiran a partir de les recomanacions de la UE, la regla de despesa fixada i el dèficit estructural registrat, i hauran d'enviar les 'línies mestres' dels seus pressupostos a Madrid.

Si es produeixen incompliments, l'executiu espanyol obligarà l'administració afectada a fer un dipòsit del 0,2% del seu PIB nominal que, al cap de sis mesos, es pot transformar en una multa. Les comunitats autònomes que incompleixin també estaran obligades a presentar plans de reequilibri, i només estaran exemptes d'assolir els objectius en casos de catàstrofe, emergència, recessió i circumstàncies excepcionals. A més, les autoritzacions de les emissions de deute, la subscripció de convenis entre comunitats autònomes o ajuntaments amb l'Estat i la concessió de subvencions estaran lligades al compliment d'aquests objectius de dèficit, i les administracions que infringeixin els límits hauran d'assumir les sancions que la UE pugui imposar a l'Estat. 

Segons ha explicat Montoro, el deute es reduirà sempre que l'economia creixi, i quan la taxa de creixement sigui del 2% o es generi ocupació, l'obligació de la llei és reduir sis punts el pes del deute sobre el PIB. El dèficit estructural del conjunt de les administracions públiques s'haurà de reduir en un 0,8% i al 2015 i 2017 es revisaran les sendes de dèficit i deute.

'Les visites no seran amables'

Per als casos en què transcorreguts nou mesos des del dipòsit del 0,2% l'administració continua sense corregir la situació, el govern espanyol hi enviarà una delegació d'Hisenda. 'Les visites no seran amables', ha dit Montoro, que ha explicat que serà 'una forma d'intervenció' sobre els comptes de les comunitats autònomes que anirà en la direcció del que fa la UE amb els països intervinguts. 'La visita consisteix en posar els deures, en treballar en paral·lel, i en definitiva a fer els ajustaments corresponents', ha explicat. En la línia de la reforma de la Constitució aprovada al Congrés, les administracions tindran l'obligació d'afrontar el pagament del deute de manera prioritària davant de qualsevol altre tipus de despesa. 

El govern espanyol recorda que els eixos de la Llei ja han obtingut el vist i plau del Consell de Política Fiscal i Financera i per tant, segons la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, 'hi ha un consens territorial que volem ampliar a un consens polític'. Per aquest motiu l'executiu de Rajoy iniciarà ja la ronda de contactes amb totes les formacions que, més enllà del PSOE amb qui ja va aprovar la reforma de la Constitució, es puguin sumar a la Llei. Segons la vicepresidenta, la normativa té com a objectiu assegurar la senda de la recuperació, perquè 'mentre el deute públic segueixi creixent treu recursos imprescindibles per al crèdit a les empreses i les famílies'.

Dèficit estructural 0% al 2020 i del 0,4% si es fan reformes a llarg termini

Montoro ha explicat que la Llei establirà que cap administració podrà incórrer en dèficit estructural al 2020, però aquesta xifra es relaxarà fins al 0,4% del PIB si s'estan duent a terme reformes a llarg termini, a més de les excepcions per casos d'emergència. A més, la despesa de les administracions públiques no podrà augmentar per sobre el creixement del PIB i la prioritat és pagar primers els interessos del deute per donar seguretat màxima als inversors. 

La Llei d'estabilitat pressupostària és la primera de les grans reformes que l'executiu porta al Consell de Ministres, en les pròximes setmanes s'hi aprovaran també la reforma laboral i la reforma del sistema financer. Són tres eixos amb què el govern espanyol vol llançar un missatge intern i extern respecte a la determinació de l'Estat de complir i fer els deures amb la reducció de la despesa i d'impulsar la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball i generar d'aquesta manera també un clima de confiança que permeti suavitzar les pressions dels mercats.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Isabel fletxa Barcelona
28 de gener de 2012, 20.33 h

Ja hem de ser lliures, hem d'aprofitar la independencia d'Escocia i nosaltres també el 2014 i llavors Espanya que faci el ridícul a Europa.
Ja esteu preparats? per fer objecció fiscal i tot el que calgui per pressionar a CIU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ness fletxa SBD
28 de gener de 2012, 12.24 h

Que comencin a desmuntar el café para todos: Mirem quantes en sobren: Aragón, La Rioja, Múrcia, les dos Castllas, Andalusia, Extremadura, Asturies, Cantabria i no sé si Galicia...Ceuta i Melilla haurien de tornar al Marroc. Llavors tindrien tants diners com fer un AVE a cada ciutat.
Els Països Catalans i El Regne de Navarra i les Províncies basques ja no hi comptarien per a res. Que bonic seria ecspanya només en castellà i amb les seves misèries, eh!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
28 de gener de 2012, 12.22 h

I si ens "adjudiquen" una multa de 420 milions d'euros, vol dir que la imperial ecspana s'inflaria encara més les butxaques a costa nostra, amb la satisfacció maquiavèl·lica d'en Mas per a ofegar-nos, això sí, ell i l'Homs, posant cara de circumstàncies, perquè tot seguit es fregarien les mans sabent que ens fotrien més retallades, cosa que sembla que és el que els va bé, a ells i a la patronal, socis ideològics. Visca ecspana!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
28 de gener de 2012, 10.48 h

Bé, que facin el que vulguin amb les seves autonomies. Nosaltres, per llavors, ja estarem fora .......... No?!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
JORDI fletxa GRANOLLERS
28 de gener de 2012, 09.14 h

Estan tant afamats que mai en tindran prou, encara volen monyir-nos mes.
Aqui anem be perque nomes tenim un deficit de 7.000 milions despres d'haver-els-hi donat 22.000, castigar a la nostre gent i pagar els interesos financers de la deuta als bancs per seguir donant el nostres cales al Estat Espanyol.
Estat Català, JA //*//


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat (Catalunya)
27 de gener de 2012, 19.56 h

Els partidaris del 'sí' a la independència de Catalunya superen, per primera vegada, el 50% dels enquestats.

Amb aquestes dades el "sí" obtindria una contundent victòria amb un 62,6% de vots en un referèndum, mentre que el "no" es quedaria en el 37,3% de suport · Se superaria el 55% exigit al 'sí' per la UE a Montenegro.

Una enquesta de El Periódico dóna una dada encoratjadora: per primera vegada, i en l'hipotètic cas que se celebrés un referèndum vinculant sobre la independència... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ARNAU fletxa Catalunya
27 de gener de 2012, 17.37 h

Diu que el 2020 posaran una multa a les comunitats que no compleixin. Ja serem lliures !!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
santsenc fletxa Vila de Sants
27 de gener de 2012, 17.03 h

i que no parlin el castellà


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.