directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 05:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU no assisteix a la reunió de la ponència de la Llei electoral a causa del temporal

Hi haurà una nova trobada la setmana vinent

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'absència dels parlamentaris de CiU ha marcat aquest divendres la cinquena reunió de la ponència de la Llei electoral al Parlament, on la resta de partits s'ha limitat a presentar les seves propostes de sistema electoral. El PSC s'ha mostrat molt optimista destacant que el sistema que promou generava 'complicitats'. El parlamentari de CiU Lluís Maria Coromines va avisar que no podria assistir-hi, però el representant de CiU Josep Maria Pelegrí no hi ha pogut arribar degut al temporal ja que venia des de Lleida. Fins i tot els representants dels grups s'han plantejat la possibilitat de suspendre la reunió, que ha durat poc més de 40 minuts. La ponència es tornarà a reunir la pròxima setmana.
reunió comitè electoral
Comparteix
   

De fet, CiU i PSC van admetre que hi havia hagut 'apropaments' entre els dos partits per la doble llista en l'anterior reunió de la ponència de la Llei electoral al Parlament. Tot i això, segons fonts consultades, en la reunió es van mostrar posicions diferents sobre com s'havia de concretar aquesta doble llista.

En declaracions als passadissos del Parlament, el diputat del PSC David Pérez ha explicat que la proposta dels socialistes catalans de sistema electoral 'es basa amb els 64 districtes electorals per la màxima representació i també la màxima proporcionalitat a través d'un sistema de circumscripció única'. De fet, ha destacat que la proposta és la més representativa i proporcional. 'És una proposta que genera bastants complicitats en diferents partits polítics', ha assegurat Pérez.

Pérez ha manifestat que cada partit ha fet la seva proposta i ha reiterat que ningú ha dit que no li agradés la proposta del PSC. Tot i això, s'ha de tenir en compte que CiU no hi estava present. 'Hem d'anar afinar els 64 districtes i en això estem oberts', ha apuntat.

'Nosaltres volem fer una llei sencera i hem dit a la ponència que si veiem que no hi ha temps de fer un sistema de cara les pròximes eleccions fem un nou sistema de cara a les pròximes eleccions al Parlament', ha dit. Ha admès que si no es pot aconseguir una llei sencera es pot anar a una llei de Sindicatura. Tot i això, ha afirmat que 's'està a temps de fer una nova llei de sistema electoral per Catalunya'.

Per la seva part, el president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha afirmat que la seva proposta es basa en la proporcionalitat i fer-la compatible amb la representació adequada dels territoris. 'Defensem un model que el recompte de nombre de diputats es faci a nivell nacional i de circumscripció única', ha explicat Bosch.

Així mateix, el seu grup aposta per les vegueries com a demarcacions de provisió territorial dels escons. 'Els escons finals que es corresponguin a les diferents candidatures es proveirien proporcionalment segons els vots obtinguts a cada vegueria, aplicant els correctors necessari per assegurar la representació adequada de totes les zones del territori'. Sobre les candidatures, per ICV-EUiA, 'es presentaran llistes per vegueries, els vots dels quals sumaran a efectes del còmput nacional total de la candidatura'.

ICV-EUiA demana a CiU que concreti el seu model

Bosch s'ha mostrat obert a negociar la doble urna proposada pel PSC. 'Hem presentat la nostra proposta oberts a debatre la doble urna', ha manifestat, al temps que ha indicat que s'ha demanat a CiU que concreti el seu model per veure si és possible l'acord.

Convergència i Unió és favorable que el primer vot s'escollís en vegueries i que el segon s'escollís en 51 districtes electorals dividits en les comarques catalanes (41) i els districtes de Barcelona. ERC és contrària a un doble vot i Ciutadans aposta també per un únic vot amb una circumscripció única que segueixi la màxima d'un home, un vot. Els populars també són favorables a una doble llista. En la primera el PPC, com el PSC, aposta per una circumscripció única, però encara té dubtes sobre en quants districtes electorals es distribueix la segona votació.

La proposta d'ICV-EUiA per reformar la LOREG

Sobre la proposta d'ICV de reconèixer el dret a vot dels majors de 16 anys i de les persones immigrades a les eleccions al Parlament a la LOREG, Pérez ha dit que no sabia si això crea unanimitat entre tots els forces al Parlament. Preguntat per si això pot ser un obstacle, ha replicat que 'aquest i d'altres'.

Bosch ha contestat Pérez que la proposta no requereix les dues terceres parts dels vots. En qualsevol cas, ha declarat que 'discutir del tema electoral sense plantejar si les persones immigrades o de més de 16 anys poden votar o no és fer una mica de trampa'. 'És un debat que està a la societat i s'ha d'abordar'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Lo Marraco fletxa Lleida- Vegueria de Lleida -
8 de gener de 2010, 20.11 h

Sembla ser que en PELEGRÍ te una fuita d'aigua a casa seva.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.