directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 9 de maig de 2024 01:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Setmana clau per definir si el cap de llista d'Europe Ecologie a Catalunya Nord serà un catalanista

ERC i CDC no consenuen un nom comú · Es definirà dimecres · ERC proposa l'històric activista Hervé Pi i CDC, el batlle de La Clusa, Alexandre Puignau (PS) · La candidatura definitiva amb Les Verts, dijous

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La candidatura d'Europe Ecologie (EE) a la Catalunya Nord a les eleccions regionals franceses del 14 de març té tots els números per comptar amb un cap de llista o bé un número 2 de marcat perfil catalanista. Així ho van acordar Les Verts i la federació de partits nacionalistes Régions et Peuples Solidaires (RPS), integrada tant per ERC-Catalunya Nord com per Convergence Démocratique de Catalogne (CDC). EE definirà dijous la composició de la seva llista al departament dels Pirineus Orientals, que molt possiblement encapçalarà la verda Agnès Langevine. Com a número dos, ERC i CDC pugnen per a situar-hi o bé l'històric activista Hervé Pi, o bé el batlle de La Clusa, Alexandre Puignau, fins ara membre del Partit Socialista (PS).
Perpinyà, manifestació, tractat dels pirineus, castellet, estelada
Comparteix
   

El president de CDC a Catalunya Nord, Jordi Vera, explica a directe!cat que la seva formació no renuncia a què un catalanista sigui qui encapçali finalment la llista d'EE al Consell Regional, però el president d'ERC-Catalunya Nord i portaveu d'EE al departament, Joan Ridaura, ho veu poc factible, en virtut dels acords regionals entre Les Verts i RPS.

I és que el cap de llista regional per a tot el Llenguadoc-Rosselló és el verd Jean-Louis Roumégas, considerat el número 3 del partit a nivell francès. Roumégas, concretament, es presentarà pel departament de l'Hérault (Montpeller). Segons l'acord Les Verts-RPS, dels cinc caps de llista departamentals al Llenguadoc-Rosselló, dos seran verds i tres, no-verds, provinents del món associatiu, sindical, veïnal...

RPS pretén que el cap de llista dels Pirineus Orientals sigui un candidat catalanista, però en virtut dels acords i equilibris varis a nivell francès, aquesta plaça molt possiblement queda reservada per a un verd, explica Ridaura. Per tant, l'accent catalanista molt possiblement el posarà el número dos de la llista, posició que la majoria d'enquestes veuen factible que també acabi sent escollit.

Hervé Pi-Alexandre Puignau
RPS volia que qui acabés sent el candidat catalanista generés consens tant a ERC com a CDC, motiu pel qual va establir que aquest candidat no havia de militar en cap dels dos partits. És per això que ERC ha proposat l'històric activista de Bao Hervé Pi, president de la Federació d'Entitats per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes, mentre que CDC voldria que la plaça fos per al batlle del municipi de 200 habitants de La Clusa (Vallespir), Alexandre Puignau, fins ara enquadrat al PS i des de fa poc vinculat a CDC.

Vera assegura que ha aconseguit que més de 80 càrrecs electes de Catalunya Nord donin suport a la candidatura de Puignau, mentre que considera que Pi té molta projecció a la Catalunya Sud, però no tanta com Puignau a la Catalunya Nord.

Com que les dues formacions catalanistes no s'han posat d'acord en consensuar un candidat comú, serà el conjunt de formacions que integren la federació RPS les que votaran, demà dimecres a París, quin dels dos candidats és més vàlid per a encapçalar el projecte, explica Vera.

Intervenció de Junqueras
L'eurodiputat Oriol Junqueras, en tant que membre de l'eurogrup Verds-ALE -en què s'hi integrent tant els verds europeus com partits independentistes, és a dir, tant EE com ERC-, ha mirat de fer de pont entre CDC i ERC per tal que consensuessin un nom comú, però sense èxit.

Junqueras raona: 'Tenint en compte l'exitós precedent europeu, en què Europe Ecologie va empatar amb el Partit Socialista, el més lògic és que Les Verts i els partits de nacions sense Estat de França es tornin a unir'.

Però la coalició originària d'EE només la van integrar Les Verts i partits nacionalistes de centre-esquerra, motiu pel qual l'entrada de CDC genera recels amb els que consideren que el model per a les eleccions europees és el vàlid per a les regionals, mentre que d'altres consideren que l'entesa CDC-ERC és clau per a l'èxit del projecte a Catalunya Nord i al conjunt de la regió.

Negociació amb Les Verts
Però un cop RPS hagi definit la seva candidatura a Catalunya Nord, encara haurà de negociar amb Les Verts la composició final de la llista. Vera veu possible que Les Verts cedeixin el cap de cartell a Catalunya Nord al candidat catalanista, situació que Ridaura no veu gens factible pels equilibris regionals i estatals existents entre la formació verda, els partits nacionalistes i els diversos moviments que acaben configurant Europe Ecologie.

Acabi sent qui acabi sent el cap de llista a Catalunya Nord, Europe Ecologia (EE) es marca com a objectiu superar el PS al conjunt del Llenguadoc-Rosselló. Així aconseguiria que a la segona volta -prevista per al 21 de març-, el PS li hagés de donar suport per tal de configurar una llista unitària d'esquerres que permeti batre's a les urnes amb la UMP amb garanties d'èxit. Si es donés aquest cas, el Llenguadoc-Rosselló trencaria el tradicional bipartidisme francès PS-UMP. una situació paral·lela a la que es pot donar a Midi-Pyrénées, on el cap de llista serà el prestigiós Gérard Onesta, exeurodiputat verd.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Marina ALMERIA fletxa Perpinyà
13 de gener de 2010, 14.14 h

Cal acabar amb les mentides d'en Jordi Vera, i frustrar la nfitració socialista


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ARA, ERC fletxa Perpinyà
12 de gener de 2010, 18.04 h

La gran mentida convergent, ara ja sesten al nord de la nació. Només desitjo que els compatriotes no caiguin a la trampa dels grans traïdors convergents unionistes. No poden confiar la tasca de reconstrucció dels Països Catalans, a gent com MAS i cia que mai hi han cregut i lluitat. Per CDC només seran que una estratègia mes per presentar.se al sud com el que mai ha estat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
12 de gener de 2010, 08.15 h

Si els regionalistes de segona són hi han estat un frau al sud, que hem d´esperar dels candidats al nord?.Que han fet els de ciu durant anys i panys a la Catalunya Nord quan manaven i que sempre han considerat una cosa forastera i de poca importància?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.