Mas només 'posa sobre la taula' els 759 milions i el pacte fiscal a la reunió amb Rajoy
Els president de la Generalitat ha prioritzat els acords amb el PP en termes d'ocupació i austeritat enlloc d'abordar a fons 'l'agenda catalana'
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha confessat que la reunió amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en termes 'd'agenda catalana' ha donat pocs fruits. Ha dit que abans d'anar-hi, ja sabia que no resoldrien qüestions concretes. Mas ha admès que no ha exigit el pagament immediat de tots els deutes econòmics que té l'Estat amb Catalunya, però sí que li ha demanat que es paguin en algun moment; 'dono per suposat que un govern seriós paga els seus deutes', ha dit. Pel que fa al pacte fiscal, li ha dit a Rajoy que és un tema molt important en aquesta legislatura i que 'determinarà les relacions de Catalunya amb la resta de l'Estat', però el president espanyol li ha contestat que no era un tema urgent pel seu govern.
Bon clima i cordialitat. És l'ambient que el president ha explicat que s'ha viscut a la seva reunió amb el cap de l'executiu espanyol. Després de la trobada, la primera dels dos com a presidents català i espanyol, Artur Mas ha explicat que en la conversa, ha ofert a Mariano Rajoy la seva col·laboració, la del Govern de Catalunya i la de CiU per tot allò que, al seu entendre, serveixi per sortir de la crisi. En aquest sentit, ha garantit una "voluntat" de donar suport a l'executiu espanyol "en les grans reformes, sobretot en la del mercat laboral".Mas, a més, ha garantit que per poder tenir aquesta col·laboració, el Govern no posa "contrapartides ni condicions prèvies". "L'única contrapartida que posem sobre la taula és que se'ns escolti", ha dit, tot afegint que això s'ha de llegir com un "gest de bona voluntat per part del Govern i de CiU". "Entenem les urgències, els punts més calents, on ens juguem el prestigi i la credibilitat", ha manifestat. I és que Mas ha considerat que en aquests aspectes més econòmics els dos executius poden tenir una "col·laboració a fons".
A més, el president ha volgut remarcar que aquest suport gairebé garantit s'ofereix "com una inversió". "Quan s'acabi el termini, o renovem o ens retirarem", ha dit Mas. En aquest sentit, ha volgut remarcar que la col·laboració pot tenir data de caducitat. I aquest límit, ha dit, està en mans del govern espanyol i en la seva capacitat per atendre la petició que el Govern farà sobre el pacte fiscal a finals de 2012.
"El que fem en 2012, no té perquè repetir-se en anys posteriors", ha dit Mas. Tot i explicar que no pretén llençar cap amenaça a Rajoy, el president de la Generalitat ha volgut així deixar clar que aquesta bona voluntat manifestada en les qüestions econòmiques més urgents que s'abordaran aquest primer any, pot fer-se extensible o no en els propers exercicis en funció del comportament del líder espanyol. "Si a més de les urgències immediates podem parlar de les coses més de fons, com el pacte fiscal, la col·laboració es pot prolongar. Si l'agenda catalana no avança, no té perquè ser per sempre el que fem en 2012", ha sentenciat.
I és que per Mas, el pacte fiscal constitueix l'eix central de les seves prioritats. Així, a més, li ho ha manifestat a Rajoy en la seva primera reunió, explicant-li que aquest 2012 serà "decisiu" i la resolució del pacte fiscal "determinarà la relació entre Catalunya i l'Estat en els propers temps". "Si hi ha receptivitat i es pot tirar endavant, es convertirà en una oportunitat el que de vegades es veu com problema; sinó, cadascú haurà de prendre els seus camins", ha conclòs Mas, que no ha volgut detallar més quines conseqüències podria tenir aquest escenari.
D'altra banda, el president de la Generalitat ha volgut aprofitar la reunió per plantejar a Rajoy el que considera que és una situació de desavantatge i injustícia pel finançament de les comunitats autònomes. Mas ha demanat al cap del govern espanyol que els executius territorials puguin tenir accés al crèdit "en condicions semblants a les que ho fa l'Estat". En aquest sentit, ha reclamat que les autonomies puguin obtenir aquest crèdit amb el mateix cost i amb les mateixes facilitats en les que ho fa ara el govern espanyol. "Fins que no es demostri el contrari, nosaltres també som Estat, i no pot ser que els que ofereixen més serveis directes no puguin pagar a final de mes", ha dit.
En aquest mateix sentit, Artur Mas també ha sol·licitat a Mariano Rajoy que el seu executiu "no legisli perquè les autonomies tinguin més despesa". Referint-se més als "errors" de l'anterior govern socialista, el president ha explicat que de vegades les Corts Espanyoles i el govern de l'Estat impulsa lleis que "obliguen a les autonomies a pagar més, i després el mateix Estat els demana que no gastin tant". "Això no es pot repetir", ha dit.
"Parteixo de la base que els deutes es pagaran"
El president ha volgut llençar un missatge de confiança cap a Mariano Rajoy pel que fa al pagament dels deutes que l'Estat té amb Catalunya. Amb tot, Mas no ha volgut pressionar en excés al govern espanyol i no li ha exigit un calendari de pagaments. "No reclamo que se'ns pagui avui, però dono per fet que un govern seriós és el que paga els seus deutes", ha considerat el president català, que ha manifestat la seva "confiança" en que Rajoy aboni els comptes i inclogui les partides dins el pressupost de 2012. "És fonamental que es pagui, perquè sinó la línia de confiança es trenca, i la resta de temes queden en entredit perquè la base és la confiança i la lleialtat", ha conclòs.
La immersió és una línia vermella
En preguntar-li per les declaracions del ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, que va assegurar que vigilaria que Catalunya complís amb les sentències que obliguen a escolaritzar en castellà, Mas ha subratllat que la Generalitat ja compleix amb el que preveu la llei, perquè si una família ho sol·licita, pot tenir una atenció més especialitzada en castellà. Ara bé, ha alertat que si el que pretén el govern espanyol és "canviar un model sencer, això és una línia vermella".
Rajoy sap, ha continuat, que "hi ha línies vermelles, i que aquestes línies vermelles és millor no trepitjar-les molt, perquè ho condicionen tot". Ha citat tot el que fa referència al tema identitari, a la immersió lingüística i al model educatiu. "Com que aquí no hi ha un problema, encara que es vulgui crear, entenc que hi haurà la intel·ligència política i emocional suficient com per no entrar en terrenys molt relliscosos que en aquest moment no afegirien res", ha advertit.
Mas ha remarcat que a Catalunya ja existeix un sistema que garanteix que els alumnes acabin l'ensenyament obligatori superant les proves de català i també de castellà, amb les mateixes notes que els estudiants de Castella o d'Andalusia.