Escòcia s’allunya de Catalunya
La viceprimera ministra d’Escòcia afirma que el referèndum d’independència del 2014 'no establirà cap precedent' per a d’altres territoris europeus
La viceprimera ministra d’Escòcia, la independentista Nicola Sturgeon, ha assegurat que el referèndum d’independència d’Escòcia que se celebrarà l’any 2014 'no establirà cap precedent' per a d’altres territoris europeus que volen aconseguir la independència. Tant si el resultat del referèndum escocès és afirmatiu o negatiu, el procés no servirà com a precedent per ningú, segons Sturgeon. D’aquesta manera, Escòcia es desmarca de Catalunya, del País Basc i dels altres territoris europeu que demanen la independència.
En una conferència a Brussel·les per explicar a periodistes i europarlamentaris el procés de referèndum, la viceprimera escocesa va aclarir que la independència d’Escòcia 'només afectaria als escocesos'. Segons ha explicat, la integració d’Escòcia al Regne Unit va ser fruit, l’any 1707, de l’Acta d’Unió, un acord signat entre Escòcia i Anglaterra per tal de formar el Regne Unit de la Gran Bretanya. En aquell moment, va ser un moviment polític, atès que la població era contrària a la integració d’ambdues nacions.L’argument de Sturgeon és que la situació, per aquest motiu, és molt peculiar. Atès que va ser la firma d’un acord el que els va dur a la integració, Escòcia pot trencar aquest acord quan vulgui.
També ha declarat que no ha sentit de cap estat europeu que vulgui posar pals a les rodes a l’ingrés d’una escòcia independent a la Unió Europea, malgrat que The Independent publiqués que Espanya havia decidit vetar l’ingrés d’Escòcia a la UE en cas que obtingués la seva independència.