directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 9 de maig de 2024 00:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els eurodiputats catalans demanen que es retiri la simbologia franquista al Parlament Europeu

Junqueras lamenta que 'es recordi de forma tan explícita un règim totalitari com la dictadura feixista'

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat aquest dijous una queixa formal al Parlament Europeu per l'exposició d'una Constitució espanyola amb l'àguila, el jou i les fletxes franquistes i el lema 'Una, grande y libre' perquè 'recorda de forma explícita un règim totalitari, una dictadura feixista'. Per la seva banda, CiU i ICV han anunciat que també demanaran explicacions i el PSC s'ha compromès a reclamar al govern espanyol que retiri la simbologia preconstitucional i enviï a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució. Cada estat membre de la UE ha d'oferir a l'Eurocambra una 'obra d'art o objecte que sigui representatiu de la seva vida política, parlamentària o ciutadana' i el 1998 el Congrés dels Diputats va cedir aquesta simbologia franquista.
junqueras, aguila franquista, parlament europeu
Comparteix
   

Junqueras critica que mentre la resta d'estats regalen 'peces d'art o del seu patrimoni cultural', Espanya 'es defineixi a si mateixa enviant a Brussel·les una llei amb l'àguila i el lema Una, grande y libre'. Això passa perquè 'l'estat espanyol és conscient que no és una sola nació i no troba cap element cultural, del seu patrimoni artístic, que pugui mancomunar tots els seus ciutadans', defensa l'eurodiputat republicà.

Per la seva banda, l'euroduputat de CiU, Ramon Tremosa considera que 'els més fanàtics de la identitat són aquells que s'autoproclamen immunes al virus nacionalista, els espanyols'. Tremosa fa una crida als parlamentaris catalans a 'actuar amb sentit de país' i protestar plegats contra 'l'exposició de símbols franquistes en seu parlamentària' i opina que exposar 'la Constitució espanyola amb l'antiga àguila franquista i el lema Una, grande y libre qüestiona la suposada ruptura entre la dictadura i la democràcia'. L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, també es queixa i troba 'especialment desencertat exhibir un ocellot que recorda més a èpoques passades que al futur cap al qual volem caminar'. Romeva alerta, a més, que aquesta simbologia preconstitucional és 'molt visible' perquè es troba 'en una zona especialment transitada de l'Eurocambra' i lamenta que això l'obliga sovint a donar explicacions a les visites.

El PSC reclamarà al govern espanyol que la susbtitueixi
L'eurodiputada del PSC Maria Badia assegura que comunicarà al govern espanyol que a Brussel·les encara s'exhibeix la Constitució amb simbologia franquista i li demanarà que la canviï per un exemplar nou. 'És cert que és un document històric, però preferiria que ens la canviessin per una d'actual', ha explicat a l'ACN. 'Dubto molt que algú posi cap problema', confia Badia, que proposarà el canvi en la propera reunió de la delegació espanyola socialista a l'Eurocambra.

Va ser el Congrés dels Diputats, que el 1998 presidia el popular Federico Trillo, qui va decidir cedir a l'Eurocambra un original de la Constitució del 1978 amb l'àguila el jou i les fletxes i el lema 'Una, grande y libre'. Trillo va respondre així a la petició del president del Parlament Europeu, José Maria Gil-Robles, que havia demanat als parlaments estatals que fessin una donació d'algun element representatiu del seu estat membre per a exposar-los de forma permanent a les seus de Brussel·les, Luxemburg i Estrasburg. El Senat belga, per exemple, va regalar als eurodiputats una cadira del seu hemicicle, l'italià un màquina estenogràfica i el francès un bust de Victor Hugo i el manuscrit del seu projecte de llei d'amnistia del 1876, amb les seves anotacions personals.

Els símbols franquistes es troben exposats en una de les sales més transitades de l'Eurocambra, a la tercera planta de l'edifici Altiero Spinelli, que connecta els despatxos dels eurodiputats amb l'hemicicle, a pocs metres. L'original de la Constitució s'exhibeix de manera que mostra clarament la simbologia preconstitucional, obert per la pàgina on es pot veure l'àguila al costat de la firma del rei Joan Carles I.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Quim fletxa PPCC.
15 de gener de 2010, 08.33 h

Una altra prova més de que necessitem tenir un estat propi que ens representi i ens vagi a favor.Cada dia fa més vergonya ser en aquesta merda que anomenen espanya i que a sobre ens va en contra en tots.Visca Catalunya Lliure!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
15 de gener de 2010, 07.45 h

Que la deixin alli, per vergonya dels ep.panyols.(si es que en tenen).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
14 de gener de 2010, 21.48 h

Per favor, eurodiputats catalanistes i sobiranistes. Deixeu que l'àliga volant sobre la seva Constitució es mantingui exposada a les vitrines del Paralment Europeu. És un document històric inqüestionable; aquesta Constitució, com el rei que la firma, són hereus directes del franquisme. Que no ens n'amaguin ara la constància que en donen els seus propis documents. I expliqueu-ho a tots els demòcrates europeus qui s'esverin d'aquest fet. ERC no hauria d'oblidar mai dels mais que era un pa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
14 de gener de 2010, 20.39 h

Benvolgut Oriol, em sembla oportú que s'esbombi que l'exemplar de la constitució espanyola regalat per Trillo conté la simbologia pròpia de quan es va redactar i del que es va redactar. Em sembla, però que us equivoqueu profundament al desvincular la simbologia franquista de la mateixa constitució del 78. Com el criminal que té el tic de rentar-se les mans, aquí els qui van pactar amb el franquisme (ERC, no) fan el mateix. Amic Junqueras el franquisme no està solament en els símbols gr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
14 de gener de 2010, 12.37 h

Es constata doncs que hem de marxar sols a partir del mes de novembre que hi hauran eleccions a casa nostra.



Visca l'Estat Català!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.