Eurodiputats alemanys i italians reclamen que es retiri la simbologia franquista de l'Eurocambra
'A Alemanya seria totalment impossible que una esvàstica estigués visible en un edifici així', diu l'eurodiputada alemanya Cornelia Ernst
Eurodiputats alemanys i italians reclamen que es retiri la simbologia franquistaque hi ha a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les. 'És una catàstrofe que a l'Eurocambra hi hagi un símbol franquista. A Alemanya seria totalment impossible que una esvàstica estigués visible en un edifici així', diu l'eurodiputada alemanya Cornelia Ernst, que lamenta que a l'Eurocambra s'exhibeixi una Constitució espanyola amb l'àguila franquista. Això tampoc seria possible a Itàlia, com explica l'europarlamentari socialista Rosario Crocetta. Dels tres estats europeus que van ser víctimes del feixisme, només l'espanyol no prohibeix l'ús de símbols feixistes a la llei fonamental. Els eurodiputats catalans ja van demanar-ne la retirada ahir.
A Alemanya 'està prohibit per llei mostrar símbols nazis en llocs públics i dir Heil Hitler no està permès. Hauria de ser així en tots els països d'Europa i, per descomptat, també aquí al Parlament Europeu', reclama Ernst, europaramentària del Grup Confederal de l'Esquerra Unitària Europea- Esquerra Verda Nòrdica i membre de la comissió europarlamentària de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interns, en declaracions l'ACN. En la mateixa línia, l'eurodiputat del Grup dels Verds- Aliança Lliure Europea Jan Philipp Albrecht considera que 'és molt important tenir una llei penal d'aquest tipus perquè no volem viure el nazisme una altra vegada'. I és que, per Albrecht, mostrar en públic aquest tipus de símbols 'insulta els sentiments de la gent que viure durant el període del règim nazi'.Així mateix, afegeix Crocetta, 'un article concret de la Constitució italiana prohibeix la reconstitució del partit feixista i tots els símbols que fan referència al feixisme, de manera que és impossible reproduir-los, i per això s'ha tret de tots els edificis públics tant el feix romà, l'element que distingia el feixisme, com els lemes de 'Viva il Duce' i totes les inscripcions d'exaltació de la guerra o contra els jueus'.
Després de la desaparició del règim totalitari, Itàlia va viure un període de 'desfeixisització' de les institucions i la societat, explica Crocetta en una entrevista a l'ACN. 'El de les institucions va ser molt ràpid, mentre que el de la societat, que té a veure amb la ideologia i les estructures mentals de cadascú, va ser més complex i encara avui hi ha impulsos perillosos amb elements propis del feixisme', puntualitza l'eurodiputat fent referència als comportament d'alguns partits italians d'ultradreta, com la Lliga Nord. 'En canvi, aquest procés a Espanya va ser més lent i això va permetre que es metabolitzés millor, de manera que Espanya avui no és feixista i per això cal eliminar aquest símbol del règim anterior, que no la representa', reclama. 'Els símbols no són secundaris sinó importants, i més perquè la Constitució on hi ha aquest vell símbol feixista és totalment contrària al que representa el símbol', sentencia.
Queixes formals
Fonts parlamentàries han argumentat la presència dels símbols franquistes a l'edifici de l'Eurocambra al·legant que, quan es va demanar als estats membre un 'objecte representatiu de la seva vida política, parlamentària o ciutadana', el Congrés dels diputats va decidir enviar una còpia original de la Constitució, i en tots els originals hi ha el mateix escut, el franquista, que és el que era vigent a l'època. El Senat belga, per exemple, va regalar als eurodiputats una cadira del seu hemicicle, l'italià un màquina estenogràfica i el francès un bust de Victor Hugo i el manuscrit del seu projecte de llei d'amnistia del 1876, amb les seves anotacions personals.
'Parteixo de la idea que retiraran aquest símbol i si no ho fan ens queixarem al president de l'Eurocambra, Jerzey Buzek, i ho farem públic als mitjans de comunicació', amenaça l'europarlamentària Ernst. De fet, ja aquest dijous l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat una queixa formal al Parlament Europeu per l'exposició dels símbols feixistes, mentre que CiU i ICV han anunciat que demanaran explicacions i el PSC s'ha compromès a reclamar al govern espanyol que retiri la simbologia preconstitucional i enviï a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució.