El PSOE mou fitxa per retirar la simbologia franquista de l'Eurocambra després de la pressió dels eurodiputats catalans
Demanen que se substitueixi després de la queixa formal de Junqueras, les crítiques de la resta d'eurodiputats catalans i la indignació d'alemanys i italians
Els eurodiputats del PSOE ha demanat formalment al president del Congrés dels Diputats espanyol, el també socialista José Bono, que substitueixi la Constitució amb els símbols franquistes que s'exhibeix al Parlament Europeu. Després de la queixa formal de l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras, les crítiques de Ramon Tremosa i Raül Romeva, i el compromís del PSC de reclamar al govern espanyol que retirés la Constitució, els eurodiputats del PSOE s'han acabat activant i han reclamat a Bono que enviï a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució 'amb els símbols constitucionals de l'Espanya democràtica'.
'No és procedent l'exhibició de símbols inconstitucionals o antidemocràtics, ni d'Espanya ni de cap altre estat de la UE', ha advertit en un comunicat l'eurodiputada socialista María Muñiz. El PSOE ha confirmat amb els serveis de protocol de l'Eurocambra que l'original de la Constitució del 1978 amb els símbols franquistes 'forma part d'una col·lecció permanent que s'exhibeix al Parlament Europeu des del 2001'.Els eurodiputats catalans ja van reclamar-ne ahir la retirada. També eurodiputats alemanys i italians s'han afegit a la petició, aquest divendres. 'És una catàstrofe que a l'Eurocambra hi hagi un símbol franquista. A Alemanya seria totalment impossible que una esvàstica estigués visible en un edifici així', ha denunciat l'eurodiputada alemanya Cornelia Ernst. L'italià Rosario Crocetta també ha demanat la 'desfeixisització' de les institucions i ha recordat que a Itàlia 's'ha tret de tots els edificis públics tant el feix romà, l'element que distingia el feixisme, com els lemes de 'Viva il Duce' i totes les inscripcions d'exaltació de la guerra o contra els jueus'.
José Maria Gil-Robles, que presidia l'Eurocambra el 1997, va demanar als parlaments estatals que fessin una donació d'algun element representatiu del seu estat membre per a exposar-los de forma permanent a les seus de Brussel·les, Estrasburg i Luxemburg. El Senat belga, per exemple, va regalar als eurodiputats una cadira del seu hemicicle, l'italià un màquina estenogràfica i el francès un bust de Victor Hugo i el manuscrit del seu projecte de llei d'amnistia del 1876, amb les seves anotacions personals. El Congrés dels Diputats però, que aleshores presidia el popular Federico Trillo, va decidir cedir a l'Eurocambra un original de la Constitució del 1978 amb l'àguila el jou i les fletxes i el lema Una, grande y libre.