directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU i PPC demanen a Montilla que cessi Baltasar i Saura per la gestió de l'incendi

Reproven l'actuació dels consellers en aquest cas i creuen que s'ha amagat informació

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

CiU i PPC han demanat aquest dilluns al president de la Generalitat, José Montilla, que cessi el conseller d'Interior, Joan Saura, i el de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per la gestió de l'incendi d'Horta de Sant Joan. Durant la compareixença de Saura i Baltasar al Parlament, el diputat de CiU Xavier Pallarès s'ha dirigit a Montilla per demanar-li que, després de tenir tots els informes i els fets sobre la taula, digui 'si són dignes i mereixen la confiança del poble de Catalunya'. 'El que han fet vostès és un mal servei al país', ha retret Pallarès. En la mateixa línia, el diputat popular Rafael Luna ha reclamat que Montilla cessi els dos consellers perquè ells no presentaran la seva dimissió.
joan saura, francesc baltasar, incendi, compareixença, incendi, medi ambient, interior
Comparteix
   

Xavier Pallarès (CiU): 'Tenim el dret i l'obligació de saber el que va passar'
El diputat de CiU s'ha mostrat molt crític amb l'actuació de Baltasar i Saura, i els ha demanat que 'mirin als ulls de la gent del territori' i diguin la veritat, perquè tot allò que denunciava la federació en el seu moment ara ha resultat ser cert. 'Tot el que varem veure i tot el que varem viure és la realitat', ha subratllat. Pallarès ha criticat especialment la 'imprudència' de Baltasar en dir tan rotundament que la causa del foc havia estat un llamp, tot recordant que CiU ja ho va posar en dubte en el seu moment i demanava que s'escoltessin altres versions. 'Però la teoria del llamp ja els anava bé', ha conclòs.

Pallarès ha volgut deixar molt clar que CiU no acusa els agents rurals de res, sinó que critica el Govern per donar per tancada la causa en base a un sol informe. El diputat ha dit que es va quedar 'sense paraules' quan es va conèixer la detenció de dues persones, però 'més al·lucinat' es va quedar quan va escoltar que el conseller de Medi Ambient no sabia res de l'informe dels Mossos. 'Què ens vol fer creure? Que no va parlar amb Saura en sis mesos?', ha preguntat.

De fet, el diputat ha remarcat que fins i tot l'informe del Servei Meteorològic de Catalunya ja posava en dubte la teoria del llamp, però aquesta causa 'ja els anava bé'. 'Ens quedem al·lucinats de com dirigents polítics poden precipitar-se d'aquesta manera', ha reiterat Pallarès, que ha acusat els dos consellers de 'voler tapar la realitat per cobrir les seves responsabilitats polítiques'.

Pallarès també ha criticat la 'intimidació' del Govern, 'deixant de banda' els alcaldes dels municipis i criticant l'oposició per dir que hi havia hagut 'descoordinació i relaxació'. 'Van intentar que la gent del territori apareguéssim com el que no som', ha lamentat el diputat, que ha afegit: 'La gent del poble som senzills, però no som imbècils'. 'Tenim el dret i l'obligació de saber el que va passar', ha exclamat.

El diputat de CiU ha preguntat també a Saura per què no es va activar l'estat d'emergència del Pla Infocat fins dues hores després, quan ja havien passat els moments 'més dramàtics', deixant que fos la gent que estava treballant en l'incendi qui prengués les decisions. 'Vostè és el màxim responsable', ha assegurat Pallarès, que ha acabat la seva intervenció lamentant que ara s'hagi autoritzat una mina al mateix lloc del foc. 'No sé si es legal o no, el que sí que sé és que és immoral', ha conclòs.

Rafael Luna (PPC) demana als consellers que dimiteixin 'per decència i per coherència'

Igualment, el diputat del PPC Rafael Luna ha demanat que els consellers dimiteixin i donin explicacions a la ciutadania, 'per decència i per coherència'. Com que ha augurat que no ho faran, ha reclamat que el president de la Generalitat els cessi. 'Vostès estan acorralats pel foc i el senyor Montilla està acorralat per vostès, ha lamentat.

Luna ha subratllat que el conseller Saura va generar molts dubtes quan va comparèixer al juliol, 'dubtes que avui són mentides', i ha recordat la descoordinació que es va produir. Però el diputat ha criticat especialment que Baltasar digués tan ràpidament que la causa del foc era un llamp en base al primer informe que li arriba. 'El van fer oficial només per poder tapar alguna cosa', ha lamentat.

Segons Luna, el Govern ja no pot dir que l'oposició juga amb la vida dels morts o que dubta de la professionalitat dels funcionaris de la Generalitat. 'Perquè no tenen credibilitat, perquè els màxims responsables polítics són vostès dos', ha acabat.

Albert Rivera (C's): 'En política s'han d'assumir responsabilitats'
Des de C's, Albert Rivera ha subratllat que ningú posa en dubte el cos d'agents rurals, de Bombers i de Mossos, sinó la gestió política. El problema del conseller de Medi Ambient, ha dit, és la seva 'rotunditat'. 'Dóna la sensació que ja els hi anava bé tancar amb la teoria del llamp', ha indicat Rivera, que també ha carregat contra Saura per haver dit que l'actuació ha estat 'impecable'. 'Està en condicions de dir que no hi va haver una hora en què no hi va haver resposta' a les demandes d'ajuda?, ha preguntat. 'No es va gestionar correctament, no va haver una coordinació dels caps i no es poden amagar darrere d'un informe', ha reblat.

Per això, ha demanat que Saura i Baltasar decideixin quines són les persones responsables i les cessin. Segons Rivera, si no són capaços de concretar, han de ser ells directament els que dimiteixin 'per no voler moure fitxa'. 'En política s'han d'assumir responsabilitats', ha assenyalat.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
18 de gener de 2010, 20.55 h

CIU i PP agafats de la mà fent xirinola i gresca a costa de 5 bombers morts. Patètics!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
18 de gener de 2010, 18.36 h

Catalunya no es mereix un govern de mentiders irresponsables als que el Pais els importa un rave obsessionats en solucionar les seues questions personals i partidistes com el que estem patint.



Cinc morts sobre la taula, mentides a dojo i aquí ningú se'n fa responsable de res. És una cosa mai vista!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.